Soukromý kapitál v Číně - Zjistěte více o čínském PE průmyslu

Čínská lidová republika je nejoblíbenější destinací pro investování soukromého kapitálu v Asii. Soukromý kapitál v Číně tvoří dvě třetiny celkových investičních fondů přijatých v Asii.

soukromý kapitál v Číně

Proces investování do soukromého kapitálu v Číně

Proces investování do soukromého kapitálu v Číně se liší v závislosti na tom, zda je fond soukromého kapitálu fond na moři nebo na pevnině:

  • Na mořiprostředky: Offshore holdingové společnosti se běžně nazývají „red chip“ společnosti, protože drží aktiva nepřímo nebo přímo v Číně. V tomto typu soukromého kapitálového fondu získává Special Purpose Vehicle (SPV) akcie investující do off-shore holdingové společnosti cílové společnosti nebo do nich investuje. Holdingová společnost často drží 100% podíl v hongkonské (HK) zprostředkovatelské společnosti, která má 100% podíl v dceřiné společnosti Čínské lidové republiky. Stoprocentní podíly v dceřiné společnosti v ČLR mají formu „podniku se zcela zahraničním vlastnictvím“ (WFOE). Off-shore holdingová společnost má být v budoucnu kótovacím vozidlem v zámořském IPO. Investoři soukromého kapitálu do offshore společnosti odcházejí po IPO holdingové společnosti.
    • Pokud je však cílovou společností čínský domácí subjekt, který nemá offshore holdingovou společnost, jako podmínku uzavření, investoři soukromého kapitálu často vyžadují, aby se cílová společnost restrukturalizovala do offshore struktury, aby se investoři stali akcionáři offshore holdingová společnost. Je třeba poznamenat, že ustanovení o zahraničních investorech nabývajících tuzemské podniky (oběžník 10) vydaná v roce 2006 ztěžuje přeměnu domácí společnosti z ČLR na off-shore společnost. Zakladatelé / vlastníci tuzemských čínských společností potřebují k provedení komplikovaného a nákladného procesu restrukturalizace odborné poradenství. Pokud proces restrukturalizace nebude úspěšný, musí zahraniční investoři soukromého kapitálu investovat přímo do domácí společnosti v ČLR. To má za následek čínsko-zahraniční společný podnik a jakmile se čínsko-zahraniční společný podnik přemění na akciovou společnost, stane se způsobilým pro kótování na jedné z čínských burz. Schválení IPO společností CSRC (China Securities Regulatory Commission) však trvá dlouho. Pro investory private equity je tedy obtížné investovat do domácí čínské společnosti, pokud chtějí opustit IPO v zámoří.
    • Kdy se používají offshore fondy: Kotující společnost je strukturována jako offshore holdingová společnost, pokud má soukromý kapitálový fond v úmyslu v budoucnu opustit zámořský IPO, tj. Prostřednictvím IPO kótovaného na akciovém trhu mimo ČLR. Investiční nástroj na moři je začleněn jako společnost v jurisdikci, která je na moři (například Kajmanské ostrovy).
  • Na pevniněprostředky: V tomto typu soukromého kapitálového fondu investuje soukromý kapitálový fond do pobřežního tuzemského korporátního subjektu v ČLR prostřednictvím offshore SPV. Společnost private equity se tak stává akcionářem v dotyčném souhrnném subjektu na souši.
    • Pokud jsou použity pobřežní fondy: Akciová společnost je v úmyslu opustit kótování cílové společnosti na burze v ČLR a je zapsána jako pobřežní akciová společnost v ČLR.

Role zakladatelů soukromého kapitálu v Číně

Motivace pro správu a mechanismy výdělku jsou populární v transakcích PE v Číně. Zakladatelé jsou navíc často vázáni smlouvou, že neodejdou až do počáteční veřejné nabídky (IPO) nebo konkrétní spouštěcí události, jako je fúze nebo akvizice. Při strukturování podmínek dohody se investoři PE v Číně často zaměřují na odpovědnost a role vedení a zakladatelů. Zvláštní důraz je kladen na strukturování pobídek pro vedení společnosti a zakladatele, protože jsou klíčovým faktorem úspěchu společnosti v Číně.

Výhody investování do soukromého kapitálu v Číně

Investice v Číně poskytuje fondům soukromého kapitálu následující výhody:

  • Vysoké výnosy: Čínský trh soukromého kapitálu nabízí vyšší návratnost investic (ROI) než většina příležitostí soukromého kapitálu v západních zemích.
  • Schopnost škálovat soukromý kapitál: Vzhledem k velké velikosti čínské ekonomiky má soukromý kapitálový fond, jakmile je založen, mnoho příležitostí k rozšíření svého podnikání. To dále usnadňuje rostoucí bohatství čínských spotřebitelů, příležitosti vytvořené „Made in China 2025“ ve výrobním sektoru a konvergence offline a online prodejních kanálů v Číně.
  • Zvyšování investičních příležitostí: Jak Čína pokračuje v přechodu na tržní ekonomiku, zvýší se podnikatelská aktivita a konkurence. To bude mít za následek rostoucí počet společností, které dosáhnou růstu, velikosti a kvality řízení, aby byly způsobilé pro financování z fondů soukromého kapitálu. Vzhledem k tomu, že tok obchodů v čínské ekonomice nadále roste, potenciálními cíli soukromého kapitálu se stanou i společnosti s pomalejším než průměrným růstem. Fond fondů PE se tak zvýší.
  • Zvýšená směnitelnost jüanu: Zahrnutí čínského jüanu do koše zvláštních práv čerpání (SDR) Mezinárodního měnového fondu posílilo obchodovatelnost a směnitelnost RMB.

Výzvy, kterým čelí fondy soukromého kapitálu v Číně

Soukromý kapitál v Číně čelí těmto výzvám:

  • Rostoucí obtížnost ve fázi výběru: Fáze výběru je pro zahraniční private equity fondy stále obtížnější, protože:
    • Dobré nabídky se v Číně stávají vzácnými; Výsledkem je, že zakladatelé mají větší vyjednávací sílu vůči fondům PE při vyjednávání transakčních podmínek a ocenění cílové společnosti.
    • Ocenění společnosti zůstávají mnohem vyšší než průměr.
  • Investiční riziko: Cílové firmy na čínském trhu se staly nadhodnocenými, protože velký počet fondů soukromého kapitálu pronásleduje malý počet cílových firem. V důsledku nadhodnocení cílových firem tak investiční riziko v Číně postupně stoupá.
  • Přísnější due diligence než obvykle požadováno: Vzhledem k nedostatečné transparentnosti informací poskytovaných vládou ČLR je těžké získat spolehlivé údaje o ekonomické aktivitě země a cílové společnosti. Kontrolní seznam konvenční hloubkové kontroly tedy není dostatečný k posouzení spolehlivosti společností v Číně. Zahraniční investoři jsou povinni prozkoumat platnost obchodních certifikátů cílové společnosti, rodinné zázemí zakladatele, posoudit jejich guanxi (tj. Systém vlivných sociálních sítí, které usnadňují podnikání), zvážit skandály, do kterých byl zakladatel zapojen, a tak dál a tak dále.
  • Problémy v oblasti správy a řízení společností: Ve fázi strukturování se zahraniční investoři a / nebo noví členové představenstva často dostávají do konfliktu se stávajícími členy představenstva kvůli rozdílům ve stylu / normách řízení.
  • Potíže s oceňováním obchodů: Západní modely oceňování se spoléhají na přesné vstupy. Tyto vstupy však v Číně často nejsou k dispozici, protože mnoho malých čínských soukromých společností nemá auditovanou účetní závěrku. Oceňování v Číně se tedy často opírá o přístup „emocionálního ocenění“, který je často libovolný a koliduje s přístupem tvrdých čísel.
  • Právní obavy: Zahraniční investoři PE často čelí opozici vůči změnám ve fázi řízení. Cílové společnosti navíc často nedodržují své smlouvy a pokuty za neplnění smluv jsou ignorovány. Je to proto, že velký počet čínských společností si myslí, že smlouvy jsou obchodovatelné, a to i po provedení. Vymahatelnost smluv je dále problematizována nedostatkem silného (podnikového) soudního ekosystému v Číně.
  • Neschopnost opustit: Existuje mnoho překážek pro ukončení investic z PE v Čínské lidové republice. Je tedy možné, že se zahraniční investice uvězní v čínských obchodech s private equity. Obavy o to samé rostou, protože hodnota a počet východů klesá. Ukončovací mechanismus je navíc v Číně komplikovanější než v USA. Je to proto, že investice PE v Číně mají spíše menšinový podíl než většinový (jak je tomu obvykle v USA). To snižuje flexibilitu odchodu, protože menšinoví investoři musí vyjednávat se zakladateli cílové společnosti, aby dosáhli dohody, na rozdíl od většinových investorů, kteří mohou odejít směrem, který si sami přejí.
  • Riziko země: Regulační rozhodnutí čínské vlády neberou v úvahu pouze ekonomické a politické faktory, ale zohledňují také kulturní faktory, jako je nacionalismus a guanxi. Existuje tedy velká nejistota ohledně procesu schvalování předpisů v Číně.
  • Kurzové riziko / měnové riziko: Do roku 2005 byl RMB vázán na USD a byl tedy relativně stabilní. V roce 2006 však čínská vláda přešla na spravovaný plovoucí systém řízení směnných kurzů. Stručně řečeno, RMB se může pohybovat v předem stanoveném rozsahu. Pokud RMB poruší stanovené rozmezí, čínská centrální banka zakročí ke stabilizaci měny. Řízený plovoucí systém zvyšuje volatilitu a zároveň nepřináší skutečné ocenění čínské měny. Vzhledem k tomu, že je směnný kurz řízen, znamená to, že měna může být devalvována nebo zhodnocena bez varování (jak je patrné z devalvace měny v roce 2015). Zahraniční investoři tak při investování v Číně čelí značnému měnovému riziku.

Zjistit více

Soukromý kapitál v Číně je nedílnou součástí měnícího se globálního ekonomického systému. Kliknutím na následující odkazy získáte další informace o soukromých kapitálových trzích a kapitálových trzích:

  • Private Equity Private Equity Kariéra Profil Analytici a spolupracovníci private equity vykonávají podobnou práci jako v investičním bankovnictví. Práce zahrnuje finanční modelování, oceňování, dlouhé hodiny a vysoké platy. Private equity (PE) je běžný kariérní postup pro investiční bankéře (IB). Analytici v IB často sní o „promoci“ na stranu nákupu,
  • Top 10 PE společností Top 10 soukromých kapitálových společností Kdo je 10 nejlepších soukromých kapitálových společností na světě? Náš seznam deseti největších PE společností, seřazený podle celkového získaného kapitálu. Společné strategie v rámci P.E. zahrnují pákový odkup (LBO), rizikový kapitál, růstový kapitál, nouzové investice a mezaninový kapitál.
  • Akciové kapitálové trhy Akciový kapitálový trh (ECM) Trh kapitálového kapitálu je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji
  • Investice pro figuríny Finance Články Finance Finance jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, díky nimž se můžete naučit důležité finanční koncepty online svým vlastním tempem. Procházejte stovky článků!

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found