Hypoteční zástava - přehled, výhody a nevýhody, cenné papíry zajištěné hypotékou

Hypoteční zástavní list je typ dluhopisu zajištěného hypotékami, kterým je obvykle nemovitost nebo jiná nemovitá aktiva. Aktiva jsou také známá jako kolaterál kolaterál kolaterál kolaterál je aktivum nebo nemovitost, kterou jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako zajištění úvěru. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. dluhopisů.

Hypoteční zástava

Držitelé hypotečních zástavních listů mohou vznést nároky na kolaterál. Pokud dlužníci nemohou splácet své dluhy, mohou držitelé dluhopisů prodat podkladová aktiva k pokrytí plateb, které by měli obdržet podle smluvních podmínek.

souhrn

  • Hypoteční zástavní list je typ dluhopisu zajištěného hypotékami, například nemovitostmi, vybavením nebo jinými reálnými aktivy.
  • Hypoteční zástavní listy chrání věřitele a umožňují dlužníkům půjčit si větší částky za nižší náklady.
  • Dluhopisy lze sekuritizovat na cenný papír krytý hypotékou a prodat je investorům na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místem, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). , což umožňuje držitelům dluhopisů přenášet rizika.

Porozumění hypotečním zástavním listům

Hypoteční zástavní listy jsou zabezpečeny cenným skutečným aktivem nebo souborem aktiv, které chrání držitele dluhopisů. Dojde-li k prodlení dlužníka, jsou držitelé hypotečních zástavních listů oprávněni prodat kolaterální aktiva za účelem splacení jistiny.

Kdy a jak mohou držitelé dluhopisů aktiva prodat a jak jsou peníze z prodeje rozděleny, jsou určeny smluvními podmínkami. V důsledku nižší úrovně rizika mají hypoteční zástavní listy obvykle nižší úrokové sazby než typické podnikové dluhopisy, které nejsou zajištěny skutečnými aktivy.

Například společnost si půjčila od banky 1 milion dolarů a poskytla své vybavení jako kolaterál. Banka je držitelem hypotečního zástavního listu a vlastní nárok na vybavení společnosti. Společnost vyplácí úroky a jistinu zpět do banky prostřednictvím pravidelných výplat kupónů.

Pokud společnost splní všechny platby, může si ponechat vlastnictví zařízení. Pokud nemůže bance plně splácet, je banka oprávněna prodat vybavení k vymáhání půjčených peněz.

Výhody a nevýhody hypotečních zástavních listů

Hypoteční zástavní listy poskytují dlužníkům i věřitelům několik výhod. Věřitelé těchto dluhopisů nesou nárok na skutečná aktiva nižší potenciální ztráty v případě selhání. Hypoteční zástavy také umožňují přístup méně bonitním dlužníkům větší částky kapitálu při nižších výpůjčních nákladech.

Hypoteční zástavy mohou být sekuritizovány na finanční deriváty a prodáno investorům, což poskytuje větší likviditu na kapitálovém trhu a umožňuje přenos rizik.

Jednou z nevýhod hypotečních zástavních listů je riziko ztráty kolaterálu pokud dlužníci neprovedou platby. Přestože věřitel získává vlastnictví podkladového kolaterálu Kvalita zajištění Kvalita zajištění souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec uvést jako kolaterál při půjčování finančních prostředků, nemusí vždy platit, že věřitel může prodat kolaterál za částku, která může plně pokrýt ztrátu. Zajištění se obvykle prodává za ceny nižší, než jsou reálné tržní hodnoty srovnatelných aktiv.

Hypoteční zástavní listy a cenné papíry zajištěné hypotékou

Věřitelé hypotečních zástavních listů a půjček, jako jsou banky, si obvykle nezachovávají vlastnictví hypoték. Místo toho sekuritizují hypotéky na finanční produkty, které lze prodat na sekundárním trhu. Takový typ finančního produktu je známý jako hypoteční zástavní list (MBS). Hypoteční zástavní list (MBS). Hypoteční zástavní list (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního podnikání.

Speciál pro speciální účely (SPV) - původce MBS - shromažďuje hypotéky z banky do fondu a prodává malé balíčky hypoték investorům. Původce shromažďuje splátky úroků od hypotečních dlužníků a poté je distribuuje investorům MBS. Riziko selhání je tak přeneseno na investory MBS.

Subprime hypotéky

Navzdory poskytování likvidity a investičních příležitostí na kapitálovém trhu mohou investice MBS vést k morálnímu hazardu Morální hazard Morální hazard se týká situace, která nastává, když má jedinec šanci využít výhody obchodu nebo situace, s vědomím, že všechna rizika a . Očekává se, že banky jako poskytovatelé hypotečních zástavních listů budou pečlivě hodnotit úvěrová rizika dluhopisů a půjčují pouze dlužníkům, kteří splňují příslušné standardy.

Jelikož však banky mohou přenášet úvěrová rizika na investory prostřednictvím MBS, mají sklon snižovat své standardy a půjčovat dlužníkům s nízkým úvěrovým hodnocením. Takový morální hazard může vést ke zvyšujícímu se počtu hypoték s rizikovými hypotékami. Globální finanční krize v roce 2008 lze přičíst nadbytku rizikových hypoték a rozšířenému nesplácení těchto hypoték.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Globální finanční krize v roce 2008 Globální finanční krize v letech 2008–2009 Globální finanční krize v letech 2008–2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě s miliony amerických občanů. být hluboce zasažen. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc
  • Hypotéka s nastavitelnou sazbou (ARM) Hypotéka s nastavitelnou sazbou (ARM) Hypotéka s nastavitelnou sazbou (ARM) přichází s variabilními úrokovými sazbami na základě nevyrovnaného zůstatku úvěru v každém období. Zpočátku by ARM přineslo a
  • Riziko selhání Riziko selhání Riziko selhání, také nazývané pravděpodobnost selhání, je pravděpodobnost, že dlužník neprovede úplné a včasné platby jistiny a úroků,
  • Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle (SPV) Special Purpose Vehicle / Entity (SPV / SPE) je samostatný subjekt vytvořený pro konkrétní a úzký cíl, který je veden v podrozvaze. SPV je a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found