Nevolatelný dluhopis - definice, funkce, příklady

Nevyvolatelný dluhopis je dluhopis, který je vyplacen až při splatnosti. Emitent nevyvolatelného dluhopisu nemůže dluhopis před datem splatnosti zavolat. Liší se od splatného dluhopisu Vyvolatelný dluhopis Odvolatelný dluhopis (splatný dluhopis) je druh dluhopisu, který poskytuje emitentovi dluhopisu právo, nikoli však povinnost, splácet dluhopis před datem splatnosti. Vyvolatelný dluhopis je dluhopis s vloženou kupní opcí. Tyto dluhopisy obecně přicházejí s určitými omezeními kupní opce. , což je dluhopis, kde společnost nebo subjekt, který dluhopis vydává, má právo splatit nominální hodnotu dluhopisu v jeho předem dohodnuté hodnotě před datem splatnosti dluhopisu.

Nevolatelný dluhopis

Rozdělení nevypověditelných dluhopisů

Jedním z nejběžnějších nevyvolávatelných dluhopisů je US Treasury Stock Treasury Stock Treasury nebo znovu získaná akcie je část dříve vydaných nesplacených akcií akcií, které společnost odkoupila nebo odkoupila zpět od akcionářů. Tyto zpětně nabyté akcie jsou poté drženy společností pro vlastní potřebu. Mohou buď zůstat ve vlastnictví společnosti, nebo může společnost akcie vyřadit. U nevyvolatelného dluhopisu čelí emitent dluhopisu riziku, protože úroková sazba je uzamčena, dokud dluhopis nedospěje. To znamená, že i když úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. emitent musí platit vyšší úrokovou sazbu až do splatnosti. Výsledkem je, že úrokové sazby nevypověditelných dluhopisů bývají nižší než úrokové sazby splatných dluhopisů. To má kompenzovat emitenta za úrokové riziko.

Nevyvolatelné dluhopisy jsou pro investora příznivé, protože je jim zaručena výplata fixního úroku, i když existuje volatilita Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé výkyvy cen na trhu. V některých případech se splatný dluhopis může po určité době po vydání stát dluhopisem, který nelze odvolat. Čas je znám jako „ochranná doba“.

Vypověditelné dluhopisy vs. nevypověditelné dluhopisy:

Vyvolatelné dluhopisy se liší od nevypověditelných dluhopisů mnoha způsoby:

1. Volejte riziko

Dlouhodobé dluhopisy přicházejí s daty splatnosti mnoho let do budoucnosti. Mnoho společností vydává splatné dluhopisy, aby se vyhnuly placení vysokých úrokových sazeb. Pro investora tato praxe činí z dluhopisů s možností výplaty riskantnější investici. Mnoho investorů se rozhodlo investovat do nevypověditelných dluhopisů, přičemž úroková sazba je pevná bez ohledu na pohyby trhu.

Například pokud je úroková sazba při nákupu dluhopisu 8% a o deset let později sazba klesne na 6%, emitent nevypověditelného dluhopisu musí i nadále platit 8% úrok do data splatnosti. Vyvolatelné dluhopisy dávají emitentovi právo splatit dluhopisy s vysokými úrokovými sazbami brzy a znovu vydat nové s nižší úrokovou sazbou.

2. Cena a výnos

Vyvolatelné dluhopisy jsou obvykle rizikovější než dluhopisy nevyvolatelné, takže investoři obvykle dostávají vyšší výnos, aby pomohli kompenzovat větší riziko. Vyvolatelné dluhopisy proto obvykle přicházejí s vyšší úrokovou sazbou než nevypověditelné dluhopisy. Pokud oba dluhopisy nabízejí stejné úrokové sazby, bude tržní cena splatného dluhopisu nižší než cena nevypověditelného dluhopisu.

Dluhopisy, které lze volat, také přicházejí s datem splatnosti jako součást dohody a emitent není schopen dluhopisy volat až do předem stanoveného data. Na druhou stranu nevyvolatelné dluhopisy nelze volat až do data splatnosti.

3. Vlastnosti vazby

Výplaty úroků nevypověditelných dluhopisů jsou garantovány až do data jejich splatnosti. U splatného dluhopisu je úroková sazba garantována pouze do data výzvy, poté může emitent znovu vydat nové dluhopisy za nižší tržní sazbu.

Vyplacené dluhopisy lze splatit ke konkrétnímu datu nebo po tomto datu a mohou také zahrnovat prémii, což je částka navíc vyplacená k nominální hodnotě dluhopisu.

4. Pobídky pro investora

Vyvolatelné dluhopisy umožňují investorovi zajistit se proti snižování úrokových sazeb, ale investora to stojí za cenu, protože čelí riziku, že bude dluhopis vyplacen dříve, než bude moci těžit z vysokých úrokových sazeb. Aby se vyrovnalo větší riziko, nabízí mnoho splatných dluhopisů vysokou úrokovou sazbu. Nevyvolatelné dluhopisy přicházejí s relativně nižší úrokovou sazbou, protože sazba je fixní až do data splatnosti.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Cenné papíry držené do splatnosti Cenné papíry držené do splatnosti Cenné papíry držené do splatnosti jsou cenné papíry, které společnosti nakupují a mají v úmyslu držet, dokud nebudou splatné. Je to na rozdíl od cenných papírů k obchodování nebo cenných papírů k prodeji, kde společnosti obvykle nedrží cenné papíry, dokud nedosáhnou splatnosti.
  • Neopovolatelné preferované akcie Neopovolatelné upřednostňované akcie Neopovolatelné upřednostňované akcie (známé také jako nevykupitelné upřednostňované akcie) jsou typem upřednostňovaných akcií akcií, které nezahrnují funkci vypověditelnosti. Jinými slovy, emitent nevyvolávaných prioritních akcií nemá možnost odkoupit vydané akcie zpět
  • Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota Jmenovitá hodnota nebo jmenovitá hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu uvedená na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá.
  • VIX VIX Chicago Board Options Exchange (CBOE) vytvořila VIX (CBOE Volatility Index) pro měření 30denní očekávané volatility amerického akciového trhu, někdy nazývané „index strachu“. VIX je založen na cenách opcí v indexu S&P 500

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found