32bitové a 64bitové počítače - Jak poznat rozdíl?

Je důležité vědět, zda vlastníte 32bitový nebo 64bitový počítač, abyste maximalizovali jeho výpočetní kapacitu. Způsob, jak zjistit 32bitové a 64bitové procesory, závisí hodně na typu operačního systému, který počítač používá. Vyhledání typu procesoru, který počítač používá, lze snadno provést. Nejprve probereme rozdíly mezi těmito dvěma typy procesorů.

32bitové a 64bitové počítače

Souhrn:

  • Počítače obvykle pracují na 32bitovém nebo 64bitovém procesoru; hodně záleží na typu operačního systému, který počítač používá.
  • Standardem jsou 32bitové procesory, první procesor zavedený do domácích počítačů v 90. letech.
  • 64bitové procesory byly vytvořeny nejprve pro superpočítač IBM a do domácích počítačů byly zavedeny až počátkem roku 2000.
  • Vyhledání typu procesoru, který počítač používá, lze provést poměrně jednoduše - provedením několika kroků - v závislosti na operačním systému, který počítač používá.

Co jsou 32bitové procesory?

Standardem jsou počítače s 32bitovými procesory; jsou to původní procesory nainstalované v prvních počítačích a zůstaly tak až do 90. let. Co to znamená, že procesor počítače je 32bitový? I když to zní docela technicky, jednoduše to znamená, že počítačový software a operační systém mohou pracovat pouze s jednotkami dat o šířce 32 bitů. Počítače s 32bitovým procesorem nelze přičítat operačnímu systému s větší bitovou verzí.

Mezi příklady operačních systémů využívajících 32bitové procesory patří Windows 95, Windows 98 a Windows XP.

Co jsou 64bitové procesory?

64bitový procesor ve skutečnosti zastarává 32bitový o několik let. Byl vytvořen v roce 1961 americkým technologickým gigantem IBM pro superpočítač 7030 Stretch. 64bitový procesor, který byl zpočátku považován za nevhodný pro menší počítače, byl do domácích počítačů zaveden až na začátku 21. století.

Aby vyhověl novému procesoru, společnost Microsoft Corp. vydala aktualizovanou verzi systému Windows XP pro použití s ​​64bitovým procesorem. Dnešní operační systémy Windows 7, 8 a 10 fungují také s 64bitovým procesorem.

64bitové procesory umožňují v počítači nainstalovat 32bitový operační systém. Pokud se však použije 32bitová verze operačního systému, 64bitový procesor nebude fungovat na plnou kapacitu.

Jak zjistit, zda váš počítač používá 32bitový nebo 64bitový procesor?

Způsob, jak zjistit, zda váš počítač používá 32bitový nebo 64bitový procesor, závisí na operačním systému. Ačkoli byly některé ze systémů zmíněny výše, nejde o vyčerpávající seznam a zaměřuje se pouze na systémy Windows. Navíc 64bitový operační systém ještě neznamená, že procesor je stejný.

Jak tedy může uživatel zjistit, zda používá 32bitový nebo 64bitový procesor? Aby to bylo celkem jednoduché, rozdělme to na systémy Windows a MAC.

Zaměřme se na nejnovější verze systémů Windows, protože většina uživatelů upgradovala na Windows 8 nebo 10.

Zde je třeba postupovat takto:

  1. Použijte vyhledávací pole na domovské obrazovce systému Windows a zadejte „System Information“. Mělo by vám poskytnout typ procesoru, který váš počítač běží.
  2. Pokud není k dispozici žádné vyhledávací pole:
  • Stisknutím klávesy Windows a E otevřete okno Průzkumník souborů.
  • Klikněte pravým tlačítkem na „Tento počítač“ na levé straně obrazovky.
  • V nabídce vyberte „Vlastnosti“.
  • Otevře se okno „Vlastnosti systému“. V tomto okně bude uveden operační systém počítače i typ procesoru.

Nyní k řešení operačních systémů MAC. Chcete-li zjistit typ použitého procesoru, postupujte takto:

  1. Klikněte na ikonu Apple na liště nabídek a vyberte z nabídky možnost „O tomto MAC“.
  2. Tím se otevře okno; vyberte „Další informace“. Z toho vyberte kartu „Hardware“.
  3. Na kartě Hardware bude uveden název procesoru. Název odhaluje, zda je to 32bitový nebo 64bitový, což lze provést jednoduchým internetovým vyhledáváním. Abychom však v tomto článku poskytli co nejvíce informací, jsou v následující tabulce uvedeny nejběžnější názvy procesorů a typy bitů:

Tabulka procesorů

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Nejlepší software pro osobní finance Nejlepší software pro osobní finance Vzhledem k nesčetnému množství možností, které jsou dnes na trhu, může být obtížné vybrat nejlepší software pro osobní finance. Moderní technologie nám dala software pro osobní finance, který je navržen tak, aby nám pomohl lépe spravovat naše peníze a udržel si přehled o našich financích.
  • Budgeting Software Budgeting Software Budgeting software je jakýkoli počítačový program, který pomáhá jednotlivcům nebo podnikům navrhovat, spravovat, sledovat a měnit jejich rozpočet. Příklady softwaru sahají od Microsoft Excel na jednom konci po SAP na druhém konci. V tomto článku budeme zkoumat a porovnávat různé typy softwaru pro rozpočtové účely. Typy
  • Bezplatný účetní software Bezplatný účetní software Bezplatný účetní software poskytuje podnikům a malým a středním podnikům (SME) nákladově efektivní řešení jejich účetních potřeb. Účetní proces říká, jak dobře se operaci daří, kolik peněz přichází a kam peníze jdou.
  • Top 8 Financial Calculator Top 8 Financial Calculator Finanční kalkulačky jsou typem elektronických kalkulaček používaných při výpočtu finančních funkcí, které běžné kalkulačky nezvládají. Některé z

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found