Monopolní trhy - přehled, charakteristika a regulace

Monopolní trhy jsou trhy, kde určitý produkt nebo služba Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, z níž vychází a nabízí ji pouze jedna společnost. Monopolní struktura trhu má rysy čistého monopolu, kdy jedna společnost plně ovládá trh a určuje nabídku a cenu produktu nebo služby. Monopolní trh je tedy trh nekonkurenční.

Monopolní trhy

souhrn

  • Monopolní trhy existují, když existuje jediný dodavatel zboží nebo služby.
  • Absence konkurence na monopolním trhu umožňuje firmě určit cenu a množství produktu nebo služby.
  • Monopolní trh vzniká, když společnost ovládá rozhodující zdroj, zaznamenává rostoucí výnosy z rozsahu, nízkou pružnost poptávky a má technologickou převahu.

Charakteristika monopolních trhů

Na konkurenčním trhu je na trhu přítomno mnoho společností, které dodávají stejné výrobky. Jeho křivka poptávky je plochá, zatímco na monopolním trhu je křivka poptávky Křivka poptávky Křivka poptávky je čára, která ukazuje, kolik jednotek zboží nebo služby bude zakoupeno za různé ceny. Cena je vynesena na svislou osu (Y), zatímco množství je vyneseno na vodorovnou (X) osu. je klesající dolů. Společnosti, které působí na konkurenčním trhu, mohou prodat jakékoli požadované množství za tržní cenu.

Toto jsou vlastnosti monopolního trhu:

1. Jeden dodavatel

Monopolní trh je regulován jediným dodavatelem. Tržní poptávka po produktu nebo službě je tedy poptávka po produktu nebo službě poskytované společností.

2. Překážky vstupu a výstupu

Vládní licence, patenty a autorská práva Autorská práva Autorská práva jsou oficiální prohlášení, která stanoví, že entita nebo jednotlivec vlastní právo na reprodukci, publikování nebo prodej uměleckého nebo technologického díla, vlastnictví zdrojů, snižování celkových průměrných nákladů a významné náklady na spuštění jsou některé z překážek vstupu na monopolní trh.

Když jeden dodavatel ovládá výrobu a dodávku určitého produktu nebo služby, jiné společnosti nejsou schopny vstoupit na monopolní trh. Pokud se vláda domnívá, že produkt nebo služba poskytovaná monopolem jsou nezbytné pro blaho veřejnosti, společnosti nemusí být umožněno opustit trh.

Obecně platí, že společnostem poskytujícím veřejné služby - jako jsou energetické společnosti a telefonní společnosti - může být zabráněno v odchodu z příslušného trhu.

3. Maximalizátor zisku

Na monopolním trhu společnost maximalizuje zisky. Může stanovit ceny vyšší, než by byly na konkurenčním trhu, a vydělat vyšší zisky. Vzhledem k neexistenci konkurence budou ceny stanovené monopolem tržní cenou.

4. Unikátní produkt

Na monopolním trhu je produkt nebo služba poskytovaná společností jedinečná. Na trhu nejsou k dispozici žádné blízké náhražky.

5. Cenová diskriminace

Společnost, která působí na monopolním trhu, může změnit cenu a množství produktu nebo služby. Cenová diskriminace nastává, když společnost prodává stejný produkt různým kupujícím za různé ceny.

Vzhledem k tomu, že trh je pružný, společnost prodá vyšší množství produktu, pokud je cena nízká, a prodá menší množství, pokud je cena vysoká.

Příčiny vzniku monopolních trhů

Monopolní trh vzniká z následujících důvodů:

  1. Společnost ovládá klíčový přírodní zdroj a může omezit dodávky zdrojů na jiné společnosti. Řídí tedy konečnou cenu na trhu.
  2. Vláda společnosti uděluje právo na výhradní výrobu produktu nebo služby.
  3. Rostoucí výnosy z rozsahu mohou vést k tomu, že se jeden dodavatel stane efektivnějším než ostatní. Výsledkem je přirozený monopol.
  4. Absence náhradního produktu Náhradní produkty Náhradní produkty nabízejí spotřebitelům při rozhodování o nákupu možnosti volby, protože poskytují stejně dobré alternativy, čímž zvyšují užitnost. Z pohledu společnosti však náhradní produkty vytvářejí soupeření. Výsledkem je, že podnikům mohou vzniknout vysoké marketingové a propagační náklady při soutěžení nebo poskytování služeb; nízká pružnost poptávky tedy umožňuje společnosti účtovat ceny vyšší než mezní náklady
  5. Technologické výhody a inovace mohou někdy vyústit v monopolní trhy.
  6. Právní bariéry zahrnující autorská práva, licence, patenty

Vládní regulace

Replikovat dokonale konkurenční trh je ve skutečnosti tak obtížné, že je stejně nemožné replikovat monopolní tržní model.

Vláda obvykle poskytuje monopoly společnostem poskytujícím veřejné služby - telefonům, dodávkám zemního plynu a výrobě energie. Vláda však může regulovat monopolní trh, aby zabránila monopolům v nastavování nadměrných cen.

Také na monopolním trhu nemusí společnost udržovat kvalitní služby. Vládní nařízení proto zajišťuje, že společnost dodržuje minimální požadovaný standard služeb.

Vláda může regulovat monopolní trh prostřednictvím:

  1. Omezení růstu ceny
  2. Regulace fúzí
  3. Oddělovací monopoly
  4. Vyšetřování nekalých praktik a kartelových dohod
  5. Vlastnictví vládou - znárodnění firmy

Související zprávy

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Přirozený monopol Přirozený monopol Přirozený monopol je trh, kde jediný prodejce může zajistit produkci kvůli své velikosti. Přirozený monopolista může produkovat celou produkci pro trh za cenu nižší, než by byla, kdyby na trhu působilo více firem. Přirozený monopol nastává, když má firma ve svém výrobním procesu rozsáhlé úspory z rozsahu.
  • Monopolní konkurence Monopolní konkurence Monopolní konkurence je druh tržní struktury, kde je v průmyslovém odvětví přítomno mnoho společností, které vyrábějí podobné, ale diferencované produkty
  • Nasycení trhu Nasycení trhu Nasycení trhu je scénář, kdy trajektorie růstu trhu daného produktu stagnuje. V podstatě to znamená, že se stane dodávkou produktu
  • Cenová diskriminace Cenová diskriminace Cenová diskriminace označuje cenovou strategii, která účtuje spotřebitelům různé ceny za identické zboží nebo služby. Různé typy cen

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found