Novation - přehled, jak to funguje, a příklady

Novation označuje proces nahrazování původní smlouvy smlouvou náhradní, kde se původní strana zavazuje vzdát se jakýchkoli práv, která jim původní smlouva poskytuje. Ve většině dohod o nováci se strany dohodly, že původní smlouvu uhasí a nahradí ji zcela novou smlouvou.

Novace

Jedna z původních smluvních stran je nahrazena třetí stranou, která přebírá práva a povinnosti vyplývající z původní smlouvy. Původní smluvní strana proto převádí všechna práva a povinnosti na novou smluvní stranu.

Vzhledem k tomu, že novace je složitý proces, musí se všechny smluvní strany dohodnout na přechodu a podepsání dohody o novaci. Mezi hlavní strany patří převodce, nabyvatel a protistrana. Novační smlouvy se používají při prodeji podniků, transakcích převzetí a fúzí a akvizic. Fúze a akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady.

souhrn

  • Novation odkazuje na proces nahrazování stávající smlouvy smlouvou náhradní, kde smluvní strany dosáhnou konsensu.
  • Jedna ze smluvních stran v původní smlouvě je nahrazena zcela novou stranou, která přebírá práva a povinnosti původní strany.
  • Novační dohody se používají při prodeji podniků, převzetí a fúzích a akvizičních transakcích.

Jak funguje Novation

Novation je konsensuální nahrazení smlouvy, kdy nová strana převezme práva a povinnosti původní strany, čímž ji zbaví této povinnosti. Ve smlouvě o nováci převádí původní strana svůj podíl na této smlouvě na jinou stranu - nejedná se o převod celého subjektu nebo majetku. Ve scénářích, kdy je nemožné implementovat výkon podle podmínek původní smlouvy, je nutná novace.

I když je nováček podobný úkolu, zásadně se od úkolu liší. Zatímco novace přechází na výhody a odpovědnost z původní smlouvy na novou stranu, postoupení převádí výhody pouze na nového vlastníka a všechny závazky ze smlouvy zůstávají původní smluvní straně.

Novace je také konsensuální převod práv a povinností, který vyžaduje, aby všechny smluvní strany souhlasily a podepsaly dohodu. Naopak, k dokončení úkolu není nutný souhlas nové strany.

Co se stane po dokončení novace?

Když smluvní strany dosáhnou konsensu a podepíší smlouvu o nováci, zbavují se navzájem jakýchkoli závazků, které mohou vzniknout z původní dohody. Znamená to, že nová strana nemůže vést k odpovědnosti původní strany za jakékoli závazky vyplývající z dohody.

Strany se rovněž dohodly na odškodnění Odškodnění Odškodnění je právní dohoda jedné strany, která stanoví, že jiná strana je bez viny - není odpovědná - za potenciální ztráty nebo škody. navzájem za ztráty vzniklé v důsledku jednání druhé strany. Nastupující strana například souhlasí s tím, že odškodní původní stranu za jakékoli ztráty vzniklé v souvislosti s činy provedenými původní stranou.

Praktický příklad

Předpokládejme, že John koupil od Petra auto za 5 000 $ za úvěrových podmínek, které plánuje vyčistit v příštích dvanácti měsících. Ještě předtím, než John provede první měsíční splátku, dostane lékařskou pohotovost a potřebuje okamžitou hotovost k vyrovnání účtu. Proto se John rozhodne prodat auto Mary za stejných podmínek jako Peter. John chce transakci ukončit, ale dluží závazky jak Petrovi, tak Mary.

Proto se John rozhodl urovnat svůj dluhový závazek prostřednictvím novace tím, že promluvil s Peterem a Marií do dohody o novaci. Smluvní strany se dohodly na uzavření dohody podpisem dohody o novaci, kdy Mary převezme Johnovy závazky vůči Petrovi, a nyní bude muset splnit všechny závazky, které John Petrovi dluží. Dohoda o nováci může umožnit nové sjednání splátkového kalendáře za podmínky, že se strany dohodnou na nových podmínkách.

K novaci může dojít také v sektoru nemovitostí, kdy nájemce předá nájemní smlouvu na nemovitost třetí straně. Nájemce projde nájemní smlouvou. Nájemní smlouva je implicitní nebo písemná smlouva specifikující podmínky, za nichž pronajímatel souhlasí s pronajmutím nemovitosti k užívání nájemcem. Na druhou stranu, která v konečném důsledku přebírá odpovědnost za splácení leasingu, opravy škod na majetku a další povinnosti uvedené v původní leasingové smlouvě. Smluvní strany si mohou ponechat původní nájemní smlouvu nebo vyjednat podmínky smlouvy, dokud nebude dosaženo konsensu.

Novace na finančních trzích

Termín „novace“ se také používá na trzích s deriváty. Týká se ujednání, kdy držitelé cenných papírů převádějí své cenné papíry do clearingového střediska, které následně převádí cenné papíry kupujícím. Zúčtovací středisko jedná jako prostředník transakce a přebírá riziko protistrany spojené s jednou stranou, která neplní své závazky.

Taková forma inovace zjednodušuje proces pro účastníky trhu, kteří nepotřebují ověřovat důvěryhodnost. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. druhé strany v transakci. Jediným úvěrovým rizikem, kterému účastníci čelí, je riziko platební neschopnosti clearingového střediska, což se považuje za nepravděpodobnou událost.

K novaci může dojít také v nepřítomnosti clearinghouse, kdy prodejce převede práva a povinnosti derivátu na jinou stranu. Může se to stát na trzích, které postrádají centralizovaný clearingový systém, jako je swapové obchodování, kde jedna smluvní strana přiřadí svou roli jiné straně.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Smlouva o adhezi Smlouva o adhezi Smlouva o adhezi, známá také jako „standardní“ smlouva, nebo „standardní forma“ smlouvy, je dohoda mezi stranami, přičemž jedna strana (ta s
  • Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu
  • Vyjednávání Vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více stranami s úmyslem dosáhnout vzájemně výhodného výsledku nebo vyřešit konflikt. V jednání
  • Subrogace Subrogace Subrogace označuje praxi nahrazování jedné strany druhou stranou v legálním prostředí. Subrogace v zásadě poskytuje právní nárok třetině

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found