Tvůrce trhu - přehled, důležitost, entity a příklad

Tvůrcem trhu se rozumí firma nebo jednotlivec, který působí na dvoustranných trzích daného cenného papíru. To znamená, že poskytuje nabídky a tandemuje s velikostí trhu každého cenného papíru. Tvůrce trhu usiluje o zisk z rozdílu v rozpětí poptávky a poptávky a poskytuje likviditu Likvidita Na finančních trzích likvidita označuje, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. na finanční trhy.

Tvůrce trhu

souhrn

  • Tvůrcem trhu se rozumí společnost nebo jednotlivec, který působí na dvoustranných trzích daného cenného papíru.
  • Tvůrce trhu se snaží profitovat z rozdílu v rozpětí nabídky a poptávky.
  • Účelem tvůrce trhu na finančním trhu je udržet funkčnost trhu nalitím likvidity.

Tvůrce trhu - příklad

Zvažte situaci, kdy tvůrce trhu v akci alfa může poskytnout nabídku za $ 5,50 $, 100 × 200. To znamená, že chtějí koupit 100 akcií za cenu 5 $ a současně nabídnout prodej 200 akcií se stejným cenným papírem za cenu 5,50 $. Nabídka ke koupi je známá jako nabídka, zatímco druhá nabídka k prodeji je poptávka.

Ostatní účastníci trhu mají možnost zrušit nabídku od tvůrce trhu za jejich poptávkovou cenu, tj. 5,50 USD. To znamená, že mohou nakupovat od tvůrce trhu za danou cenu. Mohou také zasáhnout nabídku nebo je prodat za nabídkovou cenu, která je 5 $.

Rozdíl 0,50 $ v poptávkové a nabídkové ceně akcií alfa se jeví jako malé rozpětí. Malé spready jako takové však mohou díky velkým objemům obchodu denně přispívat k velkým ziskům.

Jaké subjekty jednají jako tvůrci trhu?

Tvůrcem trhu může být buď členská firma na burze cenných papírů New York Stock Exchange (NYSE) New York Stock Exchange (NYSE) je největší burzou cenných papírů na světě a hostí 82% S&P 500, stejně jako 70 z největší korporace na světě. Jedná se o veřejně obchodovanou společnost, která poskytuje platformu pro nákup a prodej nebo může být samostatným účastníkem trhu. Mohou tedy dělat obojí - provádět obchody jménem jiných investorů a obchodovat pro sebe.

Když se účastní trhu pro svůj vlastní účet, je to známé jako hlavní obchod. Když se provádí hlavní obchod, provádí se za ceny, které se zobrazují v obchodním systému burzy. Spread bid-ask je celkový zisk dosažený tvůrcem. Spread bid-ask je rozdíl mezi částkami ask ceny a bid ceny.

Například ve výše uvedeném příkladu je rozpětí nabídky a poptávky rozdíl mezi 5,50 a 5 USD. Celkový zisk tvůrce trhu je 50 $ (5,5 * 200 - 5 * 100 - 5,5 * 100).

Nejběžnějším příkladem tvůrce trhu je makléřská společnost, která poskytuje řešení související s nákupem a prodejem pro investory do nemovitostí. Hraje obrovskou roli při udržování likvidity na trhu s nemovitostmi.

Tvůrce trhu obvykle zjistí, že došlo k poklesu hodnoty akcie před jejím prodejem kupujícímu, ale poté, co byla zakoupena od prodejce. Tvůrci trhu jsou tedy kompenzováni za riziko, které podstupují při držení cenných papírů.

Proč jsou tvůrci trhu důležití?

Účelem tvůrců trhu na finančním trhu je udržovat funkčnost trhu nalitím likvidity. Dělají to tak, že zajišťují, že objem obchodů je dostatečně velký, aby bylo možné obchody provádět plynulým způsobem.

Při absenci tvůrců trhu nebude investor, který chce prodat své cenné papíry, schopen uvolnit své pozice. Je to proto, že trh nemusí vždy mít snadno dostupné kupce.

Pokud držitel dluhopisů chce cenný papír prodat, tvůrce trhu jej od nich koupí. Podobně, pokud chce investor koupit danou akci, akcie Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , tvůrci trhu zajistí, že akcie této společnosti budou k dispozici k prodeji. Na finančních trzích tedy působí jako velkoobchodníci.

Ceny stanovené tvůrci trhu jsou odrazem poptávky a nabídky. Burzovní makléři mohou občas vykonávat funkci tvůrců trhu. Představuje však střet zájmů, protože makléři mohou být motivováni k doporučování cenných papírů, které svým klientům dodávají trh.

Zjistit více

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Zdroje likvidity Zdroje likvidity Pro společnost jsou jejími zdroji likvidity všechny zdroje, které lze použít ke generování hotovosti. Obecně existují dvě hlavní třídy zdrojů
  • Bid and Ask Bid and Ask Termín bid and ask odkazuje na nejlepší potenciální cenu, za kterou jsou kupující a prodávající na trhu ochotni obchodovat. Jinými slovy, nabídka a poptávka odkazuje na nejlepší cenu, za kterou lze cenný papír v současné době prodat a / nebo koupit.
  • Spread Trading Spread Trading Spread Trading - také známý jako obchodování s relativní hodnotou - je metoda obchodování, která zahrnuje investora, který současně kupuje jeden cenný papír a prodává
  • Investiční metody Investiční metody Tato příručka a přehled investičních metod nastiňují jejich hlavní způsoby, jak se investoři snaží vydělat peníze a řídit riziko na kapitálových trzích. Investicí je jakékoli aktivum nebo nástroj zakoupený s úmyslem prodat je za cenu vyšší, než je kupní cena v určitém budoucím časovém okamžiku (kapitálové zisky), nebo s nadějí, že aktivum přinese přímo příjem (například příjem z pronájmu) nebo dividendy).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found