Negativní kapitál - přehled, důsledky, příklad

Koncept záporného vlastního kapitálu vzniká, když hodnota aktiva (které bylo financováno pomocí dluhu) klesne pod částku půjčky / hypotéky, která je dlužena bance výměnou za aktivum Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě a že drží hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou formu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví. Obvykle k tomu dochází, když se hodnota aktiva po dobu používání rychle odepisuje, což má pro dlužníka negativní dopad na vlastní kapitál.

Záporný kapitál

souhrn

  • K zápornému kapitálu dochází, když hodnota vypůjčeného aktiva klesne pod částku půjčky / hypotéky místo aktiva.
  • Negativní vlastní kapitál je podobný koncept, kdy společnosti vznikají ztráty, které jsou vyšší než kombinovaná hodnota plateb provedených akcionářům a kumulovaných zisků z předchozích období.
  • U aktiv se záporný kapitál může objevit v důsledku snížení hodnoty aktiv nebo u společností, pokud je vyplácena velká dividenda nebo existují značné kumulované ztráty.

Co je to pozitivní kapitál?

Abychom lépe porozuměli negativnímu kapitálu, je důležité nejprve pochopit, co je to pozitivní kapitál. Typické aktivum, které je financováno z půjčky, se pro vlastníka označuje jako kladný kapitál.

Například člověk dá část peněz jako zálohu a koupí dům. Vzhledem k tomu, že osoba nezaplatila celou částku domu, ale stále vlastní nemovitost, počítá se to jako pozitivní kapitál.

Pozitivní vlastní kapitál může růst, když hodnota půjčeného aktiva stoupne nebo se sníží výše půjčky dlužné bance místo aktiva.

Negativní kapitál - důsledky

Negativní kapitál může převládat za několika okolností. Níže uvádíme tři scénáře a popíšeme jeho důsledky pro dotčené strany:

1. Negativní kapitál pro aktivum

Záporný kapitál pro aktiva je běžný v bytovém a automobilovém sektoru. Dům nebo auto je obvykle financováno z nějakého druhu dluhu (například bankovní půjčka nebo hypotéka). Cena domu může klesat v důsledku kolísajících cen nemovitostí a cena automobilu může klesat v důsledku rychlého používání (metody odpisování Odpisy Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby, a součet číslic let. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.). Když hodnota aktiva klesne pod částku půjčky / hypotéky, má to za následek záporný vlastní kapitál.

Dalším souvisejícím konceptem je negativní amortizace. Stává se to, když hodnota aktiva zůstává konstantní, ale výše zůstatku půjčky stoupá. Může to být způsobeno tím, že dlužník neprovede dostatečné splátky věřiteli.

2. Záporný vlastní kapitál

U společností kótovaných na burze se někdy může objevit záporný zůstatek u řádkové položky vlastního kapitálu v rozvaze. Dochází k tomu, když závazky společnosti převyšují její aktiva a z finančního hlediska jsou ztráty společnosti vyšší než souhrnná hodnota plateb provedených akcionářům a kumulovaných zisků z předchozích období.

Typickým příkladem záporného vlastního jmění akcionářů je situace, kdy jsou vypláceny významné dividendy investorům, což narušuje nerozdělený zisk Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý zisk očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které se nerozdělují jako dividendy akcionářům, ale místo toho jsou vyhrazeny pro reinvestice a způsobí, že kapitál společnosti přejde do záporné zóny. Je to obvykle známka finanční tísně společnosti.

3. Negativní čisté jmění

Čisté jmění se používá v kontextu jednotlivců. Osoba, která má záporný vlastní kapitál, má podle všeho záporné čisté jmění, což v podstatě znamená, že závazky dané osoby převyšují aktiva, která vlastní.

Běžným příkladem lidí, kteří mají záporné čisté jmění, jsou studenti s kreditní úrovní vzdělání. Ačkoli studentské půjčky umožňují lidem získat vzdělání, což je zase činí finančně stabilnějšími, nelze to považovat za fyzický přínos. Během splácení studentské půjčky má tedy osoba, která půjčku vlastní, záporné čisté jmění.

Příklad záporného jmění v reálném světě

Záporný kapitál pro aktivumObrázek 2: Negativní kapitál pro aktivum

Časový plán amortizaceObrázek 3: Časový plán amortizace

Obrázek 2 ilustruje příklad výpočtu negativní ekvity v reálném světě. Osoba si na trhu koupí auto v hodnotě 50 000 $ a financuje ho pomocí půjčky s úrokovou sazbou 5%, kterou je třeba splácet po dobu pěti let.

Na základě uvedených údajů můžeme sestavit amortizaci půjčky Amortizace Amortizace se týká aktu splácení dluhu prostřednictvím plánovaných, předem určených menších plateb. Téměř ve všech oblastech, kde je termín amortizace použitelný, jsou tyto platby prováděny ve formě jistiny a úroků. Termín také úzce souvisí s konceptem amortizace. časový plán podobný tomu na obrázku 3 (některé řádky jsou pro zjednodušení skryté). Měsíční splátka vyjde na 1 063 USD (což zahrnuje splátku jistiny a účtovaný úrok).

Předpokládejme, že tato osoba bude řídit auto na 200 000 kilometrů po dobu dvou let a poté bude chtít s vozidlem obchodovat. Vzhledem k tomu, že vůz byl nadměrně používán, odpisy a vysoký počet najetých kilometrů vedly k tomu, že byl na trhu oceněn hodnotou 10 000 USD.

Vrátíme-li se k našemu plánu amortizace půjčky (obrázek 3), zbývající částka půjčky je 28 460 $ na konci dvou let. Vidíme, že mezi hodnotou půjčky a hodnotou aktiva je velký rozdíl 18 460 $. Částka je záporný vlastní kapitál.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Osobní finance Osobní finance Osobní finance jsou proces plánování a řízení osobních finančních aktivit, jako je vytváření příjmů, utrácení, spoření, investování a ochrana. Proces správy osobních financí lze shrnout do rozpočtu nebo finančního plánu.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Výkaz nerozděleného zisku Výkaz nerozděleného zisku Výkaz nerozděleného zisku poskytuje přehled o změnách nerozděleného zisku společnosti během konkrétního účetního cyklu. Je strukturován jako rovnice, která se otevírá s nerozděleným ziskem na začátku vykazovaného období, provádí úpravy u položek, jako je čistý příjem a dividendy
  • Hmotná čistá hodnota hmotného majetku Čistá hmotná hodnota majetku je odhad čistého jmění subjektu, který vylučuje veškerá nehmotná aktiva, jako jsou patenty, ochranné známky a duševní vlastnictví,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found