Zakoupená dohoda - přehled, jak to funguje a příklad

Zakoupená transakce je druh nabídky cenných papírů, při níž se upisovatel zaváže ke koupi celé nabídky od emitenta před vydáním předběžného prospektu. . Dokument poskytuje informace o společnosti, jejím manažerském týmu, nedávném finančním výkonu a další související informace, které by investoři rádi věděli. je uložen. Zakoupená dohoda eliminuje finanční riziko, kterému čelí emitující společnost.

Koupil dohodu

Jak to funguje

U koupeného obchodu upisovatel nakupuje celou nabídku od emitenta. Jak je nakupována celá nabídka, riziko financování Riziko Ve financování je riziko pravděpodobnost, že se skutečné výsledky budou lišit od očekávaných výsledků. V modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je riziko definováno jako volatilita výnosů. Koncept „rizika a výnosu“ spočívá v tom, že rizikovější aktiva by měla mít vyšší očekávané výnosy, aby kompenzovala investory za vyšší volatilitu a zvýšené riziko. je pro emitující společnost vyloučen. Aby kompenzoval vyloučení rizika financování, kterému čelí emitující společnost, upisovatel sjednal za celou nabídku diskontní cenu.

V takovém scénáři upisovatel čelí riziku ztráty peněz tím, že nebude schopen dále prodat cenné papíry za vyšší cenu. U koupeného obchodu upisovatel působí spíše jako zmocněnec než jako agent. Níže je uvedena ilustrace zakoupené dohody:

Zakoupená dohoda - schéma

Příklad koupené dohody

Emitentská společnost se snaží nabídnout 40 milionů akcií. Předpokládaná tržní hodnota na akcii je 10 USD, ale neexistuje záruka, že budou zakoupeny všechny akcie emitující společnosti. Aby se zabránilo finančnímu riziku (riziku, že nebude schopen prodat všechny své akcie za tržní cenu), emitující společnost uzavřela koupi obchodu se svými upisovateli Underwriting V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě majetkových nebo dluhových cenných papírů. Cílem tohoto článku je poskytnout čtenářům lepší pochopení procesu získávání nebo upisování kapitálu. Upisovatelé a emitentská společnost dosáhli výrazně snížené konsenzuální ceny 6 $ za akcii a upisovatelé koupili celou nabídku za 240 milionů $ (40 milionů akcií za 6 $ za akcii).

Jelikož upisovatelé nyní vlastní celou nabídku, musí znovu prodat akcie emitenta za cenu nejméně 6 $ za akcii, nebo čelit riziku generování čisté ztráty. Emisní společnost je zmírněna z finančního rizika, ale přijímá financování za diskontovanou cenu za akcii (6 USD) na rozdíl od tržní hodnoty za akcii (10 USD).

Výhody koupené dohody

Zakoupený obchod nabízí několik výhod jak pro upisovatele, tak pro emitenta.

Výhody pro upisovatele

  • Upisovatelé jsou schopni koupit nabídku za strmou slevu z tržní hodnoty; a
  • Čím vyšší je cena, kterou jsou pojistitelé schopni prodat na trhu, tím větší jsou zisky realizované pojistiteli.

Výhody pro společnost emitenta

  • Emitující společnost není vystavena žádnému finančnímu riziku; a
  • Vydávající společnost přijímá prostředky okamžitě.

Nevýhody koupené dohody

Zakoupený obchod má pro upisovatele a emitenta několik nevýhod.

Nevýhody vůči upisovatelům

  • Upisovatelé vidí svázaný kapitál, který by jinak mohl být lépe využit; a
  • Upisovatelé čelí riziku, že nebudou schopni problém znovu prodat;

Nevýhody pro společnost emitenta

  • Společnost emitenta musí obecně souhlasit s velkou slevou na akcii.

Koupil dohodu v tiskové zprávě

Zakoupené nabídky jsou ve zprávách běžné. Například je následující výňatek tiskové zprávy zahrnující společnost Flowr Corporation (TSX.V: FLWR). Z diskuse výše by čtenáři měli být schopni interpretovat, že upisovatelé kupují 10 610 000 jednotek společnosti The Flowr Corporation za cenu 4,10 USD za jednotku (v hodnotě 43 501 000 USD).

Koupil dohodu

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Nejlepší úsilí Nejlepší úsilí V nabídce cenných papírů se „nejlepším úsilím“ rozumí smluvní podmínka, ve které upisovatel slibuje, že udělá maximum, aby prodal co nejvíce
  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Náklady na flotaci Náklady na flotaci Náklady na flotaci jsou náklady, které vzniknou společnosti při vydávání nových cenných papírů. Náklady mohou být různé, mimo jiné včetně poplatků za upisování, právní, registraci a audit. Flotační náklady jsou vyjádřeny jako procento z emisní ceny.
  • Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found