Klauzule o zrychlení - přehled, spouštěče, příklad

Klauzule o zrychlení je smlouva o úvěrových smlouvách, která vyžaduje, aby dlužníci splatili celou částku jistiny při porušení smlouvy nebo nesplnění určitých požadavků stanovených věřitelem. Ustanovení o zrychlení převládají v realitním průmyslu, kde chrání věřitele, když dlužník nesplácí splátky úroků nebo jiné dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka). . Počet zmeškaných plateb nebo porušených povinností, které jsou přijatelné, se stanoví ve smlouvě o půjčce během jednání.

Klauzule o zrychlení

Spouštěče pro klauzule o zrychlení

Následují okolnosti, za kterých lze aktivovat klauzule zrychlení:

1. Nesplnění plateb úroků

Úrokové platby jsou určeny úrokovou sazbou Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. že věřitel účtuje dlužníkovi. Úrokové platby jsou požadovány ve stanovených časových intervalech (obvykle každý měsíc). Nesplnění požadavků na splácení úroků může mít za následek aktivaci klauzule o zrychlení. Mezní hodnota počtu zmeškaných plateb, před nimiž je klauzule spuštěna, se však liší podle smlouvy o půjčce.

2. Nesplnění hypotečních splátek

Vzhledem k tomu, že částky jistiny jsou obvykle velké, splácení probíhá prostřednictvím splácení úroků Splatné úroky Splatný úrok je účet pasiv uvedený v rozvaze společnosti, který představuje částku úrokového nákladu, který k dnešnímu dni vznikl, ale k datu nebyl splacen v rozvaze. Představuje výši úroku, který je v současné době dlužen věřitelům, a obvykle jde o aktuální závazek a splátky hypotéky ve stanovených časových intervalech. Nesplnění částečných splátek hypotéky může mít za následek aktivaci akcelerační klauzule.

3. Ustanovení o splatnosti prodeje

Ustanovení o „splatnosti“ je ustanovení, které se nachází ve smlouvě o půjčce a které věřiteli umožňuje požadovat úplné splacení jistiny, pokud dlužník prodá nemovitost, která je na úvěr založena. Svým způsobem jsou doložky o splatnosti prodeje velmi podobné doložkám o zrychlení a lze je použít ke spuštění zrychleného splácení půjčky v případě, že je nemovitost prodána.

4. Porušení dluhových smluv

Dluhové smlouvy jsou omezení poskytovaná věřiteli na smlouvy o půjčce za účelem sladění zájmů věřitele a dlužníka. Smlouvy obvykle omezují jednání dlužníka a snižují riziko, kterému věřitel čelí, stanovením určitých pravidel, podle nichž musí dlužník jednat.

Pokud dlužník poruší omezení, může věřitel uplatnit zrychlenou klauzuli a požadovat úplné splacení. Další informace o typech dluhových smluv naleznete v článku Finance o dluhových smlouvách. Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).

Praktický příklad - doložka o zrychlení

Předpokládejme, že Dreamland Inc. uzavřela smlouvu na nákup šesti akrů půdy od společnosti Graceland Corp. za 1 000 000 $. 1 000 000 $ bude vyplaceno v ročních splátkách 200 000 $ během příštích pěti let. Předpokládejme, že Dreamland dokončí první tři platby, ale nezaplatí včas čtvrtou splátku.

Díky klauzuli o zrychlení může nyní Graceland okamžitě požadovat celých 400 000 USD. Pokud 400 000 $ nelze v daném časovém rámci zaplatit, může Graceland převzít kontrolu nad zemí bez vrácení 600 000 $, které již získala.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním zapůjčení Smlouva o komerčním půjčce označuje dohodu mezi dlužníkem a věřitelem, pokud je půjčka určena pro obchodní účely. Pokaždé, když je vypůjčeno značné množství peněz, musí jednotlivec nebo organizace uzavřít smlouvu o půjčce. Věřitel poskytuje peníze, pokud dlužník souhlasí se všemi podmínkami půjčky
  • Úvěrová analýza Úvěrová analýza Úvěrová analýza je proces určování schopnosti společnosti nebo osoby splácet své dluhové závazky. Jinými slovy, jedná se o proces, který určuje úvěrové riziko nebo riziko selhání potenciálního dlužníka. Zahrnuje kvalitativní i kvantitativní faktory.
  • Vyrovnání dluhu Vyrovnání dluhu Vyrovnáním dluhu se rozumí dohoda mezi věřitelem a dlužníkem, ve které se snížená platba od dlužníka považuje za úplnou platbu. Jinými slovy, vypořádání dluhu je dohoda o snížení dluhu uzavřená mezi věřitelem a dlužníkem.
  • Zajištěné vs nezajištěné půjčky Zajištěné vs nezajištěné půjčky Při plánování, kdy si vezmeme naši osobní půjčku, si dlužník může vybrat mezi zajištěnou a nezajištěnou půjčkou. Při půjčování peněz od banky, družstevní záložny nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found