Zástupci a záruky - přehled, výhody a výzvy

Zápisy a záruky odkazují na prohlášení o skutečnosti, která prodávající učiní jako součást pokusu přesvědčit kupujícího, aby si koupil svůj podnik. Každá ze stran transakce se spoléhá na druhou, že poskytne pravdivé informace o transakci. Prodejce poskytuje záruku, že se podnik oplatí investovat do kupujícího.

Kupujícímu musí být poskytnuty dostatečné informace, které podporují požadovanou cenu prodejce při transakci. Některé z těchto informací zahrnují finanční výkazy Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Těmito třemi základními prohlášeními jsou složitě seznamy aktuálních smluv, seznamy zákazníků a doklad o vlastnictví aktiv.

Zástupci a záruky

Během jednání o koupi podniku je úlohou kupujícího požadovat od prodávajícího více informací o některých faktických prohlášeních prodávajícího. Důvodem je, že kupující nese více rizik. Systémová rizika Systémová rizika lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu než prodávajícího, a proto musí zajistit, aby byly všechny otázky předány prodejci k odpovědi a že jsou poskytnuty všechny informace požadované pro transakci.

Právní tým kupujícího má také za úkol zjistit, zda je dohoda v právním rámci. Pokud má kupující v úmyslu použít své zásoby jako součást protiplnění za transakci, musí učinit prohlášení prodávajícímu, že poskytnuté zásoby neobsahují žádné břemeno a že je kupujícímu legálně povoleno nabízet akcie.

Co právníci hledají v odpovědích a zárukách

Zástupci a záruky představují cestu pro kupujícího k provedení due diligence Druhy due diligence Jedním z nejdůležitějších a zdlouhavých procesů v rámci fúzí a akvizic je due diligence. Proces due diligence je něco, co kupující provádí, aby potvrdil přesnost tvrzení prodávajícího. Potenciální dohoda o fúzích a akvizicích zahrnuje několik typů náležité péče. za transakci. Advokáti zastupující strany musí dohodu pečlivě prozkoumat, aby bylo zajištěno, že bude spravedlivá vůči kupujícímu i prodávajícímu.

Některé z informací, které právníci kupujícího kontrolují v prohlášeních a zárukách, zahrnují:

1. Zákonnost podnikání: Jedná se o kontrolu právní formy podnikání, jeho oprávnění k provozu a práv prodejce uzavřít závaznou smlouvu s kupujícím.

2. Dotazy daňové kontroly: Daňová kontrola zajišťuje, že podnik na prodej nikdy nebyl na radaru IRS (nebo jiného příslušného daňového úřadu) kvůli porušení zveřejnění příjmů a odpočtů.

3. Přesnost finančních nástrojů: Prohlášení o skutečnosti, které vyžaduje, aby prodávající plně zveřejnil všechny finanční výkazy podniku a poskytl záruku, že jsou čisté, aktuální a přesné až do bodu ověřitelnosti.

4. Stav zásob: Prodejce může často zamaskovat nebo zcela nezveřejnit svůj stav zásob. Prodejce například může učinit jednoduché prohlášení o množství zásob, ale neprozradí, že některé zásoby jsou zastaralé nebo poškozené. Advokáti by proto měli vyžadovat prohlášení o skutečnosti potvrzující, že výpis z inventáře je přesný, úplný a aktuální.

5. Stav zaměstnaneckých výhod: Mělo by existovat prohlášení o vyúčtování příspěvků a výhod zaměstnanců.

6. Odpovědnost za životní prostředí: Jistota, že neexistují žádné nevyřízené závazky týkající se otázek životního prostředí.

7. Stav dokumentů: Prohlášení, že všechny a všechny dodané obchodní dokumenty jsou přesné a úplné.

Výhody zástupců a záruk

Ve smlouvě o koupi a prodeji Smlouva o prodeji a koupi Smlouva o prodeji a koupi (SPA) představuje výsledek klíčových obchodních a cenových jednání. V podstatě stanoví dohodnuté prvky dohody, zahrnuje řadu důležitých ochranných opatření pro všechny zúčastněné strany a poskytuje právní rámec pro dokončení prodeje nemovitosti. je prodávající povinen poskytnout podrobné informace k podpoře prohlášení o skutečnostech předložených kupujícímu, který může mít malé nebo žádné jiné znalosti o podnikání. Zde jsou některé z výhod obchodních zástupců a záruk pro obě strany:

1. Poskytněte informace o podnikání prodejce

Prodejce má o podniku úplné znalosti, zatímco kupující má zájem o úplné zveřejnění informací o podniku, aby transakci usnadnil.

2. Stanovte důvody pro uzavření transakce

Jelikož podrobný dokument vyžaduje, aby prodejce zveřejnil obchodní pozici z hlediska počtu zákazníků, minulých výnosů, zásob, aktuálních smluv atd., Připravuje půdu pro uzavření prodejní transakce.

3. Zmírnit finanční ztrátu

Zástupci a záruky obsahují doložku o odškodnění, která snižuje riziko finanční ztráty, pokud některá ze stran opomene důležitá prohlášení, která mohou vést k finanční ztrátě po transakci.

4. Zajištění výtěžku

Kupující poskytuje prodejci zástupce a záruky týkající se jejich schopnosti uzavřít obchod, například doklad o finančních prostředcích nebo financování.

Výzvy, kterým čelí zástupci a záruky

V jakékoli obchodní transakci nechce žádná ze zúčastněných stran prohrát. Je proto na společném zájmu, pokud obě strany získají výhodnou dohodu. V některých případech však mohou prohlášení a záruky čelit následujícím výzvám:

1. Náklady související s dobami přežití

Během vyjednávání se náklady na podnikání mohou lišit v závislosti na období přežití. Kupující většinou upřednostňuje delší období přežití pro větší kontrolu. To však není ideální pro prodejce, který chce uzavřít obchod v co nejkratší možné době. Pokud tedy dojde k špatným jednáním o období přežití, mohou obě strany utrpět zbytečné výdaje.

2. Zmatek mezi těmito dvěma pojmy

Je matoucí, když se prohlášení a záruky používají samostatně, protože jejich právní výklad se mění. Při samostatném používání těchto výrazů by proto obě strany měly být při jejich výkladu opatrné. Zde je důvod:

  • Zastoupení slouží k lákání kupujícího k uzavření smlouvy. Pokud prodávající poruší smlouvu, může kupující kromě žádosti o náhradu škody smlouvu vypovědět.
  • Na druhé straně záruka spočívá ve smlouvě a přichází po vyjádření. Pokud prodávající poruší tuto část dohody, může kupující požadovat náhradu škody, ale nemůže smlouvu vypovědět.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Caveat Emptor (Buyer Beware) Caveat Emptor (Buyer Beware) Caveat emptor je latinská fráze, která je přeložena jako ať si kupující dává pozor. Fráze popisuje koncept ve smluvním právu, který klade břemeno splatnosti
  • Osobní goodwill Osobní goodwill Osobní goodwill je nehmotná hodnota, která vychází z úsilí nebo reputace vlastníka firmy nebo jiné fyzické osoby. To znamená, že hodnota je spojena pouze s osobou, která pracuje v organizaci, a nikoli s podnikáním samotným. V účetnictví a financích je goodwill nehmotným aktivem
  • Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok.
  • Síťový efekt Síťový efekt Síťový efekt je jev, kdy současní uživatelé produktu nebo služby nějakým způsobem prospívají, když si produkt nebo službu osvojí další uživatelé. Tento efekt vytváří mnoho uživatelů, když je přidána hodnota k jejich používání produktu. Největším a nejznámějším příkladem síťového efektu je internet.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found