Poptávkový vklad - přehled, typy a důležitost

Vklad na požádání jsou peníze vložené na bankovní účet s prostředky, které lze kdykoli vybrat na vyžádání. Vkladatel obvykle používá k úhradě každodenních výdajů prostředky na vyžádání. U prostředků na účtu může banka nebo finanční instituce zaplatit z vkladu nízkou nebo nulovou úrokovou sazbu.

Poplatek za vklad

Maximum, které může osoba vybrat, může být až do určitého denního limitu nebo do limitu zůstatku na účtu. Běžnými příklady vkladů na požádání by mohly být částky na běžném účtu nebo na spořicím účtu Spořicí účet Spořicí účet je typický účet v bance nebo družstevní záložně, který umožňuje jednotlivci vložit, zabezpečit nebo vybrat peníze, když to bude potřeba. Spořicí účet obvykle platí určité úroky z vkladů, i když sazba je poměrně nízká. . Pamatujte, že vklady na požádání se liší od termínovaných vkladů. Termínované vklady vyžadují, aby vkladatelé před výběrem počkali předem stanovenou dobu.

souhrn

  • Vklady na požádání jsou účty, které lidem umožňují vybírat peníze podle potřeby.
  • Jsou důležité ve spotřebitelských výdajích, protože fondy obvykle obsahují peníze použité v každodenních transakcích.
  • Běžnými příklady vkladů na požádání by mohly být částky na běžném nebo spořicím účtu.

Druhy vkladů na požádání

1. Ověření účtu

Běžný účet je jedním z nejběžnějších typů vkladů na požádání. Nabízí největší likviditu a umožňuje kdykoli vybrat hotovost. Běžný účet může vydělávat pouze nulový nebo minimální úrok, protože účty s vkladem na požádání zahrnují minimální riziko. Vyplacené úroky se mohou lišit podle poskytovatele financí.

2. Spořicí účet

Spořicí účet je určen pro vklady na požádání držené s mírně delší dobou trvání ve srovnání s krátkodobým používáním běžného účtu. Prostředky na spořicím účtu nabízejí méně likvidity; i když za příplatek mohou být peníze převedeny na běžný účet.

Spořicí účty často přicházejí s minimálním požadovaným zůstatkem. Vzhledem k tomu, že na spořicím účtu jsou dlouhodobě drženy větší zůstatky, vyplácí mírně vyšší úrokovou sazbu než běžný účet.

3. Účet peněžního trhu

Účet peněžního trhu je určen pro vklady na požádání, které sledují tržní úrokové sazby. Tržní úrokové sazby jsou ovlivněny reakcemi centrální banky na ekonomickou aktivitu. Účet peněžního trhu proto bude platit úroky více či méně než spořící účet, v závislosti na tom, jak kolísá tržní úroková sazba. Účty peněžního trhu tradičně nabízejí konkurenční sazbu pro spořicí účty.

Důležitost vkladu na požádání

1. Spotřebitelské výdaje

Vklady na požádání jsou důležité ve spotřebitelských výdajích, protože obsahují prostředky používané k úhradě každodenních výdajů. Výdaje mohou zahrnovat potraviny, náklady na dopravu, předměty osobní péče a další. Poptávkové vklady jsou proto výhodné vzhledem k jejich likviditě. Likvidita Na finančních trzích se likvidita týká toho, jak rychle lze investici prodat, aniž by to negativně ovlivnilo její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. a snadný přístup.

Díky funkci vkladů na požádání mohou lidé vybírat peníze kdykoli bez nutnosti předchozího upozornění banky. Další prostředky lze vybrat z bankomatu, debetních karet, pokladny banky nebo prostřednictvím písemných šeků.

2. Bankovní rezervy

Vklady na požádání jsou pro instituce důležité, protože celková částka na vkladových účtech určuje bankovní rezervy Bankovní rezervy Bankovní rezervy jsou minimální hotovostní rezervy, které si finanční instituce musí kdykoli ponechat ve svých trezorech. Požadavky na minimální hotovostní rezervu, které je třeba mít po ruce. Bankovní rezervy jsou uloženy v trezoru nebo na místě v bance a jsou nezbytné v případě velkých neočekávaných výběrů.

Čím více peněz má banka na vkladech na požádání, tím více peněz musí mít ve svých bankovních rezervách. Peníze, které nejsou vedeny v bankovních rezervách, se nazývají přebytečné rezervy. Přebytečné rezervy jsou poté půjčovány bankami, což přispívá k procesu vytváření peněz.

3. Peněžní zásoba

Vklady na požádání jsou důležitou součástí peněžní zásoby země, která je definována v penězích M1. Peníze M1 se skládají z měny a vkladů na požádání. Vklady na požádání tvoří významnou část peněžní zásoby v mnoha zemích.

Během finanční krize mnoho lidí společně provede velké výběry z banky. Výběry povedou k poklesu vkladů na požádání a ke snížení nabídky peněz, přičemž bankám zbude méně peněz na půjčky.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Automatizovaný bankomat (ATM) Automatizovaný bankomat (ATM) Automatizovaný bankomat, lépe známý jako bankomat, je specializovaný počítač, který majitelům bankovních účtů usnadňuje správu jejich peněz
  • Kontrola účtů vs spořicích účtů Kontrola účtů vs spořicích účtů Klient banky se může rozhodnout otevřít kontrolu účtů vs spořicí účty v závislosti na několika faktorech, jako je účel, snadnost přístupu nebo jiné atributy. Běžný účet je typ bankovního účtu, který se používá pro každodenní transakce. Jedná se o nejzákladnější účet, který nabízejí banky, družstevní záložny a malí věřitelé.
  • Jak napsat šek Jak napsat šek I když digitální platby neustále získávají větší podíl na trhu, je stále důležité vědět, jak napsat šek. Tato příručka vás krok za krokem ukáže
  • Definice peněz Definice peněz Definice peněz se liší podle země, ale obecně zahrnují alespoň opatření pro úzké peníze a jednu pro široké peníze. Peníze jsou prostředkem směny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found