Maticové ceny - přehled, vzorce, praktický příklad

Maticová cena je metoda odhadu používaná k odhadu tržní ceny cenných papírů, které nejsou aktivně obchodovány. Maticové ceny se primárně používají u cenných papírů s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem Cenné papíry s pevným výnosem jsou typem dluhového nástroje, který poskytuje výnosy ve formě pravidelných nebo pevných úrokových plateb a splátek za účelem odhadu ceny dluhopisů, které nemají aktivní trh. Cena dluhopisu se odhaduje porovnáním s podnikovými dluhopisy s aktivním trhem, které mají podobnou splatnost, kupónové sazby a úvěrový rating. Tento relativní proces odhadu může být pro dluh velmi užitečný. Dluh Dluh jsou peníze půjčené jednou stranou od druhé za účelem uspokojení finanční potřeby, kterou by jinak nebylo možné zcela uspokojit. Mnoho organizací používá dluh k pořízení zboží a služeb, za které nemohou platit hotovostí. ocenění soukromých společností Soukromě vlastněná společnost Soukromě vlastněná společnost je společnost, jejíž akcie vlastní jednotlivci nebo korporace a která nenabízí kapitálové podíly investorům ve formě akciových akcií obchodovaných na veřejné burze cenných papírů. , které obvykle neuvádějí tolik informací jako veřejné společnosti Veřejné registrace společností Veřejné registrace společností jsou důležitým zdrojem údajů a informací pro finanční analytiky. Vědět, kde tyto informace najít, je zásadním prvním krokem při provádění finanční analýzy a finančního modelování. Tato příručka nastiňuje nejběžnější zdroje podání veřejných společností. .

Další použití maticových cen je pro upisování dluhopisů, které lze použít k odhadu, jaká bude požadovaná míra návratnosti dluhopisu na trhu.

Maticová cena dluhopisů - ilustrace Matice složené z různých dluhopisů pro odhad určité vazby

Co je výnos do splatnosti?

Výnos do splatnosti (YTM) je celkový očekávaný výnos z dluhopisu, pokud je dluhopis držen do splatnosti, tj. Do konce jeho životnosti, a všechny kupóny jsou reinvestovány se stejnou rychlostí.

Matrix Pricing - YTM Formula

  • Kupóni je kupónová platba přijatá držitelem dluhopisu v období i.
  • Nominální hodnota je částka, ze které se počítají platby kupónu.
  • Cena dluhopisu je tržní cena dluhopisu.

Pokud předpokládáme, že platby kupónem se časem nemění, pak:

Maticové ceny

Matrix Pricing - YTM od ceny dluhopisu, kupónu a nominální hodnoty

Vzorec zobrazený výše popisuje polynom v YTM. Přibližný vzorec pro výnos do splatnosti je následující:

Matrix Pricing - YTM Formula

Další informace o kurzu YTM on Finance's Fixed Income Fundamentals Course!

Praktický příklad maticových cen

Dluhopis A je 6letý 10% roční dluhopis na splátky kupónu Kupónový dluhopis Kuponový dluhopis je typ dluhopisu, který zahrnuje připojené kupóny a platí během jeho životnosti pravidelné (obvykle roční nebo pololetní) splátky úroků a jeho nominální hodnotu v době splatnosti. Tyto dluhopisy přicházejí s kupónovou sazbou, která se vztahuje k výnosu dluhopisu k datu vydání. která není aktivně obchodována na trhu. Bond B je 10letý 8% roční dluhopisový dluhopisový dluhopis, který je aktivně obchodován na trhu as tržní cenou 80 $. Bond C je 2letý 12% roční dluhopisový kupón, který se aktivně obchoduje na trhu a jeho tržní cena je 120 $. Všechny dluhopisy přicházejí s nominální hodnotou Hodnota nominální hodnoty Hodnota nominální nebo nominální hodnoty dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. 100 $. Pro stanovení ceny dluhopisu A:

1. Vypočítejte výnos do splatnosti dluhopisů B a C.

Maticová cena - výpočet vzorce dluhopisu Krok 1

Maticová cena - výpočet vzorce dluhopisu Krok 2

2. Odhadovaná tržní diskontní sazba 6letého 10% dluhopisu je aritmetickým průměrem YTMB a YTMC. Proto YTMA = (11,46% + 1,74%) / 2 = 6,6%. Alternativní metoda výpočtu YTMA je vzít geometrický průměr YTMB a YTMC.

3. Odhadovaná tržní cena dluhopisu A je tedy dána následujícím vzorcem:

Maticová cena - výpočet vzorce dluhopisu Krok 3

Výnos do splatnosti - tabulka hodnot

Odhadovaná tržní cena dluhopisu A na základě dluhopisů B a C je 116,41 USD. Metoda odhadu se nazývá maticová cena, protože používá matici, jako je ta, která je uvedena výše.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení maticových cen. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Kupónová sazba Kupónová sazba Kupónová sazba je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu.
  • Vlastní kapitál vs stálý příjem Vlastní kapitál vs stálý příjem Vlastní kapitál vs stálý příjem. Akciové produkty a produkty s pevným výnosem jsou finanční nástroje, které mají velmi důležité rozdíly, které by každý finanční analytik měl znát. Akciové investice se obvykle skládají z akcií nebo akciových fondů, zatímco cenné papíry s pevným výnosem se obecně skládají z podnikových nebo státních dluhopisů.
  • Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.
  • Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí Modely oceňování opcí jsou matematické modely, které k výpočtu teoretické hodnoty opce používají určité proměnné. Teoretická hodnota an

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found