Průměrná návratnost - přehled, způsob výpočtu a omezení

Průměrný výnos je matematický průměr posloupnosti výnosů, které se časem nashromáždily. Jednoduše řečeno, průměrný výnos je celkový výnos za časové období dělený počtem období.

Průměrný výnos

souhrn

  • Průměrný výnos je metrika, která používá matematický průměr k poskytnutí hodnoty řady výnosů akumulovaných v průběhu času.
  • Průměrný výnos se používá k výpočtu průměrné míry růstu, která hodnotí nárůst nebo pokles investice za dané období.
  • Vzhledem k několika nedostatkům při výpočtu vnitřní míry návratnosti používají investoři a analytici jako alternativní možnosti výnosy vážené penězi.

Průměrný výnos, stejně jako v jednoduchém průměru, se vypočítá přidáním sady čísel do jednoho součtu. Ačkoli existuje několik konceptů používaných k výpočtu průměrného výnosu, aritmetický průměrný výnos se vypočítá z celkového součtu čísel děleného celkovým počtem čísel v řadě, jak je dáno následujícím vzorcem:

Průměrný výnos - vzorec

Investoři a analytici trhu používají k určení minulých výnosů u akcií průměrný výnos. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. nebo zabezpečení Zabezpečení Zabezpečení je finanční nástroj, obvykle jakékoli finanční aktivum, s nímž lze obchodovat. Povaha toho, co lze a nelze nazývat cenným papírem, obecně závisí na jurisdikci, ve které se s aktivy obchoduje. . Průměrný výnos se také používá ke stanovení výnosů z portfolia společnosti.

Roční výnos vs. průměrný výnos

Při vykazování předchozích výnosů se anualizovaný výnos sloučí, zatímco průměrný výnos složení ignoruje. Průměrný roční výnos se běžně používá k měření návratnosti kapitálových investic.

Protože se však skládá, roční průměrný výnos se obvykle nepovažuje za ideální metriku analýzy; proto se zřídka používá k vyhodnocení měnících se výnosů. Anualizovaný výnos se také počítá pomocí běžného průměru Aritmetický průměr Aritmetický průměr je průměrem součtu čísel, který odráží centrální tendenci polohy čísel. Často se používá jako parametr.

Výpočet průměrného výnosu pomocí aritmetického průměru

Jednoduchý aritmetický průměr je jedním typickým příkladem průměrného výnosu. Zvažte návratnost vzájemných investic každý rok po dobu šesti celých let, jak je uvedeno níže.

Průměrný výnos za šest let se vypočítá součtem ročních výnosů a vydělí 6, tj. Roční průměrný výnos se vypočítá takto:

Průměrný výnos - ukázková tabulka 1

Průměrný roční výnos = (15% + 17,50% + 3% + 10% + 5% + 8%) / 6 = 9.75%

Zvažte také hypotetické výnosy společnosti Wal-Mart (NYSE: WMT) v letech 2012 až 2017. Výnosy z investic pro společnost byly uvedeny v následující tabulce:

Průměrná návratnost - ukázková tabulka 2

Průměrný výnos společnosti Wal-Mart za šest let se vypočítá pomocí stejného přístupu.

Průměrný výnos = (8,9% + 29,1% + 13,3% + 41,7% + 7,6% + 23,5% 0/6 = 20.68%

Výpočet návratnosti z růstu hodnoty

Průměrná míra růstu se používá k posouzení zvýšení nebo snížení hodnoty investice v určitém časovém období. Rychlost růstu se počítá pomocí vzorce rychlosti růstu:

Průměrná míra růstu - vzorec

Předpokládejme například, že investor investoval 100 000 USD do investičního produktu a ceny akcií kolísaly od 100 do 250 USD. Pomocí výše uvedeného vzorce k výpočtu průměrného výnosu získáte následující:

Tempo růstu = ($ 250 - $ 150) / $ 250 = 60%, což znamená, že výnosy nyní budou 160 000 USD.

Průměrný výnos vs. geometrický průměr

Geometrický průměr se ukazuje jako ideální při analýze průměrných historických výnosů. Co určuje geometrický průměr Geometrický průměr Geometrický průměr je průměrný růst investice vypočítaný vynásobením n proměnných a následným převzetím druhé odmocniny. Jedná se o průměrný výnos kromě toho, že předpokládá skutečnou investovanou hodnotu.

Výpočet věnuje pozornost pouze návratovým hodnotám a při analýze výkonu více než jedné investice za několik časových období uplatňuje koncept srovnání.

Geometrický průměrný výnos se stará o odlehlé hodnoty vyplývající z přílivu a odlivu peněz v průběhu času. Z tohoto důvodu je také známá jako časově vážená míra návratnosti (TWRR). Další jedinečnou vlastností TWRR je, že ovlivňuje načasování a velikost peněžních toků.

Díky tomu je TWRR přesným měřítkem výnosů z portfolia, které provedlo výběry nebo jiné transakce - například příjem úrokových plateb a vkladů. Míra vážené návratnosti peněz (MWRR) je stejná jako vnitřní míra návratnosti, kde nula je čistá aktuální hodnota.

Omezení průměrného výnosu

Navzdory svým preferencím jako snadnému a efektivnímu opatření pro interní výnosy má průměrný výnos několik úskalí. Nezohledňuje různé projekty, které mohou vyžadovat různé kapitálové výdaje.

Stejně tak ignoruje budoucí náklady, které mohou ovlivnit zisk; spíše se zaměřuje pouze na předpokládané peněžní toky vyplývající z kapitálové injekce. Průměrný výnos také nezohledňuje míru reinvestování; místo toho implicitně předpokládá, že budoucí peněžní toky lze znovuobjevit za podobnou míru jako vnitřní míra návratnosti.

Tento předpoklad je nepraktický, vzhledem k tomu, že vnitřní míra návratnosti může někdy přinést vysoký počet, a faktory pro tuto návratnost mohou být v budoucnu omezené nebo nedostupné. Kvůli těmto nedostatkům se investoři a analytici rozhodnou pro analýzu použít alternativní metriku s výnosem váženým penězi nebo geometrickým průměrem.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Celková roční návratnost Celková roční návratnost Celková roční návratnost je roční návratnost investice. Vypočítává se jako geometrický průměr výnosů každého roku získaných za a
  • Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic.
  • Průměrná roční míra růstu Průměrná roční míra růstu Průměrná roční míra růstu (AAGR) je průměrné roční zhodnocení hodnoty investičního aktiva, portfolia nebo peněžního toku.
  • Roční míra návratnosti Roční míra návratnosti Roční míra návratnosti je způsob výpočtu návratnosti investic na ročním základě. Jak investujeme, často chceme vědět, kolik vyděláváme

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found