Prohloubení kapitálu - definice, teorie ekonomického růstu, příklad

Prohloubení kapitálu znamená zvýšení poměru kapitál-práce. Poměr kapitálu a práce se může zvýšit buď v důsledku zvýšení základního kapitálu, nebo snížením počtu pracovníků. Prohlubování kapitálu zvyšuje mezní produkt práce - tj. Zvyšuje produktivitu práce (protože na jednoho pracovníka nyní existuje více jednotek kapitálu).

Prohloubení kapitálu obvykle zvyšuje výstup prostřednictvím technologických vylepšení (například rychlejší kopírky), které umožňují vyšší výkon na pracovníka. Stručně řečeno, prohlubování kapitálu zlepšuje produktivitu práce.

prohlubování kapitálu

Prohloubení kapitálu a teorie standardního ekonomického růstu

Populární teorie růstu, jako je model Solow Growth Model Solow Growth Model Model Solow Growth Model je exogenní model ekonomického růstu, který analyzuje změny v úrovni produkce v ekonomice v průběhu času v důsledku změn tempa růstu populace, úspor míra a míra technologického pokroku. předpokládejme, že kapitál a práce se ve výrobním procesu doplňují. Jedná se o velmi přísný předpoklad, protože vylučuje případy, kdy práce a kapitál fungují jako náhražky ve výrobním procesu - například roboti a manuální práce mohou sloužit jako náhražky při výrobě automobilů. Moderní teorie růstu mají tendenci rozlišovat mezi kvalifikovanou pracovní silou a nekvalifikovanou pracovní silou.

V rámci modelu Solow Growth Model je však třeba spojit kapitál a práci, aby se dosáhlo produkce. Vstupy do výrobního procesu (kapitál a práce) a výstup jsou propojeny prostřednictvím produkční funkce: Y = f (K, L), kde Y je výstup, K je kapitál a L je práce.

V ideálním případě je prohloubení kapitálu výhodou pro kapitál i práci. Nalévání dalšího kapitálu do výrobního procesu zvyšuje výkon, což zvyšuje hodnotu práce. Podnikání těží z nákladově efektivnější výroby. Doufejme, že i pracovní výhody, když společnost se zvýšenou ziskovostí vyplácí svým zaměstnancům vyšší mzdy. To posiluje celkovou ekonomiku, protože pracovníci mají nyní více volného příjmu, za který mohou nakupovat zboží a služby.

Jak se zvyšuje poměr kapitálu a práce, zvyšuje se mezní produkt práce, tj. Množství produktu, které lze vyprodukovat dodáním jedné další jednotky práce.

Ilustrativní příklad

Zvažte farmu, která k produkci (pšenice) využívá pracovní sílu (zemědělci) a kapitál (traktory a sklízecí stroje). Předpokládejme, že farma používá 100 farmářů a 10 traktorů k produkci 2 000 tun pšenice. Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a obligace. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou to suroviny za rok. Pokud předpokládáme, že produkční funkce farmy splňuje standardní předpoklady, přidáním dalšího traktoru by farmáři byli produktivnější. Výměna stávajících traktorů za technologicky vyspělejší traktory, které zvládnou více práce za kratší dobu, by také zvýšily produktivitu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně
  • Růstová účetní rovnice Růstová účetní rovnice Růstová účetní rovnice je finanční nástroj, který měří ekonomický růst - konkrétně to, jak jsou změny reálného hrubého domácího produktu (HDP) v ekonomice ovlivňovány změnami dostupného kapitálu, práce a technologií. Růstová účetní rovnice umožňuje analyzovat ekonomický růst na nejmenší úrovni
  • KPI pracovní síly KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI)
  • Hranice výrobních možností Hranice výrobních možností Hranice výrobních možností označuje myšlenku, že v dané ekonomice jsou výrobní faktory jako práce a kapitál vzácné. Proto existuje jen konečné množství jakéhokoli dobrého zboží, které lze vyrobit, a omezené zdroje musí být pečlivě přiděleny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found