Make To Order (MTO) - přehled, jak to funguje, výhody

Make to Order (MTO) je výrobní technika, při které výrobci zahájí výrobu produktu až poté, co si jej zákazník objedná. V takovém případě se komodity vyrábějí na míru podle specifikací zákazníka. Technika výroby MTO je nejvhodnější pro specializovaná průmyslová odvětví, jako je výroba letadel, konstrukce atd.

Značka na objednávku (MTO)

MTO se také označuje jako strategie „Pull Supply Chain“. Strategie tahového dodavatelského řetězce je strategie, při níž je celý proces výroby, montáže a distribuce jakékoli komodity řízen skutečnou poptávkou spotřebitelů. Proces výroby zboží začíná až po přijetí objednávky od zákazníka a počet vyrobených jednotek závisí také na pokynech zákazníka.

souhrn

  • Make to Order (MTO) je výrobní technika, při které výrobci zahájí výrobu produktu až poté, co si jej zákazník objedná.
  • Na rozdíl od Make to Stock nevyžaduje MTO, aby společnosti vedly zásoby hotových výrobků. Neexistuje tedy žádné riziko plýtvání zásobami.
  • Jelikož je vyroben podle specifikací zákazníka, jsou dodací lhůty mnohem zdlouhavější než u jiného obecného zboží.

Výhody objednávky na objednávku

1. Snižuje plýtvání

Když zásoby zboží zůstanou neprodané, dojde k plýtvání nejen materiály použitými k jejich výrobě, ale také penězi a prací. konkrétního produktu nebo při poskytování služby při jejich výrobě. Vzhledem k tomu, že se výrobky vyrábějí po obdržení objednávky zákazníka a v uvedeném množství, jsou plýtvání a ztráty minimalizovány.

2. Méně neefektivnosti

Pokud se velké množství zboží vyrábí ve velkém, existuje riziko neefektivity, protože pracovníci a stroje musí dodržovat různá pravidla. Ve střednědobém rozpočtovém úsilí je veškeré úsilí zaměřeno na výrobu produktu podle specifikací zákazníka, takže pracovníci a stroje mají tendenci být efektivnější.

3. Větší rozmanitost

Jelikož se vyrábí a prodává pouze zboží na míru, MTO nabízí větší škálu produktů. Ve skutečnosti poskytuje zákazníkům produkt přesně tak, jak ho chtějí.

Nevýhody Make To Order

1. Nepravidelný prodej

Je obtížné určit, kdy může na konkrétním přizpůsobeném produktu vzniknout poptávka. Mohou tedy nastat období vysokých prodejů a měsíce, kdy se žádný prodej neprodává. Například poptávka po vojenských letadlech vzniká v době nepřátelských mezinárodních vztahů, ale takové situace nelze předem předvídat.

2. Dlouhá dodací lhůta

Protože výroba začíná po obdržení objednávky, produkt se k zákazníkovi dostane po nějaké době. Navíc, protože přizpůsobení produktu trvá určitou dobu, může doba dodání trvat déle.

3. Dostupnost surovin

Nejistota poptávky vyvolává potřebu udržovat dostatečnou zásobu surovin, aby mohla výroba začít okamžitě po obdržení objednávky. V případě, že suroviny nejsou připraveny, jejich získání a dodání finálního produktu zákazníkovi trvá déle.

Make to Order vs. Make to Stock

Make to Stock (MTS) je běžnější výrobní technika, při níž producenti vyrábějí komodity ve velkém měřítku a ukládají je na police v obchodě, který se má prodat. Cokoli, co se neprodá okamžitě, se uloží jako zásoby Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, který se skládá ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. .

Pokud je zboží takto skladováno po dlouhou dobu, má tendenci zastarávat nebo plýtvat. V reakci na takovou nevýhodu se výrobní techniky přesunuly na zakázku, zejména pro odvětví, jako je technologie, v nichž převažuje zastaralost.

Střednědobý cíl odstraňuje závislost společností na předpovědích spotřebitelské poptávky, které mohou být někdy nepřesné a zavádějící. Místo toho se zaměřuje na skutečnou poptávku a eliminuje riziko zastaralých zásob.

Zpožděná diferenciace

Byla zavedena metoda Make to Order, aby se vyrovnaly nevýhody spojené s procesem Make to Stock. Střednědobý cíl však nebyl praktický pro všechny komodity. Dlouhé dodací lhůty a dodatečné náklady spojené s výrobky na míru omezovaly rozsah střednědobých cílů pouze na několik specializovaných průmyslových odvětví, jako je stavební a obranné zboží.

Zpožděná diferenciace (DD) byla vyvinuta jako hybridní strategie kombinující prvky MTS i MTO pro použití v průmyslových odvětvích, kde jsou zjevné nevýhody těchto dvou metod. Probíhá ve dvou fázích.

V první fázi, stejně jako v MTS, je na skladě běžná produktová základna. Poté, ve druhé fázi, je produktová základna upravena a přizpůsobena podle specifikací kupujícího jako v MTO. Zákazník převezme dodávku produktu, jakmile je připraven podle jeho pokynů. Například textilní obchody prodávají kalhoty stejného rozměru, ale před dodáním provedou nezbytné úpravy konkrétních kalhot, aby se vešly konkrétnímu zákazníkovi.

Vedení zásob polotovarů eliminuje riziko spojené s plýtváním a zastaráváním materiálů. Také proto, že přidání finálních úprav k produktu trvá méně času, je dodací lhůta kratší. Proto s charakteristikami metod MTO i MTS DD účinně eliminuje všechny nevýhody ostatních metod.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Assemble To Order Assemble-to-Order Assemble-to-Order je výrobní strategie, podle které se výrobce zásobuje dílčími díly a zásobami a sestavuje díly do
  • Backorder Backorder K nevyřízené objednávce dochází, když spotřebitel, jednotlivec nebo společnost, zakoupí položku a položka je „na skladě“. Na skladě dochází k poptávce
  • Supply Chain Supply Chain Supply chain is the whole system of manufacturing and delivering a product or service, from the very initial stage of sourcing the raw materials to the final
  • Make to Stock (MTS) Make to Stock (MTS) Make to Stock (MTS) je konvenční výrobní technika, při které producenti produkují komodity ve velkém měřítku v souladu s očekávaným spotřebitelem

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found