Vysokofrekvenční obchodování - přehled, vysvětlení, výhody a rizika

Vysokofrekvenční obchodování (HFT) je algoritmické obchodování charakterizované vysokorychlostním prováděním obchodu, extrémně velkým počtem transakcí a velmi krátkodobým investičním horizontem Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice investiční směry, které zabezpečení buď stoupne (pokud je dlouhé), nebo dolů (pokud je krátké). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu). . Vysokofrekvenční obchodování využívá speciální počítače k ​​dosažení nejvyšší možné rychlosti provádění obchodu. HFT je velmi složitý, a proto je primárně nástrojem velkých institucionálních investorů, jako jsou investiční banky. Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch a zajišťovacích fondů.

Vysokofrekvenční obchodování

Výhody vysokofrekvenčního obchodování

Vysokofrekvenční obchodování spolu s obchodováním velkých objemů cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. , umožňuje obchodníkům těžit i z velmi malých výkyvů cen. Algoritmy obchodování (Algos) Algoritmy (Algos) jsou sada pokynů, které se zavádějí k provedení úkolu. Algoritmy se zavádějí k automatizaci obchodování za účelem generování zisků s frekvencí nemožnou pro lidského obchodníka, který může skenovat více trhů a burz. To umožňuje obchodníkům najít více obchodních příležitostí, včetně arbitráže mírných cenových rozdílů u stejného aktiva, jaké se obchoduje na různých burzách.

Mnoho zastánců HFT tvrdí, že zvyšuje likviditu na trhu. HFT jasně zvyšuje konkurenci na trhu, protože obchody jsou prováděny rychleji a objem obchodů výrazně roste. Zvýšená likvidita způsobuje pokles spready bid-ask, čímž se trhy stávají cenově efektivnějšími.

Rizika vysokofrekvenčního obchodování

Vysokofrekvenční obchodování zůstává kontroverzní činností a mezi regulačními orgány, finančními odborníky a vědci o něm panuje malá shoda.

Jednou z hlavních kritik HFT je, že na trhu vytváří pouze „duchovní likviditu“. Odpůrci HFT poukazují na to, že vytvořená likvidita není „skutečná“, protože cenné papíry jsou drženy pouze na několik sekund. Než si pravidelný investor může cenný papír koupit, je již mezi vysokofrekvenčními obchodníky několikrát obchodován. V době, kdy řádný investor zadá objednávku, masivní likvidita vytvořená HFT z velké části odezněla.

Dále se předpokládá, že vysokofrekvenční obchodníci (velké finanční instituce) často profitují na úkor menších hráčů na trhu (menší finanční instituce, jednotliví investoři).

A konečně, HFT byl spojen se zvýšenou volatilitou trhu a dokonce s krachy trhu. Regulační orgány zachytily některé vysokofrekvenční obchodníky zapojené do nelegálních manipulací s trhem, jako je spoofing a vrstvení. Bylo prokázáno, že HFT podstatně přispěl k nadměrné volatilitě trhu, která se projevila během Flash Crash v roce 2010.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto finančního průvodce pro HFT. Chcete-li se dozvědět více o dalších obchodních metodách, investování a dalších, důrazně doporučujeme další bezplatné zdroje níže:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Primární trh Primární trh Primárním trhem je finanční trh, na kterém jsou vydávány nové cenné papíry, které jsou k dispozici pro obchodování jednotlivci a institucemi. Obchodní aktivity kapitálových trhů se dělí na primární trh a sekundární trh.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found