Míra nemocnosti - přehled, vzorec, použití v pojištění

Míra morbidity měří část lidí v určité zeměpisné poloze, kteří se nakazili určitou chorobou během určitého časového období. Udává frekvenci výskytu nemoci v populaci.

Míra nemocnosti

Morbidita označuje stav nemoci nebo nezdravosti. Zahrnuje podmínky úrazu, nemoci a postižení. Nemoc může být akutní (například infarkt) nebo chronická (například rakovina).

Výpočet sazeb nemocnosti

Míra nemocnosti je uvedena v procentech. Vypočítává se vydělením počtu případů onemocnění, úrazu nebo postižení celkovou populací během konkrétního časového období, jak je uvedeno níže:

Míra morbidity - vzorec

Například ve městě s 2 miliony obyvatel za jeden rok trpí určitou chorobou 10 000 lidí. Míra morbidity onemocnění v daném roce je tedy 0,5% (10 000/2 000 000).

Na nemocnost mohou mít vliv hygienické podmínky, náklady na zdravotní péči, klimatické podmínky a mnoho dalších faktorů. Míra morbidity u určité nemoci se tedy liší v různých zeměpisných oblastech během různých časových období.

Americká střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) shromažďuje údaje a hlásí míru nemocnosti ve své týdenní zprávě o morbiditě a úmrtnosti (MMWR). Jako federální agentura USA je CDC pod ministerstvem zdravotnictví a sociálních služeb. Zaměřuje se na kontrolu a prevenci úrazů, nemocí a zdravotního postižení za účelem ochrany veřejného zdraví a bezpečnosti.

Míra nemocnosti a pojišťovací průmysl

Míra nemocnosti se používá nejen pro zdravotní účely, ale také se používá v pojišťovnictví pojistně matematickými odborníky. Pojistný matematik Pojistný matematik v podstatě funguje jako páteř finančního zabezpečení pro pojišťovací a zajišťovací společnosti, nadnárodní korporace a finanční plánovače. Primárním úkolem pojistného matematika je analyzovat riziko a náklady spojené s riziky a nejistotou. . Je to jeden z důležitých faktorů, který se používá k určení pojistného pro pojištění dlouhodobé péče (LTC), zdravotní pojištění a životní pojištění. Poskytovatelé pojištění budou muset v souladu s pojistnou smlouvou zcela nebo částečně uhradit léčebné náklady pojištěných u některých nemocí a úrazů.

Na základě míry nemocnosti může pojistitel rozumně předpovědět pravděpodobnost, že se jeho pojištěnci nakazí určitými nemocemi. Pomáhá pojistiteli určit správné pojistné a pojistnou smlouvu tak, aby podmínky byly dostatečně konkurenceschopné, a také pojistiteli umožňuje držet dostatek finančních prostředků na krytí pojistných událostí od pojištěných. Kromě míry morbidity je úmrtnost dalším hlavním faktorem, který poskytovatelé dlouhodobého, zdravotního a životního pojištění sledují.

Míra výskytu a míra prevalence nemocnosti

Míra morbidity může být dále interpretována pomocí míry výskytu a míry prevalence. Míra výskytu počítá nově diagnostikované případy určitého onemocnění během určitého časového období. Naznačuje to rychlost šíření této choroby.

Čím vyšší je míra výskytu, tím rychleji se nemoc šíří. Míra výskytu se vypočítá vydělením počtu počátečních případů populací. Ve výše diskutovaném příkladu, pokud se během tohoto roku onemocnělo nebo se u něj vyvinulo 2 000 jedinců, je míra výskytu 0,1% (2 000/2 000 000). Riziková populace se pro určité výzkumné účely často používá jako jmenovatel.

Na rozdíl od míry výskytu, která počítá pouze počáteční případy, míra prevalence zohledňuje počáteční i stávající případy. Čím vyšší je míra prevalence, tím častější je onemocnění v populaci a naopak.

Míra nemocnosti vs. míra úmrtnosti

Přestože se v pojišťovnictví používají obě sazby, neměla by se míra nemocnosti zaměňovat s mírou úmrtnosti. Míra morbidity označuje část populace, která je nezdravá.

Míra úmrtnosti, známá také jako úmrtnost, označuje část mrtvé populace. Často se vyjadřuje v jednotkách na tisíc osob ročně. Poskytovatelé životního pojištění, kteří vyplácejí dávky v případě úmrtí pojištěného, ​​se více zaměřují na míru úmrtnosti.

Existuje několik typů úmrtnosti:

1. Hrubá úmrtnost

Příkladem je hrubá míra úmrtnosti, která měří úmrtí ze všech příčin v populaci během určitého časového období. Míra je často spárována s porodností během stejného časového období pro provedení analýzy.

Hrubá úmrtnost - vzorec

2. Míra úmrtnosti (CFR)

Míra úmrtnosti (CFR), která měří počet úmrtí z určité příčiny na populaci s touto příčinou. Například CFR srdečního infarktu lze vypočítat vydělením počtu lidí, kteří zemřeli v důsledku infarktu za rok, počtem osob, které v daném roce infarkt utrpěly.

Míra úmrtnosti

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Tabulka pojistněmatematické životnosti Tabulka pojistněmatematické životnosti Tabulka pojistněmatematického života je tabulka, která zobrazuje pravděpodobnost, že osoba konkrétního věku zemře před svými příštími narozeninami. Tabulky jsou uvnitř
  • Tabulka úmrtnosti Tabulka úmrtnosti Tabulka úmrtnosti je diagram, který zobrazuje úmrtnost definované populace v určitém časovém období. To je také známé jako život stůl nebo
  • Dávka v případě náhodného úmrtí Dávka v případě náhodného úmrtí Dávka v případě náhodného úmrtí je druh pojistné smlouvy, která platí v případě náhodného úmrtí pojištěné osoby. Je to odlišné od života
  • Pojistitelé pro život a zdraví Pojistitelé pro život a zdraví Pojistitelé pro život a zdraví (L&H) jsou společnosti, které poskytují krytí rizika ztráty života a léčebných výloh způsobených nemocí nebo úrazy. Zákazník - kupující pojistné smlouvy - platí pojistné za krytí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found