Nároky - přehled, výhody a nevýhody

Oprávnění je proces, kterým zaměstnanec získá „rozhodný zájem“ nebo opci na akcie Opce na akcie Akciová opce je smlouva mezi dvěma stranami, která dává kupujícímu právo koupit nebo prodat podkladové akcie za předem stanovenou cenu a ve stanoveném časovém období . Prodejci opce na akcie se říká zapisovatel opce, kde se prodávajícímu vyplácí prémie ze smlouvy zakoupené kupujícím opce na akcie. v jejich společnosti. Akciová opce, vlastní kapitál nebo příspěvek specifický pro zaměstnavatele společnost obvykle nabízí, když zaměstnanec byl v organizaci po daný počet let. Zaměstnavatelé mohou také přispívat do důchodového plánu 401 (k) 401 (k) plán 401 (k) plán je plán penzijního spoření, který umožňuje zaměstnancům ušetřit část jejich platu před zdaněním prostřednictvím příspěvků do penzijního fondu pro zaměstnance jako část rozhodného procesu.

Rozhodnutí

Druhy oprávnění

1. Časově závislé oprávnění

Časový nárok je metoda nároku, prostřednictvím které zaměstnanci vydělávají svůj podíl na opcích na akcie v průběhu času, obvykle na základě stanoveného harmonogramu a útesu - což je doba, kdy je zaměstnancům poskytnuta a uplatnitelná první možnost. Po dosažení útesu jsou zbývající opce vydávány měsíčně nebo čtvrtletně, v závislosti na časovém rozvrhu.

Společnosti obvykle nabízejí rozhodné smlouvy s jednoročním útesem - což znamená, že minimální doba, kterou zaměstnanec potřebuje, aby zůstal ve společnosti, než získá vlastní zájem, je jeden rok.

Příklad

Předpokládejme, že Jane dostane nabídku od svého zaměstnavatele, která jí během pěti let poskytne celkem 2 000 akcií, přičemž prvních 400 uplatnitelných opcí na akcie bude mít po absolvování jednoho roku ve společnosti, poté dostane každý měsíc po dobu čtyř let 33,33 akcií, celkem tedy 400 akcií / rok a 2000 akcií za pětileté období.

Výše uvedený systém je rozpisem nároků, které zaměstnavatel používá k podpoře loajality a poskytuje Jane pobídku, aby ve společnosti zůstala motivovaná. Ilustruje to následující graf:

Časová závislost - příklad

2. Mínění založené na milnících

Míle založené na nároku se týká metody nároku, kdy zaměstnavatel poskytuje opce na akcie a / nebo výhody na základě splnění konkrétních úkolů nebo dosažení určitých cílů stanovených zaměstnavatelem.

Například zaměstnanci pracující v obchodním oddělení softwarové společnosti mohou dostat opce na akcie poté, co budou schopni prodat určitý počet jednotek. Podobně zaměstnanci účetní firmy Big Four Účetní firmy Účetní firmy Big Four odkazují na společnosti Deloitte, PricewaterhouseCoopers (PwC), KPMG a Ernst & Young. Tyto firmy jsou čtyři největší společnosti poskytující profesionální služby na světě, které poskytují služby v oblasti auditu, transakčního poradenství, daní, poradenství, rizikového poradenství a pojistněmatematických služeb. mohou být poskytnuty možnosti na základě počtu auditů, které každý měsíc absolvují. Milníky se mohou lišit podle firmy, oddělení a pracovní funkce.

Kromě milníků specifických pro zaměstnance může společnost stanovit milník, který se vztahuje na celý podnik, a poskytnout opce na akcie všem zaměstnancům, kteří přispívají k dosažení cíle.

3. Hybridní postavení

Hybridní nárok je kombinací časově závislého a milníkového nároku. V této metodě musí zaměstnanci zůstat ve společnosti po určitou dobu a dosáhnout určitého cíle nebo milníku, aby měli nárok na uplatnitelné opce na akcie.

Nárok na start-upy

Pro začínající podniky, které jsou na úspěchu vysoce závislé na malém počtu členů týmu (řekněme zakladatel a spoluzakladatel), je rozhodné právo důležitým způsobem, jak chránit podnikání a zvýšit udržitelnost. Poskytnutím časově závislého časového rozvrhu mohou členové týmu zajistit loajalitu a dlouhodobou bezpečnost.

Cliff period Cliff Vesting Cliff vesting je proces, kdy zaměstnanci mají nárok na plné výhody z kvalifikovaných penzijních plánů své společnosti k určitému datu také zajišťují, že členové týmu mají nárok na žádnou náhradu, pokud odejdou před stanoveným časovým obdobím.

Příklad

Zvažte technologický start-up, kde Alexa (hlavní technologický ředitel) vlastní 40% akcií, Siri (výkonný ředitel) vlastní 40% a zbývajících 20% je vlastněno rizikovým kapitalistou. Společně Alexa a Siri vytvořili časově závislé schéma s jednoročním obdobím útesu.

Pokud některý z nich odejde před ročním obdobím, neobdrží žádný ze 40% akcií, které na ně mají nárok. Pokud odejdou po dvou letech, obdrží 50% akcií (tj. Pokud Siri odejde po dvou letech, obdrží 20% akcií ze 40%, které na něj mají nárok). Pokud se rozhodnou zůstat po dobu čtyř let a odejít po čtyřech letech, obdrží celých 40% akcií, které jsou jim přiděleny podle plánu.

Výhody a nevýhody pro zaměstnavatele

1. Dostupnost hotovosti

Akciové opce a kapitál jsou formou kompenzace pro zaměstnance a jsou také náhradou za peněžní bonusy a odměny. Umožňují společnosti udržovat vyšší podíl hotovosti, kterou lze použít k úhradě běžných závazků a v případě nouze.

2. Nižší fluktuace zaměstnanců

Poskytováním motivace zaměstnanců k opcím na akcie, které jsou spouštěny časovými milníky, mohou společnosti zajistit loajalitu a dlouhodobou budoucnost s určitými talentovanými zaměstnanci, které si chtějí udržet.

3. Podmínky nároku

Drsné podmínky nároku mohou vést k rezignaci / odmítnutí mnoha zaměstnanců vysoké ráže. Při navrhování rozhodné smlouvy je proto třeba uvažovat, být opatrný a investovat.

4. Složitost časových plánů

Navrhování a provádění časových rozvrhů vyžaduje čas a úsilí zaměstnanců, což může mít vysoké náklady na příležitost, zejména pokud plány nejsou úspěšné v motivaci zaměstnanců k pobytu.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Kompenzace na základě akcií Kompenzace na základě akcií Kompenzace na základě akcií (nazývaná také kompenzace na základě akcií nebo kapitálová kompenzace) je způsob vyplácení zaměstnanců a ředitelů společnosti podíly na vlastnictví podniku. Obvykle se používá k motivaci zaměstnanců nad rámec jejich běžné hotovostní odměny a k sladění jejich zájmů se zájmy společnosti.
  • Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) Plán vlastnictví akcií zaměstnanců (ESOP) odkazuje na plán zaměstnaneckých výhod, který dává zaměstnancům vlastnický podíl ve společnosti. Zaměstnavatel alokuje procento akcií společnosti každému způsobilému zaměstnanci bez jakýchkoli poplatků předem. Rozdělení akcií může vycházet z platové stupnice zaměstnance, podmínek
  • Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určení podílu běžného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie
  • Zadržení zaměstnance Zadržení zaměstnance Zadržení zaměstnance označuje úsilí ze strany zaměstnavatele zaměřené na vytvoření prostředí, které podporuje potřeby současných zaměstnanců tak, aby

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found