Expozice překladu - přehled, měření a příklady

Translační expozice je druh účetního rizika, které vzniká v důsledku kolísání směnných kurzů.

Překladová expozice

souhrn

  • Translační expozice je druh účetního rizika, které vzniká v důsledku kolísání směnných kurzů.
  • Převod hodnot držby zahraniční dceřiné společnosti na domácí měnu mateřské společnosti může vést k nesrovnalostem, pokud se směnné kurzy budou neustále měnit.
  • Existují čtyři metody měření translační expozice: aktuální / neaktuální, měnová / nepeněžní, aktuální sazba a dočasné metody.

Porozumění expozici překladu

Aktiva, pasiva, akcie a výnosy dceřiné společnosti nadnárodní společnosti Multinational Corporation Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Tvrdí, že ústředí je obvykle denominováno v měně země, ve které se nachází. Pokud se mateřská společnost nachází v zemi s jinou měnou, je třeba převést hodnoty podílů každé dceřiné společnosti na měnu domovská země.

Takový přepočet může vést k určitým nesrovnalostem při výpočtu konsolidovaných zisků společnosti, pokud se v mezidobí změní směnný kurz. Je to překladová expozice.

Například rakouská dceřiná společnost americké společnosti koupí budovu v hodnotě 100 000 EUR 1. září 2019. K tomuto datu je směnný kurz eura k dolaru 1 € = 1,20 $, takže hodnota budovy převedená na dolary je 120 000 $.

Společnost se rozhodne převést všechny své zahraniční podíly na dolary a předložit konsolidovanou rozvahu 31. března 2020. V ten den se směnný kurz změní na 1 € = 1,15 USD, takže hodnota budovy klesne na 115 000 USD.

Měření expozice překladu

Transakční expozice může často zobrazovat zkreslené zastoupení mezinárodních kapitálových účastí společnosti, pokud se cizí měny ve srovnání s domácí měnou značně znehodnocují.

Účetní si mohou vybrat z několika možností při převodu hodnot zahraničních pozic do domácí měny. Mohou se rozhodnout převést aktuální směnný kurz nebo historický kurz převládající v době vzniku účtu.

Bez ohledu na to, jakou sazbu si zvolí, je třeba ji používat konzistentně po několik let, v souladu s účetním principem IB Manuál - Účetní zásady Účetní zásady pro analytiky investičního bankovnictví. Při vytváření jakékoli smysluplné finanční analýzy je zásadní pochopení účetních zásad. Analýza fúzí a akvizic vyžaduje znalost účetních konceptů. Stavíme od začátku a snažíme se shrnout a vysvětlit účtování konzistence. Princip konzistence vyžaduje, aby společnosti v průběhu času používaly stejné účetní techniky, aby udržovaly jednotnost v účetních knihách.

V případě přijetí nové techniky by to mělo být jasně uvedeno v poznámkách pod čarou k účetní závěrce.

V důsledku toho existují čtyři metody měření translační expozice:

1. Metoda aktuální / neaktuální

Hodnoty krátkodobých aktiv a závazků jsou přepočteny směnným kurzem platným k datu rozvahy. Na druhé straně se dlouhodobá aktiva a závazky převádějí historickým kurzem.

Položky v rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Majetek, které jsou do jednoho roku odepsány nebo převedeny na hotovost, se nazývají krátkodobé půjčky, krátkodobé půjčky, směnky / pohledávky a různé věřitelé / dlužníci. Jakákoli položka, která zůstává v rozvaze déle než rok, je dlouhodobá položka, například stroje, budovy, dlouhodobé půjčky a investice.

Zvažte následující rozvahu evropské dceřiné společnosti americké společnosti, která postupuje podle této metody. Předpokládejme, že historický směnný kurz je 1 € = 1,20 $ a aktuální kurz je 1 € = 1,15 $.

Expozice překladu - aktuální / neaktuální metoda

2. Peněžní / nepeněžní metoda

Všechny peněžní účty jsou přepočítávány aktuálním směnným kurzem, zatímco nepeněžní účty jsou přepočítávány historickým kurzem.

Peněžní účty jsou ty položky, které představují pevnou částku peněz, které mají být přijaty nebo zaplaceny, jako jsou hotovost, dlužníci, věřitelé a půjčky. Příkladem nepeněžních položek jsou stroje, budovy a kapitál, protože jejich tržní hodnoty se mohou lišit od hodnot uvedených v rozvaze.

Rozvaha připravená peněžní / nepeněžní metodou bude následující:

Peněžní / nepeněžní metoda

3. Metoda aktuální rychlosti

Metoda aktuálního kurzu je nejjednodušší metoda, při které se hodnota každé položky v rozvaze, kromě kapitálu, převádí pomocí aktuálního směnného kurzu. Stav kapitálu je hodnocen převládající rychlostí v době vydání kapitálu.

Rozvaha připravená metodou aktuální sazby bude následující:

Metoda aktuální sazby

4. Časová metoda

Časová metoda je podobná metodě peněžní / nepeněžní, s výjimkou zpracování zásob. Hodnota zásob se obvykle převádí pomocí historického kurzu, ale pokud rozvaha zaznamenává zásoby v tržní hodnotě Tržní hodnota Tržní hodnota se obvykle používá k popisu toho, jak velká je hodnota aktiv nebo společnosti na finančním trhu. Je vzájemně určeno účastníky trhu a je přepočteno pomocí aktuálního směnného kurzu.

Ve výše uvedeném příkladu, pokud je v rozvaze zaznamenán inventář zboží v jeho historické hodnotě, řekněme 1 000 EUR, bude jeho hodnota v dolarech po převodu činit $ (1 000 x 1,2) nebo 1 200 $.

Pokud je však inventář zboží zaznamenán při aktuální tržní hodnotě, řekněme 1 050 EUR, bude jeho hodnota $ (1 050 x 1,15) nebo 1 207,50 USD.

V každé z výše použitých metod existuje nesoulad mezi celkovou hodnotou aktiv a pasiv po převodu. Při výpočtu příjmu a čistého zisku mohou rozdíly ve směnných kurzech do značné míry částky zkreslit, což je důvod, proč účetní často používají toto riziko k odstranění rizika.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Nominální efektivní směnný kurz (NEER) Nominální efektivní směnný kurz (NEER) Nominální efektivní směnný kurz (NEER) je forma měření nominálního směnného kurzu měny vzhledem ke koši jiných měn pomocí
  • Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně.
  • Národní měna Národní měna Národní měna je měna vydaná měnovým orgánem nebo centrální bankou země. Je to médium, jehož prostřednictvím jsou zboží nebo služby poskytovány
  • Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found