Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) - přehled, jak vypočítat

Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) je metrika používaná k hodnocení hodnoty trustu na investice do nemovitostí (REIT) a udává hodnotu jedné akcie podílového fondu Podílové fondy Podílový fond je skupina shromážděných peněz od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, o výhodách a kompromisech investování do nich nebo fondů obchodovaných na burze. NAVPS se získá vydělením čisté hodnoty aktiv podílového fondu počtem nevypořádaných akcií.

Čistá hodnota aktiv na akcii

Aktiva v tomto případě mohou zahrnovat tržní hodnotu investic fondu, peníze a peněžní ekvivalenty Peněžní ekvivalenty Peníze a peněžní ekvivalenty jsou nejlikvidnější ze všech aktiv v rozvaze. Peněžní ekvivalenty zahrnují cenné papíry peněžního trhu, bankovní akceptace, časově rozlišené příjmy a pohledávky, zatímco závazky se rovnají součtu dlouhodobých a krátkodobých závazků a časově rozlišené výdaje, jako jsou náklady na veřejné služby a platy zaměstnanců.

souhrn

  • Čistá hodnota aktiv na akcii (NAVPS) je metrika nemovitostí, která udává hodnotu podílového fondu nebo fondu obchodovaného na burze (ETF).
  • NAVPS se získá vydělením čisté hodnoty aktiv (celková aktiva minus pasiva) fondu počtem nevyplacených akcií.
  • Metriku používají investoři k porovnání výkonnosti fondu s tržními nebo průmyslovými srovnávacími hodnotami, jako je S&P 500.

Jak vypočítat hodnotu čistého majetku na akcii

Správce podílového fondu je povinen vypočítat čistou hodnotu aktiv na akcii za účetní období. Musí poskytovat důležité informace, jako je hodnota aktiv a pasiv podílového fondu a také výdaje fondu. Kroky pro výpočet NAVPS jsou následující:

Krok 1: Vypočítejte celkovou hodnotu aktiva a vytvořte zisk nebo ztrátu v závislosti na převládajících směnných kurzech a tržní hodnotě.

Krok 2: Vypočítejte celkovou hodnotu závazků fondu (krátkodobých a dlouhodobých), jakož i úroky a náklady z dluhů fondu.

Krok 3: Najděte výdaje vzniklé fondu a účetní rezervy v účetním období (k rozdělení nákladů na různá období čisté hodnoty aktiv). Výdaje mohou zahrnovat náklady na audit, poplatky správce, daně a další provozní náklady.

Krok 4: Vypočítejte čistou hodnotu aktiv na akcii. Vzorec pro výpočet NAVPS je uveden následovně:

Vzorec NAVPS

Praktický příklad NAVPS

XYZ Corporation je podílový fond s pěti miliony nesplacených akcií a investicemi v hodnotě 100 milionů dolarů. Aktiva společnosti zahrnují 10 milionů dolarů v hotovosti, 1,5 milionu dolarů v pohledávkách a 500 000 dolarů v časově rozlišených příjmech. XYZ Corporation také drží 30 milionů USD v krátkodobých závazcích a 10 milionů USD v dlouhodobých závazcích. Platy zaměstnanců narostly o 1,5 milionu dolarů. Pomocí uvedených informací můžeme vypočítat NAVPS následovně:

Krok 1: Aktiva = 100 000 000 $ + 10 000 000 $ + 1 500 000 $ + 500 000 $ = $112,000,000

Krok 2: Pasiva = 30 000 000 $ + 10 000 000 + 1 500 000 $ = $41,500,000

Krok 3: NAVPS = (112 000 000 - 41 500 000 $) / 5 000 000 = 70 500 000 000/5 000 000 = $14.10

Čistá hodnota aktiv v podílovém fondu se mění každý den, protože hodnota aktiv a pasiv se mění každý den. Počet nevyřízených akcií se také neustále mění, protože investoři odkoupí své akcie a noví investoři kupují nové akcie. To znamená, že NAVPS čistých aktiv fondu může být dnes 14,10 USD a do dalšího dne se posunout na 12 nebo 16 USD. Podílové fondy a ETF jsou povinny počítat své NAV denně, na konci hlavních amerických burz.

Čistá hodnota aktiv na akcii vs. tržní cena

Čistá hodnota aktiv na akcii podílového fondu se vztahuje k ceně, za kterou investoři nakupují a prodávají akcie v běžný obchodní den. Liší se však od fondů obchodovaných na burze, které po celý den obchodují jako akcie.

ETF a uzavřené fondy Uzavřené vzájemné fondy Uzavřené podílové fondy jsou vzájemné fondy, které získávají fixní částku kapitálu od investorů prostřednictvím počáteční veřejné nabídky a uvádí své akcie na a jsou ovlivněny silami nabídky a poptávky, které řídí ceny akcií fondu nad nebo pod čistou hodnotou aktiv fondu. Tržní cena je cena, za kterou mohou investoři nakupovat nebo prodávat akcie během aktivního obchodního dne.

Čistá hodnota aktiv na akcii ETF se počítá na konci aktivního obchodního dne a představuje hodnotu podkladových aktiv každé akcie. Ačkoli se NAVPS a tržní cena ETF mohou lišit, odchylka je obvykle relativně malá. Takový scénář lze vysvětlit mechanismem odkupu ETF, který udržuje tržní hodnotu a hodnotu NAV přiměřeně blízko.

Význam čisté hodnoty aktiv na akcii

Čistá hodnota aktiv vykonává podobné funkce jako cena akcií, protože představuje hodnotu jedné akcie v podílovém fondu nebo ETF Exchange Traded Fund (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia více flexibilní a diverzifikovaný napříč širokou škálou všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. . NAVPS lze použít k porovnání výkonnosti podílového fondu s tržními nebo průmyslovými referenčními hodnotami.

Analytici však tvrdí, že hodnocení krátkodobých změn v NAVP je produktivnější než srovnání dlouhodobých změn, protože většina fondů pravidelně rozděluje kapitálové zisky a zisky akcionářům.

Na druhou stranu, jedním omezením NAVPS jsou jeho denní výkyvy cen v důsledku tržních sil a také výdaje fondu, které vzniknou v pravý čas. NAVPS se pro podílové fondy při uzavření trhu počítá na konci dne, a proto nemohou investoři určit vnitrodenní hodnotu svých akcií.

Pro podílové fondy je to obecně nevýhoda a v takovém případě se dává přednost ETF (ačkoli se NAVPS počítá na konci obchodního dne pro vykazování, ceny se během obchodovacího dne aktualizují téměř v reálném čase).

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Běžný příjem (investice do nemovitostí) Běžný příjem (investice do nemovitostí) Běžný příjem je investiční strategie, která investorům poskytuje konzistentní nadprůměrné výplaty. Nejběžnější aktuální zaměřený na příjmy
  • Otevřené vs uzavřené podílové fondy Otevřené vs uzavřené podílové fondy Mnoho investorů považuje otevřené a uzavřené podílové fondy za podobné, protože oba podílové fondy jim umožňují nízkonákladový způsob sdružování kapitálu a
  • Soukromé REIT vs veřejně obchodované REIT Soukromé REIT vs veřejně obchodované REIT Soukromé REIT vs veřejně obchodované REIT. Investiční fondy do nemovitostí (REIT) lze rozdělit na soukromé nebo veřejné, obchodované nebo neobchodované. REIT konkrétně investují do realitního sektoru a pronajímají a shromažďují výnosy z pronájmu investovaných nemovitostí
  • Finanční analýza nemovitostí Finanční analýza nemovitostí Výpočet NOI Finanční analýzu nemovitostí začneme výpočtem čistého provozního příjmu (NOI). Níže uvádíme několik předpokladů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found