Základy kreditní analýzy - přehled a klíčové prvky

Osvojení základů úvěrové analýzy je klíčem k dosažení úspěchu v úvěrovém průmyslu. Úvěrová analýza je metoda hodnocení, kterou věřitelé používají k určení finanční schopnosti potenciálního dlužníka a pravděpodobnosti, že bude schopen dostát svým finančním závazkům.

Základy kreditní analýzy

Investoři mohou také provést analýzu společnosti a určit finanční výkonnost emitenta dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti. k určení jeho schopnosti splácet finanční závazky k budoucímu datu.

Rychlé shrnutí

  • Úvěrová analýza je metoda, která analyzuje finanční údaje účetní jednotky a určuje její schopnost dostát svým dluhovým závazkům.
  • Banky používají ke stanovení úrovně úvěrového rizika spojeného s půjčováním potenciálnímu dlužníkovi systémy bodování úvěrů.
  • Banka přidělí dlužníkovi úvěrový rating, který určuje, zda banka úvěr rozšíří či nikoli.

Porozumění základům kreditní analýzy

Úvěrová analýza vyvozuje závěry na základě vyhodnocení dostupných kvantitativních a kvalitativních údajů týkajících se úvěruschopnosti. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. klienta a doporučení, zda žádost o půjčku schválit či nikoli. Cílem úvěrové analýzy je určit riziko selhání, které klient představuje, a každému klientovi přiřadit hodnocení rizika. Hodnocení rizika určí, zda společnost žádost o půjčku schválí (nebo zamítne), a pokud bude schválena, výši úvěru, který má být poskytnut.

Analýza kreditu: tradiční přístup vs. moderní přístup

Banky se při hodnocení bonity svých klientů tradičně spoléhaly na subjektivní metody. Metody se zaměřují na povahu dlužníka a od úvěrového analytika se vyžaduje, aby posoudil úroveň úvěrového rizika spojeného s půjčováním dlužníkovi. Tradiční přístup hodnotí hlavní charakteristiky dlužníka, které se běžně označují jako úvěrové 5 C. Úvěr 5 Cs. Úvěr „5 Cs“ je běžná fráze používaná k popisu pěti hlavních faktorů používaných k určení úvěruschopnosti potenciálního dlužníka. Finanční instituce používají úvěrové ratingy ke kvantifikaci a rozhodování, zda je žadatel způsobilý pro úvěr, a ke stanovení úrokových sazeb a úvěrových limitů pro stávající dlužníky. . Analýza, která je založena čistě na vlastnostech dlužníka, podléhá lidské chybě a zneužití. Při hodnocení potenciálních dlužníků se banky nadále spoléhají na tradiční přístupy k úvěrové analýze.

Na rozdíl od tradičních přístupů jsou moderní přístupy k úvěrové analýze založeny na kvalitativních systémech hodnocení kreditů. V takovém přístupu používají úvěroví analytici systémy jednorozměrného účetnictví založené na kreditním bodování k porovnání klíčových účetních poměrů konkrétních klientů v porovnání s průmyslovými poměry, aby ukázali, jak se poměr klienta liší od průmyslových standardů nebo trendů.

Systémy úvěrového hodnocení přiřazují skóre několika aspektům spojeným s bonitou dlužníka. Skóre se může pohybovat od 300 do 850, přičemž druhý je nejvyšší úvěrový rating, jaký může dlužník získat. Klíčové aspekty dlužníka, které určují jeho kreditní skóre Kreditní skóre Kreditní skóre je číslo představující finanční a úvěrové postavení jednotlivce a schopnost získat finanční pomoc od věřitelů. Věřitelé používají kreditní skóre k posouzení kvalifikace potenciálního dlužníka na půjčku a konkrétních podmínek půjčky. zahrnují historii plateb, aktuální dluh, délku dluhu, typ dluhu a úroky z platby. Banka si může vytvořit vlastní systém hodnocení kreditů nebo využívat služby třetích stran, jako je FICO.

Klíčové prvky úvěrové analýzy

Níže jsou uvedeny některé z klíčových prvků, o které se věřitelé nebo investoři zajímají při hodnocení úvěruschopnosti dlužníka:

1. Finanční hodnocení

Finanční posouzení zahrnuje posouzení současných peněžních toků, které podnik generuje, aby se zjistilo, zda je dlužník schopen splácet dluh. Věřitel může hodnotit finanční výkonnost společnosti samostatně nebo ve srovnání s jinými společnostmi působícími ve stejném odvětví jako věřitel.

V ideálním případě bude společnost považována za společnost, která má pro úvěrové účely silné finanční prostředky, pokud její nákladová struktura umožňuje, aby po celé finanční období vytvářela trvale vyšší než průměrný zisk. To znamená, že společnost udržuje nadprůměrné výnosy během hlavní sezóny i během poklesu. Pro takovou společnost bude snazší získat schválení půjčky, protože prokazuje nízké riziko nesplácení.

Naopak společnost s nepravidelnými výnosy ve všech fázích hospodářského cyklu bude pro účely úvěru považována za slabou. Může se jednat o společnost, která vykazuje nadprůměrné výsledky během hlavní sezóny, ale snaží se generovat zisky, když dojde k hospodářskému poklesu kvůli nízké poptávce na trhu. Věřitel může buď odmítnout žádost o půjčku na základě slabých peněžních toků, nebo poskytnout nižší úvěr, než jaký dlužník potřeboval, a za vyšší náklady.

2. Konkurenceschopnost průmyslu

Jak konkurenceschopná je společnost v tomto odvětví? Banka má zájem o půjčky společnosti se silnou konkurenční pozicí v jejím konkrétním odvětví. Při hodnocení konkurenceschopnosti společnosti věřitel bere v úvahu obchodní strategii společnosti a její konzistenci a přizpůsobivost současným trendům a změnám na trhu.

Dominantní společnosti s převahou na trhu mají silné bariéry, které omezují nové účastníky na trhu. Překážkami mohou být licenční smlouvy, silné patenty, ochrana autorských práv a franšízy, které mohou být pro nové účastníky příliš drahé. Slabé společnosti mají často špatně strukturované obchodní strategie, které neodpovídají tržním trendům a změnám. Tyto společnosti také obvykle zaznamenávají vysokou míru nespokojenosti zákazníků a nízkou míru reinvestic.

3. Podnikatelské prostředí

Věřitel zkoumá podnikatelské prostředí, ve kterém podnik působí, aby identifikoval jakékoli výzvy, kterým může podnik čelit a které mohou ovlivnit jeho schopnost dostát svým finančním závazkům. Věřitel může například zvážit riziko odvětví a určit, jak může dynamika odvětví a regulační klima ovlivnit výkonnost podnikání.

Dalším aspektem je riziko země, konkrétně to, jak politické, právní a daňové podnebí v zemi, kde společnost působí, ovlivňuje její obchodní aktivity. Společnost může být považována za životaschopného dlužníka, pokud se dokáže izolovat od těchto rizik a vytvořit strategické alternativy k zajištění proti nim. Na druhou stranu lze podnik definovat jako slabý, pokud jsou jeho výdělky výrazně ovlivněny změnami v obchodních cyklech a faktory v podnikatelském prostředí.

Další zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Pozice úvěrových analytiků Pozice úvěrových analytiků Existuje celá řada pozic úvěrových analytiků. Úvěroví analytici - obecně - jsou zodpovědní za zkoumání pozadí jednotlivců a společností
  • Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre Analýza úvěrového skóre je proces, jehož prostřednictvím různé společnosti hodnotí kreditní skóre jednotlivce nebo společnosti, aby pomohly určit, jak je účetní jednotka bonitní. Úvěrové skóre je významné, protože bere v úvahu, kolikrát byl kredit použit a jak efektivně byl splacen.
  • Vlastnosti půjčky Vlastnosti půjčky Mezi hlavní vlastnosti půjček patří zajištěné vs. nezajištěné půjčky, amortizující vs. nezměnitelné půjčky a půjčky s pevnou sazbou vs. variabilní sazbou (plovoucí).
  • Plat vedoucího úvěrového analytika Plat vedoucího úvěrového analytika Průměrný plat vedoucího analytika ve Spojených státech je 66 393 USD ročně. Toto číslo závisí na několika faktorech, včetně zaměstnavatele, umístění, vzdělání a počtu let praxe. Za hodnocení úvěrových požadavků a vytváření doporučení jsou odpovědní vyšší úvěroví analytici

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found