Amortized Bond - Overview, How it works, Amortisation Methods

Amortizovaný dluhopis je dluhopis s jistinou - jinak známou jako nominální hodnota - pravidelně splácen po celou dobu životnosti dluhopisu. Jistina dluhopisu je rozdělena podle amortizačního plánu cenných papírů Amortizační plán Amortizační plán je tabulka, která poskytuje podrobnosti o pravidelných splátkách amortizační půjčky. Jistina odpisové půjčky se vyplácí a splácí postupně (často v měsíčních přírůstcích).

Amortizovaný dluhopis

souhrn

  • Amortizovaný dluhopis je dluhopis s nominální hodnotou (nebo par) a úrokem, který se splácí postupně, dokud dluhopis nedosáhne splatnosti; splatnost dluhopisů se může pohybovat až 30 let.
  • Amortizace je užitečná účetní taktika, která je pro společnost vydávající dluhopis značně prospěšná.
  • Existují dvě metody, kterými se běžně provádějí výpočty amortizace - lineární a efektivní úrok.

Jak funguje amortizovaný dluhopis

Pokud dluhopis splatný například po 30 letech, pak se jeho nominální hodnota plus splatný úrok splácí v měsíčních splátkách. Držitel dluhopisu v zásadě zaujímá stejný typ pozice jako banka nebo jiný věřitel, který poskytl kupujícímu na bydlení 30letou hypotéku - to znamená, že bude dostávat pravidelné splátky jistiny i úroků po dobu životnosti dluhopisu, stejně jako hypotéku věřitel Věřitel Věřitel je definován jako obchodní nebo finanční instituce, která poskytuje úvěr společnostem i jednotlivcům, s očekáváním, že celá částka obdrží pravidelné platby po dobu trvání hypotečního úvěru.

Ve většině případů je výpočet plateb na amortizovaný dluhopis dokončen tak, že každá platba má stejnou částku. Jediným rozdílem je složení platby - procento platby směřující k úroku a procento platby směřující k jistině se liší, přičemž větší část platby směřuje k úroku brzy a více směřující k jistině, jakmile se dluhopis dostane blíže k datu jeho zrání.

Výhody amortizovaných dluhopisů

Dluhopis je nehmotný majetek s omezenou životností Nehmotný majetek Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. . Amortizace dluhopisu může být pro společnost významně přínosná, protože podnik může postupně snižovat hodnotu nákladů dluhopisu.

Účetní jsou schopni reagovat na dluhopis, jako by šlo o naběhlé aktivum. V podstatě to znamená, že entita vydávající dluhopis bude mít po celou dobu životnosti dluhopisu dokumentovat slevu z dluhopisu jako aktivum. Může k tomu dojít, pouze pokud emitent dluhopisu prodává dluhopis se slevou, což znamená, že emitent umožňuje kupujícímu koupit dluhopis za méně než nominální hodnotu.

Amortizace je v konečném důsledku účetní taktika, která má pro emitenta prospěch, když přijde čas na podání daní. Sleva amortizovaného dluhopisu je uvedena jako část úrokových nákladů emitenta ve výkazu zisku a ztráty. Úrokové náklady jsou neprovozní náklady a jsou zásadní pro to, aby pomohly podniku snížit jeho zisk před zdaněním (EBT) Zisk před zdaněním (EBT) Zisk před zdaněním (EBT) se zjistí odečtením všech příslušných provozních nákladů a úrokových nákladů od tržby. Zisk před zdaněním se používá k analýze ziskovosti společnosti bez dopadu jejího daňového režimu. Díky tomu jsou společnosti v různých státech nebo zemích snáze srovnatelné výdaje.

Metody amortizace: Přímý vs. efektivní úrok

Dvě nejčastěji používané metody amortizace jsou:

1. Přímka: Nejjednodušší ze dvou metod amortizace, lineární možnost vede k hodnotám amortizace diskontů dluhopisů, které jsou po celou dobu životnosti dluhopisu stejné.

2. Efektivní úrok: Metoda efektivní úrokové sazby počítá různé částky amortizace, které musí být použity na každý úrokový výdaj za výpočtové období.

Amortizační metody

Příklad amortizace dluhopisů

V našem příkladu použijeme 30letou hypotéku s pevnou sazbou, protože je to jeden z nejběžnějších příkladů amortizace v akci.

Předpokládat, že:

  • Hodnota hypotéky je 200 000 $.
  • Hypoteční úvěr má pevnou úrokovou sazbu 5%.

S výše uvedenými čísly jsou měsíční platby 1 073,64 USD, což je 12 883,68 USD ročně. Většina včasných plateb směřuje k úrokům. Po prvním roce, i když platby celkem přesahovaly 12 000 USD, bylo splaceno přibližně 3 000 USD jistiny. Do konce prvního roku splácení zbývá více než 197 000 USD z jistiny půjčky.

Přeskočte o několik let dopředu. Na konci pátého roku plateb zůstává měsíční splátka stejná. Dlužník však vyplatil 16 342,54 USD ze zůstatku jistiny. Stále ne moc k celkovému zůstatku jistiny ve výši 200 000 $, ale k určitému pokroku v odchodu dluhu.

V době, kdy se úvěr připravuje na dosažení splatnosti (kolem 28. nebo 29. roku), bude většina ročních plateb směřovat ke snížení zbývající jistiny. Do 29. roku nyní zhruba 11 000 $ ročních splátek 12 883 $ směřuje spíše k jistině než pouhému splácení úroků z půjčky.

Nejlepším způsobem, jak vypočítat amortizační plán a částky, je použití kalkulačky amortizace. Ty jsou široce dostupné online a zdarma k použití na webových stránkách, jako je Bankrate.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ocenění podnikových dluhopisů Ocenění podnikových dluhopisů Ocenění podnikových dluhopisů je proces stanovení reálné hodnoty podnikového dluhopisu na základě současné hodnoty výplat kupónu dluhopisu a
  • Úrokové výdaje Úrokové výdaje Úrokové výdaje vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením
  • Náklady na dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou návratnost, kterou společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění.
  • Doba do splatnosti Doba do splatnosti Doba do splatnosti je zbývající životnost dluhopisu nebo jiného typu dluhového nástroje. Doba trvání se pohybuje mezi dobou, kdy je dluhopis vydán, do jeho splatnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found