Nástroj pro strukturovanou investici - pochopte, jak funguje SIV

Strukturovaný investiční nástroj (SIV) je nebankovní finanční subjekt zřízený k nákupu investic určených k zisku z rozdílu v úrokových sazbách - známého jako kreditní rozpětí - mezi krátkodobým a dlouhodobým dluhem. Dlouhodobé dluhové investice často zahrnují strukturované finanční produkty, jako jsou cenné papíry kryté aktivy Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi. (ABS), cenné papíry zajištěné hypotékou (MBS) a sekuritizace kreditních karet. Odtud název, strukturovaný investiční nástroj. Investice jsou financovány SIV vydávajícími komerční cenné papíry a pomocí takto získaného kapitálu nakupovat dlouhodobé dluhové cenné papíry, které platí vyšší výnos než komerční cenné papíry vydané SIV. Závazky z obchodních cenných papírů se neustále převádějí, aby účetní jednotka nemusela likvidovat své dlouhodobé investice před splatností. SIV jsou také známé jako kanály, protože vytvářejí stálý kanál pro kapitalizaci investic.

SIV jsou provozovány profesionálním týmem pro správu investic a jsou méně regulovány než jiné nástroje pro investiční fondy, částečně proto, že jsou obvykle založeny jako offshore společnosti, aby se vyhnuly předpisům, kterým podléhají banky a jiné finanční instituce. SIV umožňují řídícímu investičnímu týmu vydělat vyšší návratnost investic pomocí investic způsobem, který banky nemohou z důvodu kapitálových požadavků stanovených vládou. Před finanční krizí v roce 2008 byly banky SIV často drženy jako podrozvahová aktiva.

Nástroj pro strukturovanou investici (SIV)

Historie strukturovaných investičních nástrojů

Nicholas Sossidis a Stephen Partridge vytvořili první strukturované investiční nástroje v Citigroup v roce 1988. Dva londýnští bankéři zahájili Alpha Finance Corp a Beta Finance Corp jako reakci na vtedajší volatilitu peněžního trhu. Investoři nebyli spokojeni s nepředvídatelnými výnosy na peněžním trhu a hledali stabilní prostředek, který by přinesl stabilnější výnosy z jejich investic. Alpha Finance nabídla maximální pákový efekt ve výši pětinásobku svého kapitálu, přičemž každé aktivum vyžadovalo 20% kapitálu, zatímco společnost Beta Finance poskytla maximální pákový efekt ve výši desetinásobku svého kapitálu s pákovým efektem na základě rizikových váh svých aktiv. Průkopníci dvou Citigroup SIV později opustili banku, aby založili vlastní firmu pro finanční správu Gordian Knot v londýnském Mayfairu.

Následné SIV zvýšily svou páku na 20 a 50krát a počet SIV rychle získal trakci. Do roku 2004 bylo 18 SIV v hodnotě 147 miliard $. V roce 2007 společnost Moody’s Investors Service hodnotila 36 SIV v hodnotě 395 miliard dolarů. Když však vypukla finanční krize v roce 2008, většina SIV byla buď restrukturalizována, nebo byla zoufalá a selhala kvůli velkým investicím do cenných papírů krytých hypotékami s rizikovým kapitálem. Mnoho investorů bylo přistiženo nevědomě, protože o společnosti SIVS a do jakých aktiv investovali jen málo informací. Ke konci roku 2008 nezůstal v provozu žádný SIVS.

Nástroj pro strukturovanou investici (SIV) vs. nástroj pro speciální účely (SPV)

Strukturovaný investiční nástroj (SIV) je druh účelového nástroje, který vydělává na rozdílu úroků mezi dlouhodobými cennými papíry a krátkodobými dluhy. Na druhé straně zvláštní účelová jednotka (SPV) označuje širokou kategorii investičních nástrojů, které lze kvalifikovat jako položky v rozvaze nebo v rozvaze. SPV je vytvořen pro konkrétní účel a je používán společnostmi k izolaci vznikající firmy od finančního rizika. Většina SPV je zřízena jako osiřelé společnosti vkladem aktiv do svěřenského fondu a najímáním správce, který zajišťuje profesionální správu a zajišťuje, aby neexistovalo přímé finanční spojení s mateřskou institucí.

SIV jsou konkrétně financovány vydáváním komerčních cenných papírů, ale SPV mohou být financovány různými způsoby, včetně emise akcií a dlouhodobých dluhopisů. SIVS i SPV jsou běžně registrovány jako offshore společnosti, aby se vyhnuly placení vyšších daní v domovské zemi svých mateřských institucí a vyhnuly se přísným finančním předpisům.

Související čtení

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Divize investičního bankovnictví IBD - Divize investičního bankovnictví IBD je zkratka pro divizi investičního bankovnictví v rámci celkové investiční banky. IBD odpovídá za spolupráci s korporacemi, institucemi a vládami při získávání kapitálu (upisování na akciových, dluhových a hybridních trzích), jakož i za provádění fúzí a akvizic
  • Linka pro přidělení kapitálu a optimální portfolio Linka pro přidělení kapitálu (CAL) a optimální portfolio Průvodce krok za krokem pro konstrukci hranice portfolia a linie přidělení kapitálu (CAL). Linka přidělení kapitálu (CAL) je čára, která graficky zobrazuje profil rizika a výnosů rizikových aktiv a lze ji použít k nalezení optimálního portfolia.
  • Dlouhé a krátké pozice Dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found