Evropská centrální banka (ECB) - historie, struktura, význam ECB

Evropská centrální banka (ECB) je jednou ze sedmi institucí EU a centrální bankou pro celou eurozónu. Je to jedna z nejdůležitějších centrálních bank Kariéra v bankovnictví (Sell-Side) Banky, známé také jako Dealers nebo souhrnně jako Sell-Side, nabízejí širokou škálu rolí, jako je investiční bankovnictví, kapitálový výzkum, prodej a obchodování dohlíží na více než 120 centrálních a komerčních bank v členských státech. ECB ve spolupráci s centrálními bankami v každém státě EU formuluje měnovou politiku, která pomáhá udržovat stabilní ceny a posilovat euro.

Zde je odkaz na webovou stránku Evropské centrální banky -> //www.ecb.europa.eu

Evropská centrální banka (ECB)

Historie Evropské centrální banky

ECB byla založena v roce 1998 v návaznosti na Amsterodamskou smlouvu, která pozměnila Smlouvu o Evropské unii. Banka vystřídala Evropský měnový institut (EMI), který byl vytvořen ve druhé fázi Hospodářské a měnové unie (EMU) za účelem řešení přechodných otázek přijetí eura jako společné měny Evropské unie. Připravila se také na vytvoření Evropského systému centrálních bank (ESCB). ESCB zahrnuje ECB a národní centrální banky všech členských států EU, včetně těch, které nepřijaly euro.

ECB poprvé uplatnila své plné pravomoci 1. ledna 1991 po zavedení eura jako oficiální měny pro eurozónu. Během této doby národní centrální banky 11 členských států EU převedly svoji funkci měnové politiky na ECB. Další státy v rámci EU se připojily později a Řecko, Slovinsko, Kypr, Malta, Slovensko, Estonsko, Lotyšsko a Litva vstoupily do EU v letech 2001 až 2015. Expanze rozšířila působnost banky a znamenala milník v komplexním procesu EU integrace.

Prvním prezidentem ECB byl Win Duisenberg, který byl rovněž bývalým prezidentem EMI a nizozemské centrální banky. Jeho zastánci v něm viděli, že je garantem silného eura, a měl podporu německé, nizozemské a belgické vlády. Francouzská vláda byla proti tomu, aby Duisenberg převzal předsednictví v ECB, místo toho se rozhodl mít za prezidenta francouzského občana. Spor vyřešili gentlemanskou dohodou, kde Duisenberg souhlasil, že před koncem svého funkčního období odstoupí, aby jej převzal francouzský státní příslušník Trichet.

Organizační struktura ECB

K plnění cílů instituce jsou pověřeny čtyři rozhodovací orgány ECB. Mezi tyto orgány patří Rada guvernérů, Výkonná rada, Generální rada a Dozorčí rada.

Rada guvernérů

Rada guvernérů se skládá ze šesti členů výkonné rady a guvernérů národních centrálních bank členských států eurozóny. Členové Rady se scházejí dvakrát měsíčně v kancelářích instituce v Německu. Zápisy z jejich schůzí musí být zveřejněny před příštím zasedáním.

Jednou z hlavních funkcí tohoto orgánu je formulace měnové politiky pro eurozónu. V tomto ohledu rozhodují o peněžních cílech, úrokových sazbách, úrokových nákladech Úrokové náklady vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Tento plán by měl nastínit všechny hlavní části dluhu, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením a nabídky rezerv v Eurosystému. Prezident a viceprezident ECB musí každých šest týdnů předsedat tiskové konferenci, která podrobně vysvětlí jejich rozhodnutí v oblasti měnové politiky. Rada guvernérů rovněž přijímá nezbytná rozhodnutí, která zajišťují výkon funkcí ECB a Eurosystému.

Výkonná rada

Výkonná rada se skládá z prezidenta, viceprezidenta a čtyř dalších výkonných členů jmenovaných Evropskou radou. Výkonní členové vykonávají osmileté neobnovitelné funkční období. Úlohou výkonné rady je provádět měnovou politiku, jak ji definuje Rada guvernérů, a vedle hlavního ředitele služeb řídit každodenní operace ECB. Správní rada rovněž připravuje zasedání Rady guvernérů a vykonává pravomoc, kterou na ni přenesla Rada guvernérů. Setkává se každé úterý.

Generální rada

Generální rada je přechodný orgán, který plní úkoly převzaté z Evropského měnového institutu (EMI). Skládá se z prezidenta, viceprezidenta a guvernérů národních centrálních bank členských států EU. Tento orgán bude existovat, dokud všechny členské státy EU nepřijmou euro. Od roku 2017 přijalo euro jako svou jednotnou měnu pouze 19 z 28 členských států EU.

Generální rada má jako přechodný orgán za úkol stanovovat směnné kurzy měn. Měnové riziko Měnové riziko neboli kurzové riziko označuje expozici, které čelí investoři nebo společnosti působící v různých zemích, s ohledem na nepředvídatelné zisky nebo ztráty způsobené ke změnám hodnoty jedné měny ve vztahu k jiné měně. pro země přijímající euro. Rada rovněž přispívá k přípravě výroční zprávy ECB, stanovení podmínek zaměstnání pro zaměstnance Evropské centrální banky a shromažďování údajů.

Dozorčí rada

Dozorčí rada se skládá z předsedy, místopředsedy, čtyř zástupců ECB a zástupců vnitrostátních orgánů dohledu. Představenstvo plánuje a vykonává funkci dohledu ECB. Rovněž navrhuje návrhy rozhodnutí pro Radu guvernérů prostřednictvím postupu pro nevznesení námitek.

Činnost výboru, včetně jeho organizování, podporuje řídící výbor. Členy řídícího výboru jsou předseda a místopředseda rady dohledu, jeden zástupce ECB a pět zástupců vnitrostátních orgánů dohledu.

Úlohy ECB

Primární funkcí Evropské centrální banky je udržovat cenovou stabilitu a chránit hodnotu eura. Rada guvernérů definovala cenovou stabilitu jako inflaci pod, ale blízko 2%. Cenová stabilita je nezbytná pro urychlení ekonomické ekonomie Články o ekonomii Finance jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, kteří se učí ekonomii vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitelů, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha a další růst a tvorba pracovních míst, což jsou hlavní cíle EU.

ECB má monopol na vydávání bankovek v eurozóně. Ovlivňuje množství peněz na trhu tím, že kontroluje peníze dostupné pro způsobilé centrální a komerční banky v členských státech EU. ECB také každý týden vydává oznámení o množství peněz, které chce dodat, a minimální přijatelné úrokové sazbě. Způsobilé banky, které poskytly kolaterál, poté zadají své nabídky do fondů ECB prostřednictvím aukčního mechanismu. Jakmile banky získají finanční prostředky, používají je k poskytování půjček jednotlivcům a podnikům.

Aby byla zajištěna robustnost bankovního systému, je ECB odpovědná za bankovní dohled ve všech členských státech EU. Evropská centrální banka vykonává tuto funkci prostřednictvím jednotného mechanismu dohledu (SSM), který zahrnuje ECB a příslušné vnitrostátní orgány v členských zemích. Pokud jde o bankovní dohled, ECB má pravomoc udělovat a odnímat bankovní licence, provádět kontroly dohledu a stanovovat vyšší kapitálové požadavky pro potírání finančních rizik. Risk Advisory Internship Risk Advisory Services má pomoci podniku nebo organizaci pochopit rizika, kterým čelí a minimalizovat taková rizika. Stáž v oblasti rizikového poradenství umožňuje jednotlivci účastnit se poradenských služeb v oblasti rizik, které tvoří velkou část služeb poskytovaných velkými auditorskými společnostmi, jako jsou EY, KPMG, Deloitte a PWC. . ECB přímo vykonává dohled nad 124 významnými bankami, které drží 82% bankovních aktiv v eurozóně.

Mezi další odpovědnosti Evropské centrální banky patří provádění devizových operací, podpora řádného fungování a bezpečnosti platebních systémů a správa devizových rezerv eurozóny.

Další informace o bankovnictví

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Kariéra v bankovním bankovnictví (Sell-Side) Kariéra Banky, známé také jako Dealers nebo souhrnně jako Sell-Side, nabízejí širokou škálu rolí, jako je investiční bankovnictví, výzkum akcií, prodej a obchodování
  • Kurzy investičního bankovnictví - finance
  • IBD; Divize investičního bankovnictví IBD - Divize investičního bankovnictví IBD je zkratka pro divizi investičního bankovnictví v rámci celkové investiční banky. IBD odpovídá za spolupráci s korporacemi, institucemi a vládami při získávání kapitálu (upisování na akciových, dluhových a hybridních trzích), jakož i za provádění fúzí a akvizic
  • Stáž v privátním bankovnictví Stáž v privátním bankovnictví Privátní bankovnictví označuje služby, které si banky rezervují pouze pro své největší a nejbohatší zákazníky. Stáž v privátním bankovnictví nabízí jednotlivci možnost pracovat se zákazníky, kteří jsou známí jako „jednotlivci s vysokým čistým jměním“ (HNWI).

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found