Funkce XNPV v aplikaci Excel - Kompletní průvodce s příklady použití

Funkce XNPV v aplikaci Excel používá konkrétní data, která odpovídají každému peněžnímu toku, který je diskontován v řadě, zatímco běžná funkce NPV automaticky předpokládá, že jsou všechna časová období stejná. Z tohoto důvodu, funkce XNPV je mnohem přesnější a měla by být použita místo běžné funkce NPV Funkce NPV Funkce NPV je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel. Bude vypočítávat čistou současnou hodnotu (NPV) pro pravidelné peněžní toky. NPV bude pro investici vypočítána pomocí diskontní sazby a řady budoucích peněžních toků. Ve finančním modelování je funkce NPV užitečná při určování hodnoty podniku.

Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si seznam nejlepších vzorců aplikace Excel, který obsahuje vzorce v aplikaci Excel, podváděcí list aplikace Excel vzorce, podváděcí list aplikace Excel, poskytuje všechny nejdůležitější vzorce pro provádění finanční analýzy a modelování v tabulkách aplikace Excel. Pokud se chcete stát mistrem finanční analýzy v Excelu a odborníkem na vytváření finančních modelů, jste na správném místě. .

Funkční diagram aplikace Excel XNPV

Jaký je vzorec funkce XNPV?

Vzorec XNPV v aplikaci Excel vyžaduje, aby uživatel vybral diskontní sazbu, řadu průvodců oceňováním peněžních toků, aby se naučil nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy oceňování podniků a způsob oceňování společnosti pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedenčních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, průzkumu akcií a řadě odpovídajících dat pro každou z nich tok peněz.

Vzorec aplikace Excel pro XNPV je:

= XNPV (sazba, peněžní toky, data peněžních toků)

Funkce XNPV používá následující tři komponenty:

  1. Hodnotit - Diskontní sazba, která se má používat po celé období (viz překážková sazba Definice překážkové sazby) Překážková sazba, známá také jako minimální přijatelná míra návratnosti (MARR), je minimální požadovaná míra návratnosti nebo cílová sazba, kterou investoři očekávají, že investici přijmou. Míra je určena na základě posouzení nákladů na kapitál, souvisejících rizik, současných příležitostí v expanzi podnikání, míry návratnosti podobných investic a dalších faktorů. WACC WACC WACC je průměrná vážená průměrná cena kapitálu společnosti a představuje jeho smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled toho, co je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje články ke stažení WACC kalkulačky, kde se dozvíte, jakou rychlost použít).
  2. Hodnoty (Cash Flows) - Toto je řada číselných hodnot, které představují platby a příjmy, kde:
    • Záporné hodnoty se považují za odchozí platby (záporný peněžní tok).
    • Kladné hodnoty se považují za příjem (pozitivní peněžní tok).
  3. Termíny (of Cash Flows) - Pole dat odpovídající řadě plateb. Pole data by mělo mít stejnou délku jako pole hodnot.

Funkce XPNV používá k výpočtu čisté současné hodnoty investice následující rovnici:

Funkce XNPV - matematický vzorec

Kde:

  • di= i„Datum platby
  • d1 = 0. datum platby
  • Pi = i„Platba

V následujícím příkladu naleznete podrobný rozpis, jak používat XNPV v aplikaci Excel.

Příklad funkce XNPV v aplikaci Excel

Níže je snímek obrazovky s příkladem funkce XPNV používané v aplikaci Excel k výpočtu čisté současné hodnoty Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti investice diskontované do současnosti. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic, řady peněžních toků na základě konkrétních dat.

Klíčové předpoklady v příkladu XNPV:

  • Diskontní sazba je 10%
  • Datum zahájení je 30. června 2018 (datum, ke kterému diskontujeme peněžní toky zpět)
  • Peněžní toky jsou přijímány v přesném datu, kterému odpovídají
  • Čas mezi počátečním datem a prvním peněžním tokem je pouze 6 měsíců

Příklad funkce XNPV

Na základě výše uvedeného vzorec XNPV produkuje hodnotu 772 830,7 USD, zatímco běžný vzorec NPV produkuje hodnotu 670 316,4 USD.

Důvodem tohoto rozdílu je, že XNPV uznává, že časové období mezi počátečním datem a prvním peněžním tokem je pouze 6 měsíců, zatímco funkce NPV to považuje za období na plný úvazek.

Stáhněte si šablonu XNPV

Pokud byste chtěli tuto funkci začlenit do svého vlastního finančního modelování a oceňování, neváhejte stáhněte si šablonu funkce Finance XNPV a použijte jej, jak uznáte za vhodné.

Může být dobrý nápad experimentovat se změnou dat kolem a sledovat dopad na ocenění, nebo relativní rozdíl mezi XNPV vs NPV v modelu Excel.

Důsledky XNPV vs NPV

Výsledky srovnání vzorců XNPV vs NPV přináší zajímavý výsledek a některé velmi důležité důsledky pro finančního analytika. Představte si, že by analytik oceňoval cenný papír a nepoužíval správná časová období, která XNPV zohledňuje. Podcenili by zabezpečení o smysluplnou částku!

Využití ve finančním modelování

XNPV se rutinně používá ve finančním modelování Co je to finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. jako prostředek k výpočtu čisté současné hodnoty (NPV) investiční příležitosti.

U všech typů finančních modelů se XNPV a XIRR velmi doporučují u jejich NPV a IRR bez data.

Díky vyšší přesnosti budete mít ve své analýze jistotu, jedinou nevýhodou je, že musíte věnovat pozornost datům v tabulce a ujistit se, že počáteční datum vždy odráží to, co by mělo.

U transakce, jako je model LBO s výplatou (LBO), model LBO Model LBO je postaven v aplikaci Excel k vyhodnocení transakce s využitím výplaty (LBO), akvizice společnosti financované z významného množství dluhu. nebo akvizice, je důležité upřesnit datum uzavření obchodu. Například model možná budujete nyní, ale datum uzávěrky bude v budoucnu pravděpodobně několik měsíců.

průvodce finančním modelováním, NPV a funkce NPV

Chcete-li vidět tuto funkci v akci, podívejte se na kurzy finančního modelování Finance!

Je třeba pamatovat na funkci XNPV

Níže je uveden užitečný seznam bodů, které si musíte pamatovat:

  1. Čísla v datech jsou zkrácena na celá čísla.
  2. XNPV nezlevňuje počáteční peněžní tok (přináší všechny peněžní toky zpět k datu prvního peněžního toku). Následné platby jsou diskontovány na základě 365denního roku.
  3. # ČÍSLO! error - Vyskytuje se, když:
    • Pole hodnot a dat mají různou délku; nebo
    • Jakékoli další datum je dřívější než počáteční datum.
  4. #HODNOTA! error - Vyskytuje se, když:
    • Argumenty hodnoty nebo sazby jsou nečíselné; nebo
    • Daná data Excel nerozpozná jako platná data.

XIRR vs IRR

Další informace o XIRR vs IRR XIRR vs IRR Proč používat XIRR vs IRR. XIRR přiřadí každému datu jednotlivých peněžních toků konkrétní data, takže je při sestavování finančního modelu v aplikaci Excel přesnější než IRR. vytvořili jsme podobného průvodce, kterého si pro lepší upevnění konceptu doporučujeme zkontrolovat. Ze stejných důvodů, které jsou uvedeny výše v této příručce, je stejně důležité při výpočtu vnitřní míry návratnosti použít konkrétní data. Vnitřní míra návratnosti (IRR) Vnitřní míra návratnosti (IRR) je diskontní sazba, která činí čistou současnou hodnotu (NPV) projektu nula. Jinými slovy, jedná se o očekávanou složenou roční míru návratnosti, která se získá na projektu nebo investici. na investici.

Pokud uvažujete o kariéře v investičním bankovnictví nebo soukromém kapitálu, budete povinni tyto funkce rozsáhle využívat.

Další zdroje z financí

Doufáme, že to byl užitečný průvodce, který vám pomůže pochopit, jak začlenit důležitou funkci XPNV Excel do vašeho finančního modelování.

Chcete-li neustále rozšiřovat svoji znalostní základnu a rozvíjet svou kariéru jako profesionální finanční modelář Certifikace FMVA®, připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, věříme, že vám pomohou i tyto další finanční zdroje:

  • Přehled překážkové sazby Definice překážkové sazby Překážková sazba, známá také jako minimální přijatelná míra návratnosti (MARR), je minimální požadovaná míra návratnosti nebo cílová sazba, kterou investoři očekávají od investice. Míra je určena hodnocením nákladů na kapitál, souvisejících rizik, současných příležitostí v expanzi podnikání, míry návratnosti podobných investic a dalších faktorů
  • WACC vzorec WACC WACC je vážená průměrná cena kapitálu společnosti a představuje její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení
  • Průvodce po finančním modelování Průvodce po finančním modelování zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovídání, propojení tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Pokročilé vzorce aplikace Excel Pokročilé vzorce aplikace Excel musíte znát Tyto pokročilé vzorce aplikace Excel jsou důležité pro znalost a posune vaše dovednosti v oblasti finanční analýzy na další úroveň. Pokročilé funkce aplikace Excel, které musíte znát. Naučte se 10 nejlepších vzorců aplikace Excel, které každý finanční analytik světové úrovně pravidelně používá. Tyto dovednosti zlepší vaši tabulkovou práci v jakékoli kariéře

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found