Hodnotové inženýrství - přehled, historie, kroky a příklady

Hodnotové inženýrství se týká systematické metody zvyšování hodnoty produktu, který projekt produkuje. Používá se k analýze služby, systému nebo produktu k určení nejlepšího způsobu správy důležitých funkcí při současném snížení nákladů.

Hodnotové inženýrství

Hodnotové inženýrství podporuje používání alternativních metod a materiálů, které jsou levnější a nesnižují funkčnost systému, služby nebo produktu.

Hodnotové inženýrství se nejčastěji odehrává po dokončení procesu návrhu, ale nejlépe se provede před provedením návrhu, aby odborníci mohli začlenit možnost použití alternativních materiálů a metod.

Většina projektů hodnotového inženýrství se rozhoduje pro týmový přístup, kde odborníci na danou problematiku spolupracují při provádění hodnotové metodiky.

souhrn

  • Hodnotové inženýrství označuje systematický přístup ke zlepšení hodnoty projektu při nejnižších nákladech.
  • Oceňovací technika zahrnuje použití náhradních materiálů a metod, které jsou levnější při zachování funkčnosti produktu.
  • Koncept hodnotového inženýrství začal ve 40. letech 20. století ve společnosti General Electric.

Porozumění hodnotovému inženýrství

Hodnota se počítá jako poměr funkce k ceně. Podnik může přidat hodnotu produktu buď snížením nákladů, nebo vylepšením funkce. Většina společností používá hodnotové inženýrství jako strategii snižování nákladů, při níž je základní funkce produktu zachována - nikoli obětována - v procesu zlepšování hodnoty.

Z marketingového hlediska 5 P marketingu 5 P marketingu - produkt, cena, propagace, místo a lidé - jsou klíčové marketingové prvky používané k strategickému umístění firmy. Hodnota 5 P, hodnotového inženýrství se používá k návrhu produktu tak, aby vydržel určitou dobu, než zastará. Obvykle, když se očekává, že produkt bude během určité doby stylisticky nebo prakticky zastaralý, použije výrobce hodnotové inženýrství, aby ušetřil na nákladech, aniž by odstranil zamýšlený účel.

Zatímco produkt lze navrhnout pomocí vysoce kvalitních komponent, hodnotové inženýrství umožňuje výrobcům používat alternativní levné komponenty, aby se vyhnuly zbytečným nákladům na výrobní proces, které budou nakonec přeneseny na spotřebitele.

Výrobce používá levnější komponenty, které splňují životnost produktu při zachování jeho základního účelu.

Historie hodnotového inženýrství

Koncept hodnotového inženýrství začal ve 40. letech 20. století ve společnosti General Electric Co. To bylo během druhé světové války, kdy byl nedostatek surovin, dílů a kvalifikované pracovní síly. Inženýři ve společnosti General Electric museli najít alternativní komponenty a suroviny, aby zajistili kontinuitu výrobního procesu.

Lawrence Miles, Harry Erlicher, Jerry Leftow a další inženýři proto hledali přijatelné náhrady, které by snížily výrobní náklady, aniž by byla ohrožena funkčnost produktů.

To, co začalo jako nehoda, se změnilo v systematický proces, který nejen snížil výrobní náklady. Výrobní náklady se vztahují k celkovým nákladům vzniklým podniku na výrobu konkrétního množství produktu nebo na nabídku služby. To může zahrnovat věci, jako je práce, suroviny nebo spotřební materiál. V ekonomii jsou výrobní náklady definovány jako vynaložené výdaje, ale také poskytly lepší konečné výrobky nebo lepší výkon. Inženýři tuto techniku ​​pojmenovali „analýza hodnot“.

Kroky v hodnotovém inženýrství

Hodnotové inženýrství lze rozdělit do následujících fází:

1. Informace

Informační fáze zahrnuje shromažďování informací o projektu a upřesnění cílů projektu. Data jsou shromažďována a analyzována a získané informace jsou použity k dokončení priorit projektu a oblastí zlepšení.

Potenciální problémy jsou rozděleny na jednotlivé složky, což jsou prvky, které je třeba řešit. Tato fáze zahrnuje také identifikaci metod, které tým použije k vyhodnocení pokroku projektu.

2. Analýza funkcí

Fáze funkční analýzy zahrnuje určení funkcí projektu a jejich identifikaci kombinací sloves / podstatných jmen pro každý hodnocený prvek. Funkce je definována jako stanovené cíle, kterých má být dosaženo prostřednictvím provedení prvku nebo sady prvků.

Každá z identifikovaných funkcí je analyzována, aby se zjistilo, zda je třeba provést vylepšení a zda je nutná nová funkce. Příkladem funkce může být „dezinfekce vody“.

Funkce by měla být co nejkonkrétnější, aby ponechala prostor pro více možností, které vykonávají funkci prezentovanou projektem. Ke každé identifikované funkci je přiřazena cena.

3. Kreativní

Kreativní fáze následuje po fázi funkční analýzy a zahrnuje prozkoumání různých způsobů provádění funkcí identifikovaných ve fázi funkční analýzy. To umožňuje členům týmu brainstormovat alternativy ke stávajícím systémům nebo metodám, které se používají.

Brainstorming nutí lidi být kreativní a umožňuje členům týmu spekulovat o všech možných řešeních předložených problémů nebo alternativách této funkce. Od týmu se vyžaduje, aby vytvořil seznam potenciálních řešení funkce formulované kombinací slovesa / podstatného jména.

4. Hodnocení

Ve fázi hodnocení jsou uvedeny výhody a nevýhody každého z navrhovaných řešení a alternativ z kreativní fáze. Tým by měl obecně popsat každou výhodu a nevýhodu.

Když nevýhody převyšují výhody, alternativa se upustí ve prospěch jiných pevných alternativ. Tým provede váženou maticovou analýzu, aby seskupil a vyhodnotil alternativy, a nejlepší alternativy jsou vybrány k posouzení v další fázi.

5. Vývoj

Fáze vývoje zahrnuje provedení hloubkové analýzy každé nejlepší alternativy, aby se určilo, jak ji lze implementovat, a náklady s ní spojené. Zkoumání každé alternativy může zahrnovat vytváření náčrtů, odhadů nákladů a dalších technických analýz. Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je formou oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenové akce. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu. .

Členové týmu formulují plán implementace projektu, který popisuje postup, který je třeba dodržet při implementaci závěrečných doporučení.

6. Prezentace

Fáze prezentace Data Presentation Analysts sděluje výstup finanční analýzy managementu, investorům a obchodním partnerům. To vyžaduje zaměření na hlavní body, fakta jsou tam, kde se tým setká s vedením a dalšími zúčastněnými stranami, aby představili svou závěrečnou zprávu. Tým je povinen prezentovat svá zjištění rozhodovacím orgánům pomocí zpráv, vývojových diagramů a dalších prezentačních materiálů, aby je přesvědčil, že by měly být implementovány konečné nápady z vývojové fáze.

Myšlenky by měly být popsány podrobně, včetně souvisejících nákladů, výhod a potenciálních výzev. Závěrečná zpráva slouží jako záznam výsledků týmu během studie a jako shrnutí úvah a zjištění týmu. Může také sloužit jako referenční nástroj pro společnost v budoucích projektech.

7. Implementace

Implementace projektu začíná poté, co vedení schválí doporučení týmu. Pokud existují změny požadované vedením nebo jinými osobami s rozhodovací pravomocí, měly by být tyto změny začleněny do implementačního plánu před zahájením implementace.

Při realizaci projektu by tým měl zajistit dosažení primárního cíle zvýšení hodnoty. Skutečná úspora nákladů projektu by měla být stanovena na základě implementace doporučení.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Životní cyklus produktu Životní cyklus produktu Životní cyklus produktu (PLC) definuje fáze, kterými se produkt pohybuje na trhu, když vstupuje, usazuje se a opouští tržiště
  • Tržní hodnota Tržní hodnota Tržní hodnota se obvykle používá k popisu hodnoty aktiv nebo společností na finančním trhu. Je vzájemně určeno účastníky trhu a
  • Produkty a služby Produkty a služby Produkt je hmotná položka, která je uvedena na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z
  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found