Globální finanční krize 2008–2009 - přehled, tržní bublina, následky

Globální finanční krize v letech 2008-2009 odkazuje na obrovskou finanční krizi, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích a institucích po celém světě, přičemž miliony Američanů byly hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnoho z nich bylo pohlceno většími subjekty a vláda USA byla nucena nabízet výpomoc, aby udržela mnoho institucí nad vodou.

Krize, často označovaná jako „Velká recese“, se nestala přes noc. Před krizí bylo přítomno mnoho faktorů, jejichž účinky přetrvávají dodnes. Podívejme se na krátký nástin globální finanční krize v letech 2009–2009.

Globální finanční krize 2008-2009

Souhrn:

  • Globální finanční krize v letech 2008–2009 se obecně označuje jako „Velká recese“.
  • Začalo to bublinou na trhu s bydlením, která byla vytvořena ohromnou zátěží cenných papírů krytých hypotékou, která spojovala vysoce rizikové půjčky.
  • Bezohledné půjčování vedlo k nebývalému počtu úvěrů v prodlení; dohromady ztráty způsobily, že mnoho finančních institucí selhalo a vyžadovalo vládní výpomoc.
  • Úsilí o oživení ekonomiky bylo učiněno prostřednictvím amerického zákona o zotavení a reinvesticích z roku 2009.

Bublina na trhu s bydlením

Základ globální finanční krize byl postaven na pozadí bubliny na trhu s bydlením, která se začala formovat v roce 2007. Banky a úvěrové instituce nabízejí nízké úrokové sazby hypoték a povzbuzují mnoho majitelů domů, aby si vzali půjčky, které si nemohli dovolit.

Se zaplavením všech hypoték vytvořili věřitelé nové finanční nástroje zvané hypotékou zajištěné cenné papíry (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír zajištěný hypotékou nebo sbírkou hypoték . MBS je cenný papír krytý aktivy, s nímž se obchoduje na sekundárním trhu, a který umožňuje investorům těžit z hypotečního obchodu, což byly v zásadě hypotéky seskupené dohromady, které by pak mohly být prodány jako cenné papíry s minimálním rizikovým zatížením vzhledem k tomu, že byly zajištěny swapy úvěrového selhání (CDS) Swap úvěrového selhání Swap úvěrového selhání (CDS) je druh úvěrového derivátu, který poskytuje kupujícímu ochranu před selháním a dalšími riziky. Kupující CDS provádí pravidelné platby prodejci až do data splatnosti kreditu. V dohodě se prodávající zavazuje, že v případě prodlení emitenta dluhu zaplatí prodávající kupujícímu veškeré pojistné a úroky. Věřitelé by pak mohli snadno předat hypotéky - a všechna rizika.

Zastaralé předpisy, které nebyly důsledně vynucovány, umožňovaly věřitelům nedbalost s upisováním Upisování V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě majetkových nebo dluhových cenných papírů . Tento článek si klade za cíl poskytnout čtenářům lepší pochopení procesu získávání nebo upisování kapitálu, což znamená, že skutečnou hodnotu cenných papírů nelze stanovit ani zaručit.

Bublina praskne

Banky začaly bezohledně půjčovat rodinám a jednotlivcům bez skutečných prostředků, aby mohly pokračovat v poskytování hypoték, které jim byly poskytnuty. Takové vysoce rizikové (subprime) půjčky byly poté nevyhnutelně spojeny dohromady a předány dál.

Vzhledem k tomu, že počet hypotečních balíků rizikových hypoték v drtivé míře rostl a velké procento se dostalo do selhání, úvěrové instituce začaly čelit finančním potížím. Vedlo to ke zoufalým finančním podmínkám na celém světě během období 2008–2009 a pokračovalo v dalších letech.

Následky globální finanční krize v letech 2008-2009

Mnoho lidí, kteří si brali hypotéky na hypotéky, nakonec selhalo. Když nemohly platit, finanční instituce zasáhly velké zásahy. Vláda však přistoupila k záchraně bank.

Trh s bydlením byl krizí hluboce zasažen. Vyloučení a exekuce Uzavření trhu Když majitel domu přestane platit za půjčku použitou na koupi domu, je dům považován za uzavřený. Nakonec to znamená, že vlastnictví společnosti začalo během několika měsíců. Akciový trh se v reakci na to začal propadat a hlavní podniky na celém světě začaly krachovat a ztrácely miliony. To samozřejmě mělo za následek rozsáhlé propouštění a delší období nezaměstnanosti po celém světě. Klesající dostupnost úvěrů a selhání důvěry ve finanční stabilitu vedly k méně a opatrnějším investicím a mezinárodní obchod se zpomalil.

Spojené státy nakonec na krizi zareagovaly přijetím amerického zákona o zotavení a reinvesticích z roku 2009, který používal expanzivní měnovou politiku, usnadňoval záchranu bank a fúze a usiloval o stimulaci hospodářského růstu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ekonomická deprese Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let.
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka
  • Komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za implementaci federálních zákonů o cenných papírech a za navrhování pravidel pro cenné papíry. Je také odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found