Index toku peněz - přehled, vzorec a signály

Index peněžních toků (MFI) je indikátor pohybu, který analyzuje čas i cenu za účelem měření obchodního tlaku - nákupu nebo prodeje. Nazývá se také objemově vážený index relativní síly (RSI), protože zahrnuje objem, na rozdíl od RSI, který zahrnuje pouze cenu.

Index toku peněz

Pozitivní peněžní tok je indikován nárůstem typické ceny, což signalizuje nákupní tlak, zatímco pokles typické ceny naznačuje negativní peněžní tok, což signalizuje prodejní tlak. Bullish and Bearish Professionals v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na pozitivní nebo negativní pohyby cen. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu. . Tyto pozitivní a negativní peněžní toky se akumulují, aby se vytvořil poměr peněžních toků nebo peněžní poměr.

Poměr peněz se používá ke zjištění MFI, která osciluje mezi 0 a 100. Jelikož MFI zahrnuje objem, lze jej použít k identifikaci cenových extrémů a zvratů s různými signály.

souhrn

  • Index peněžních toků (MFI) je indikátor, který měří prodejní a nákupní tlak analýzou cenových a objemových údajů.
  • Indikátor MFI se pohybuje mezi 0 a 100.
  • Podmínka překoupení nastane, když MFI vzroste nad 80. MFI pod 20 označuje stav přeprodanosti.

Vzorec pro index peněžního toku (MFI)

Index peněžních toků (MFI) lze vypočítat pomocí následujících kroků:

1. Vypočítejte typickou cenu za období.

Typická cena = (nízká + vysoká + zavřít) / 3

Pokud je dnes běžná cena vyšší než včera, znamená to pozitivní peněžní tok. Pokud je typická cena nižší, znamená to negativní peněžní tok. Souhrn pozitivních peněz za určitá období dává pozitivní peněžní tok a souhrn negativních peněz za určitá období dává negativní peněžní tok.

2. Vypočítejte tok surových peněz.

Tok surových peněz = objem x typická cena

3. Vypočítejte poměr peněz.

Poměr peněz = kladný peněžní tok za 14 období / záporný peněžní tok za 14 období

4. Vypočítejte index peněžních toků (MFI).

Index peněžního toku (MFI) = 100 - [100 / (1 + peněžní poměr)]

Signály indexu peněžního toku (MFI)

MFI generuje tři hlavní signály - překoupené / přeprodané podmínky, výkyvy selhání a divergence.

1. Překoupený / přeprodaný stav

Cenný papír bude považován za překoupený, pokud MFI vykáže rychlý růst cen na vysokou úroveň. Podobně je cenný papír považován za přeprodaný, pokud MFI naznačuje rychlý pokles ceny na značně nízkou úroveň. Úrovně přeprodaného a překoupeného obsahu jsou užitečné při identifikaci cenových extrémů.

Obecně platí, že překoupené podmínky nastanou, pokud je MFI nad 80 a pod 20 MFI indikuje přeprodané podmínky. Ceny mohou i nadále růst, zatímco vzestupný trend je silný, a MFI se může zvýšit nad 80.

Na druhé straně mohou MFI klesnout pod 20, když ceny nadále klesají za přítomnosti silného klesajícího trendu. Pokud se MFI zvýší nad 90, považuje se to za skutečně překoupenou podmínku a MFI pod 10 se považuje za skutečně přeprodaný stav.

MFI nad 90 a méně než 10 se však vyskytují zřídka a naznačují, že cenový pohyb není udržitelný. Mnoho obchodů s cennými papíry na burzovním trhu New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě, která hostí 82% S&P 500 a 70 největších společností na světě . Jedná se o veřejně obchodovatelnou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej bez dosažení cenových extrémů úrovně 90/10.

2. Rozdíly

K signálům divergence dochází, pokud jsou náznaky cenové akce a MFI opačné. Rozdíl v indikacích lze považovat za nadcházející zvrat. Konkrétně existují dva typy divergencí:

Rozdíly v býčím indexu peněžních toků (MFI)

Dochází k němu, když se cena změní na nové minimum, zatímco MFI indikuje vyšší minimum, což ukazuje zvýšení peněžního toku. Znamená to, že prodejní tlak klesá a trh převezmou kupující. Představuje příležitost nákupu cenných papírů za nízké ceny.

Medvědí index toku peněz (MFI)

Dochází k němu, když se cena posune na nové maximum, zatímco MFI indikuje nižší maximum. Znamená to pokles nákupního tlaku a čas pro prodejce, aby převzali trh. Pro prodejce je to příležitost, jak dosáhnout zisku Zisk vs hotovost Pochopení rozdílu mezi ziskem a hotovostí je ve finančním odvětví velmi důležité. Zisk je definován jako příjem snížený o všechny náklady a.

3. Výkyvy selhání

Stejně jako divergence mohou i výkyvy selhání vést k obrácení ceny. Výkyvy selhání však nezávisí na ceně a zcela se spoléhají na MFI. Existují čtyři kroky při výkyvech selhání u obou typů výkyvů selhání - býčí a medvědí.

Houpačka selhání býčího indexu peněžního toku (MFI)

Krok 1: MFI klesá pod 20 (přeprodáno)

Krok 2: MFI se zotaví a stoupne nad 20

Krok 3: MFI klesá, ale zůstává nad 20

Krok 4: MFI střílí nad předchozí maximum

Výkyv selhání indexu Bearish Money Flow Index (MFI)

Krok 1: MFI se zvyšuje nad 80 (překoupeno)

Krok 2: MFI klesne pod 80

Krok 3: MFI se mírně zvyšuje, ale zůstává pod 80

Krok 4: MFI klesne pod předchozí minimum

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Objemově vážená upravená cena (VWAP) Objemově vážená upravená cena (VWAP) Objemově vážená průměrná cena (VWAP) je, jak název napovídá, průměrná cena akcie vážená celkovým objemem obchodování. VWAP je zvyklý
  • Průměrná prodejní cena (ASP) Průměrná prodejní cena (ASP) Průměrná prodejní cena (ASP) je pojem, který odkazuje na cenu, za kterou se zboží nebo služba prodává. Jak název napovídá, jedná se o průměrnou cenu
  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Relative Strength Index (RSI) Relative Strength Index (RSI) Relative Strength Index (RSI) je jedním z nejpopulárnějších a nejpoužívanějších hybných oscilátorů. Původně jej vyvinul známý strojní inženýr, který se stal technickým analytikem J. Wellesem Wilderem. RSI měří rychlost i rychlost změny ceny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found