Likvidační dividenda - definice, ilustrativní příklad

Likvidační dividenda je dividenda vydaná podnikem v rámci jeho likvidačního procesu. Likvidace je proces, kterým společnost ukončuje své obchodní aktivity a opouští trh. Likvidace může být dobrovolná nebo nedobrovolná (vynucená).

Likvidace dividendy

Likvidační dividenda je také známá jako likvidační distribuce nebo terminální distribuce, protože zahrnuje distribuci polotekutých a likvidních aktiv. Liquid Asset rozumná cena. Jinými slovy, likvidní aktivum lze rychle prodat na trhu bez významné ztráty jeho hodnoty. mezi akcionáři společnosti. Pokud se provozovatelé podniku domnívají, že již nemohou udržet provoz, ukončí podnikání a vrátí aktiva podniku akcionářům prostřednictvím výplat dividend.

Co je to dividenda?

Dividenda je odměna, kterou akcionáři obdrží za investování do společnosti. Společnost může rozdělit dividendy mnoha různými způsoby, jako jsou platby v hotovosti nebo další akcie. Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. společnosti rozhodne, kolik z dividendy společnost vyplatí, a při rozdělování zisků se bude řídit určitou dividendovou politikou.

Mnoho investorů považuje dividendy za atraktivní, protože poskytují pravidelný tok příjmů. Obvykle jsou dividendy vypláceny čtvrtletně (v souladu se ziskem společnosti), ale v určitých případech se společnost může rozhodnout vyplatit zvláštní nebo nepravidelnou dividendu. Zvláštní dividenda Zvláštní dividenda, označovaná také jako mimořádná dividenda, je - opakující se „jednorázová“ dividenda rozdělená společností jejím akcionářům. Je oddělená od běžného cyklu dividend a je obvykle neobvykle větší než obvyklá výplata dividendy společnosti. .

Ilustrativní příklad - Likvidace dividendy

Společnost X kupuje 20% podíl ve společnosti Y za 200 milionů $. 20% převod vlastnictví nepředstavuje významnou změnu vlivu nebo kontroly. Zvažte následující informace o akciích společnosti Y. V následující tabulce je uveden čistý zisk společnosti Y Čistý zisk Čistý zisk je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. , celkové dividendy, kumulovaný zisk, běžná dividenda a likvidační dividenda.

Likvidační dividenda - ilustrativní příklad

Během 1. a 2. roku činil čistý příjem společnosti Y 20 milionů USD, respektive 22 milionů USD. Během stejného období vyplatila společnost Y dividendy ve výši 17 milionů USD a 18 milionů USD. Dividendy jsou vypláceny z příjmu společnosti Y a představují příjem pro společnost X.

Rozvaha společnosti X za 1. rok

ÚčetDebetKredit
Hotovost17 milionů dolarů
Dividendový příjem17 milionů dolarů

Rozvaha společnosti X za rok 2

ÚčetDebetKredit
Hotovost18 milionů dolarů
Dividendový příjem18 milionů dolarů

V průběhu let 3, 4,5 a 6 deklarované dividendy převyšují čistý příjem. Dividenda vyplácená z čistého zisku roku nebo kumulovaného příjmu z předchozích let se považuje za běžnou dividendu. Zbytek se považuje za likvidační dividendu.

Rozvaha společnosti X za rok 3

ÚčetDebetKredit
Hotovost19 milionů dolarů
Dividendový příjem17 milionů dolarů
Investice do společnosti Y2 miliony dolarů

Rozvaha společnosti X za rok 4

ÚčetDebetKredit
Hotovost19 milionů dolarů
Dividendový příjem15 milionů dolarů
Investice do společnosti Y4 miliony dolarů

Rozvaha společnosti X za rok 5

ÚčetDebetKredit
Hotovost20 milionů dolarů
Dividendový příjem17 milionů dolarů
Investice do společnosti Y3 miliony dolarů

Rozvaha společnosti X za rok 6

ÚčetDebetKredit
Hotovost21 milionů dolarů
Dividendový příjem17 milionů dolarů
Investice do společnosti Y4 miliony dolarů

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Konkurz Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům.
  • Dividendová politika Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend
  • Dividendový reinvestiční plán (DRiP) Dividendový reinvestiční plán (DRIP) Dividendový reinvestiční plán (DRIP nebo DRP) je plán nabízený společností akcionářům, který jim umožňuje automaticky reinvestovat své hotovostní dividendy do dalších akcií společnosti na výplatě dividend datum. Dividendové reinvestiční plány jsou obvykle bez provize a nabízejí slevu z aktuální ceny akcií.
  • Důležitá data dividendy Důležitá data dividendy Abychom porozuměli akciím vyplácejícím dividendy, je důležitá znalost důležitých dat dividendy. Dividenda má obvykle podobu distribuce hotovosti, která se vyplácí z výnosů společnosti investorům.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found