Počáteční marže - přehled, regulace T a příklad

Počáteční marže označuje procento vlastního kapitálu, které musí držitel maržového účtu přispět k nákupu cenných papírů. Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. . Jinými slovy, počáteční marže označuje podíl na celkové tržní hodnotě nakoupených cenných papírů, který musí investor zaplatit v hotovosti.

Počáteční marže

Porozumění počáteční marži

Investor, který se snaží otevřít maržový účet Obchodování s marží Obchodování s marží je akt vypůjčení finančních prostředků od makléře s cílem investovat do finančních cenných papírů. Nakoupené akcie slouží jako zástava za půjčku. Hlavním důvodem půjčování peněz je získání většího kapitálu k investování, což je účet, který umožňuje investorům nakupovat cenné papíry za vypůjčené prostředky, musí přispívat určitou částkou hotovosti nebo nezajištěnými cennými papíry. Částka se nazývá počáteční marže. V zásadě je to kolaterální částka, která umožňuje investorovi půjčit si další peníze na nákup cenných papírů.

Například s počáteční marží 50% by peněžní příspěvek ve výši 100 000 USD na maržový účet umožnil investorovi půjčit si od makléře až 100 000 USD a získat 200 000 USD v kupní síle. Následující obrázek ilustruje příklad:

Počáteční marže - ilustrace

Počáteční marže ve Spojených státech

Nařízení T upravuje výši úvěru, který mohou makléři a obchodníci poskytnout investorům na nákup cenných papírů ve Spojených státech. V USA je počáteční marže stanovena na 50% kupní ceny cenného papíru. S tím bylo řečeno, že makléři a obchodníci mohou vyžadovat vyšší marži, pokud to považují za investora riskantnějšího.

Kupní síla a počáteční marže

Následující vzorec lze použít k určení multiplikátoru kupní síly vzhledem k počátečnímu procentu marže:

Násobitel kupní síly

Například:

  • Počáteční marže 50% by měla multiplikátor kupní síly 2x (1/50%). Proto by investor, který přispěje 100 000 USD v hotovosti, měl celkovou kupní sílu 200 000 USD (100 000 USD x 2) - 100 000 USD v hotovosti investora a 100 000 USD v půjčených fondech;
  • Počáteční marže 40% by měla multiplikátor kupní síly 2,5x (1/40%). Investor, který přispěje 100 000 USD v hotovosti, by tedy měl celkovou kupní sílu 250 000 USD (100 000 USD x 2,5) - 100 000 USD v hotovosti investora a 150 000 USD v půjčených fondech; a
  • Počáteční marže 20% by měla multiplikátor kupní síly 5x (1/20%). Investor, který přispěje 100 000 USD v hotovosti, by tedy měl celkovou kupní sílu 500 000 USD (100 000 USD x 5) - 100 000 USD v hotovosti investora a 400 000 USD v půjčených fondech.

Praktický příklad

John je investor se sídlem ve Spojených státech, který se snaží otevřít maržový účet a koupit 100 akcií společnosti ABC za 50 $ za akcii. Podle nařízení T je požadavek na počáteční marži 50%. K kolik akcií (peněz) musí John přispět, aby mohl koupit 100 akcií společnosti ABC za 50 $ za akcii?

K nákupu 100 akcií společnosti ABC za 50 $ za akcii, což je celková tržní hodnota 5 000 $, musí John přispět počáteční 50% marží. Proto částka vlastního kapitálu (hotovost), kterou musí John přispět, je 5 000 $ x 50% = 2 500 $.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Nákup na marži Nákup na marži Obchodování s marží nebo nákup na marži znamená nabídnout kolaterál, obvykle u vašeho makléře, k vypůjčení finančních prostředků na nákup cenných papírů. U akcií to může také znamenat nákup na marži využitím části zisků z otevřených pozic ve vašem portfoliu k nákupu dalších akcií.
  • Možnosti: Výplaty a výběry Možnosti: Výběry a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která držiteli dává právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found