Čistá hodnota - přehled, jak vypočítat, metoda NW

Čisté jmění je hodnota osoby nebo společnosti a lze jej vypočítat odečtením celkových závazků od celkových aktiv, která jsou ve vlastnictví jednotlivce / společnosti.

Čistá hodnota

Čisté jmění lze vypočítat pomocí následujícího vzorce:

Čistá hodnota = aktiva - pasiva

Pokud osoba nebo společnost vlastní aktiva, která jsou větší než pasiva, vykazuje to kladné čisté jmění. Pokud jsou závazky větší než aktiva, znamená to záporné čisté jmění. Pozitivní čisté jmění je spojeno s dobrým finančním zdravím, zatímco záporné čisté jmění lze vnímat jako negativní signál a ukazuje neschopnost vyrovnat závazky.

Koncept čistého jmění lze použít na více úrovních. Může být použit pro jednotlivce, skupinu, organizaci, vládu nebo dokonce celé město nebo zemi. Z důvodu zjednodušení omezíme naši diskusi na čisté jmění jednotlivců nebo organizací Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury.

souhrn

  • Čisté jmění je hodnota osoby nebo společnosti a lze jej vypočítat odečtením celkových závazků od celkových aktiv, která jsou ve vlastnictví jednotlivce / společnosti.
  • Pokud jednotlivec nebo společnost vlastní aktiva, která jsou větší než pasiva, vykazuje to kladné čisté jmění. Pokud jsou závazky větší než aktiva, znamená to záporné čisté jmění.
  • Koncept čistého jmění lze aplikovat na jednotlivce, skupinu, organizaci, vládu nebo dokonce celé město nebo zemi.

Výpočet čistého jmění

Výpočet čistého jmění se zdá být poměrně jednoduchý, ale nejdůležitější částí je způsob výpočtu aktiv a pasiv a to, co spadá do skupin aktiv a pasiv. Níže projdeme kroky k výpočtu čistého jmění jednotlivce.

Výpočet aktiv

Aktiva zahrnují vše, co může mít konkrétní hodnotu. Pro jednotlivce to může zahrnovat jeho majetek, jako je dům, auto nebo umělecké dílo, a zahrnuje také jeho bankovní účty, pojistky a investice. Osobní věci, jako například oblečení a nábytek, se obvykle nezahrnují jako aktiva, protože se neprodávají v případě bankrotu. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který je není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. nebo likvidace.

Výpočet závazků

Závazky zahrnují veškeré finanční závazky, které je třeba splatit. Může zahrnovat půjčky, hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka poskytovaná hypotečním věřitelem nebo bankou, která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. , nájemné nebo směnky. Při výpočtu závazků vezměte splátky, které jsou v současné době neuhrazené - nikoli něco, co bude splatné v blízké budoucnosti.

Například pokud počítáme čisté jmění jednotlivce na konci roku a každý měsíc platí účet za služby, vezmeme pouze částku splatnou za daný měsíc (řekněme prosinec) a nebudeme zahrnovat další částky za leden nebo únor příštího roku.

V některých případech však může být nájemné zacházeno odlišně, protože většina leasingových splátek je za rok, takže celoroční platba může být považována za závazek. Většina lidí by z výpočtů čistého jmění vyloučila nájemné.

Výpočet čistého jmění

Po vytvoření seznamu celkových aktiv a pasiv můžete jednoduše odečíst pasiva od aktiv a dospět k čistému jmění. Lze jej opakovat jednou nebo vícekrát ročně a lze jej použít k posouzení finančního zdraví jednotlivce. Stejný postup platí pro organizace.

Metoda čistého jmění

Metoda čistého jmění odkazuje na nepřímý rozvahový přístup k odhadu příjmu. V podstatě využívá čisté jmění jednotlivce ve dvou různých datech k detekci, zda existuje nějaký příjem pocházející z nehlášených nebo neznámých zdrojů. Tuto metodu obvykle používají účetní, zejména pokud existují nějaké spory týkající se podvodu ohledně zatajování vykazovaného příjmu a čistého jmění.

Použití metody čistého jmění je znázorněno na následujícím obrázku. Prvním krokem je výpočet čistého jmění jednotlivce na začátku a na konci období. V příkladu jsme je označili jako aktuální čisté jmění (NWc) a minulé čisté jmění (NWp).

Je důležité najít počáteční a závěrečnou čistou hodnotu pomocí stejné metody hodnoty aktiv (náklady, spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota (zboží nebo služby, která se vyměňuje) se vztahuje k ceně, za kterou obě strany transakce ( kupující a prodávající toho zboží nebo atd.). Rozdíl mezi čistým jměním se označuje jako zvýšení čistého jmění (NWI). K odečtení hodnoty příjmu se k NWI připočítají veškeré neodpočitatelné životní náklady.

Po dosažení hodnoty příjmu se od částky odečte příjem nebo prostředky, které jsou deklarovány nebo evidentní. Rozdíl vám ukáže, kolik příjmů pochází z neznámých nebo nehlášených zdrojů.

Dalším důležitým bodem, který je třeba poznamenat, je, že během procesu by měla být deklarována jakákoli část příjmů, která pochází ze zdrojů, jako jsou dary nebo půjčky, aby byla zajištěna přesnost a důkladnost cvičení.

Metoda čistého jmění

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky Krátkodobé závazky jsou finanční závazky podnikatelského subjektu, které jsou splatné do jednoho roku. Společnost je zobrazuje v rozvaze. Závazek nastává, když společnost prošla transakcí, která vyvolala očekávání budoucího odtoku hotovosti nebo jiných ekonomických zdrojů.
  • Hmotná aktiva Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found