Index mlhy - přehled, jak vypočítat a příklad

Mlhý index odkazuje na test čitelnosti, jehož cílem je určit úroveň obtížnosti textu nebo jak snadné je text číst. Rejstřík poskytuje čtenáři počet let vzdělání, které hypoteticky potřebuje k pochopení a strávení konkrétního textu při prvním čtení.

Jak vypočítat index mlhy

K výpočtu skóre indexu mlhy potřebujeme znát tři následující komponenty:

  1. Průměrná délka věty
  2. Procento dlouhých slov obsažených v textu
  3. Součet průměrné délky věty a procenta dlouhých slov

Chcete-li vypočítat průměrnou délku věty, musíme v textovém vzorku vydělit počet slov počtem vět.

Chcete-li zjistit procento dlouhých slov, vydělte počet dlouhých slov celkovým počtem slov a výsledek vynásobte 100. Dlouhé slovo je definováno jako slovo s nejméně třemi slabikami.

Nakonec se vypočítá součet mezi průměrnou délkou věty a procentem dlouhých slov, aby se dospělo k indexu mlhy.

Existuje několik výjimek z toho, co je definováno jako dlouhé slovo. Zde je seznam výjimek pro dlouhá slova:

  • Slova začínající velkým písmenem, například názvy společností
  • Kombinace „krátkých slov“, jako jsou „akcionáři“ nebo „přečerpání“
  • Slova se třemi slabikami jen proto, že jsme přidali „ed“ nebo „es“ (např. Vytvořené nebo postupy)
  • Krátká tříslabičná slova, například „média“

Ideální úroveň indexu mlhy

Pro obchodní psaní Obchodní dopisní formát Obchodní dopis by měl vždy dodržovat určitý formát a strukturu, aby bylo zajištěno, že je přijímán jako profesionální a na standardní úrovni. I když jich je mnoho, usilujeme o index mlhy mezi 20 až 25. U delších a více technických textových skriptů, jako jsou oficiální zprávy, usilujeme o 30 až 35. Cokoli více než tyto navrhované údaje je příliš složité na to, abychom ho pochopili. průměrný čtenář. Čím je pro čtenáře snazší porozumět tomu, co říkáte, tím je pravděpodobnější, že si vaši zprávu přečte.

Ideální úroveň indexu mlhy

Příklad výpočtu indexu mlhy

Podívejme se na příklad výpočtu indexu mlhy níže. Zde je úryvek z našeho kurzu Základy psaní podnikání.

Ukázkový text - originál

Výše uvedená pasáž se skládá pouze z jediné věty s 87 slovy. Musíme tedy rozdělit 87 na 1, abychom dosáhli průměrné délky věty 87.

Dále spočítejte počet tvrdých slov. V úryvku výše je 11 tvrdých slov. Jedenáct tvrdých slov dělených celkem 87 slovy a vynásobených 100 nám dává procento tvrdých slov, které se rovná 13.

Nakonec, sečteme-li 13 a 87, získáme mlhový index 100. To je mnohem vyšší než výše uvedená čísla.

Zde je revidovaná verze textové pasáže, která je mnohem kratší a čitelnější.

Ukázkový text - revidováno

Index mlhy v revidované verzi je 18, protože obsahuje 51 slov, pět vět a čtyři tvrdá slova. Všimnete si, že se snadněji čitelnou pasáží přichází mnohem nižší index.

Čitelnost

Čitelnost je v zásadě snadnost porozumění psaného textu čtenářem. Čitelnost textu závisí na jeho obsahu (např. Složitost slovní zásoby) a jeho prezentaci (velikost písma, výška řádku atd.).

Vyšší čitelnost usnadňuje čtenáři vnímat dané informace v textu a číst rychleji. Mlhý index je zaměřen na zvýšení rychlosti a porozumění čtení a také na snížení únavy při čtení.

Omezení indexu mlhy

Index mlhy má několik nevýhod. I když index slouží jako dobrý indikátor tvrdého textu, ne všechna složitá slova jsou složitá. Předpokládá, že slovo bude těžko čitelné na základě počtu jeho slabik.

Například slovo „zajímavý“ většina lidí těžko považuje za obtížné slovo. Obsahuje však čtyři slabiky, a proto je indexem mlhy považován za tvrdý.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní finanční zdroje níže:

  • Jak napsat průvodní dopis Jak napsat průvodní dopis Průvodní dopis je jednostránkový dokument, který je součástí vašeho životopisu při podávání žádosti o zaměstnání. Slouží jako představení sebe samého vedoucímu náboru nebo náborovému pracovníkovi. Úspěšný motivační dopis povede k pohovoru a přiblíží se k požadovanému zaměstnání. Proto musíte ukázat
  • Obnovit slova výkonu Obnovit slova výkonu Obnovit slova výkonu jsou slova nebo fráze, která pomáhají životopisu uchazeče vyniknout nad ostatními. Jsou to obvykle akční slova, která jsou stávkující a pomáhají popsat úkoly a odpovědnosti, které byly zpracovány v minulých zaměstnáních.
  • Akciový index Akciový index Akciový index se skládá ze základních akcií, které slouží k označení ekonomiky, trhu nebo sektoru. Akciový index běžně používají investoři jako
  • Průvodce Term Sheet Guide Term Sheet Guide This term sheet guide will teach you all the important information you need to know about term sheets with detailed examples of all major sections and

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found