Neprovozní příjem - přehled, vícestupňový výkaz zisku a ztráty, příklad

Neprovozní příjem se týká části příjmu společnosti, kterou nelze přičíst jejím hlavním obchodním operacím. Jedná se o kategorii ve vícestupňovém výkazu zisku a ztráty Víceúrovňový výkaz zisku a ztráty Vícekrokový výkaz zisku a ztráty je výkaz zisku a ztráty, který rozděluje celkové výnosy a náklady na provozní a neprovozní hlavy. Nabízí Výnosy z dividend, zisky nebo ztráty z cizích měn, jakož i prodej aktiv, odpisy aktiv, úrokové výnosy a výdaje jsou všechny příklady neprovozních výnosových položek.

Neprovozní příjem

Některé položky neprovozního výnosu se opakují, například příjmy z dividend, úrokové výnosy Úrokové výnosy Úrokové výnosy jsou částky placené účetní jednotce za půjčení peněz nebo za to, že její účetní jednotka může použít své finanční prostředky. Ve větším měřítku je úrokový příjem částka vydělaná z peněz investora, které umístí do investice nebo projektu. a výdaje. Jiné se neopakují, například odpisy aktiv a zisky nebo ztráty z prodeje aktiv.

souhrn

  • Neprovozní příjem se týká příjmu, který nelze přiřadit k hlavním obchodním operacím společnosti. Příkladem jsou zisky / ztráty z investic, směnných kurzů a prodeje aktiv.
  • Některé neprovozní položky se opakují, ale mnoho z nich se neopakuje.
  • Neprovozní a provozní výnosy se vykazují na samostatných řádcích ve vícestupňovém výkazu zisku a ztráty.

Provozní a neprovozní příjem

Příjem společnosti lze rozdělit do dvou kategorií: provozní a neprovozní. Provozní zisk je také známý jako zisk před úroky a daněmi (EBIT) Průvodce EBIT EBIT znamená Earnings Before Interest and Taxes a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. . Jedná se o příjem generovaný prostřednictvím hlavních obchodních operací společnosti. Ukazuje výkon společnosti v jejích opakujících se každodenních operacích.

Neprovozní výnosy zahrnují zisky a ztráty (výdaje) způsobené jinými činnostmi nebo faktory, které nesouvisejí s jejími hlavními obchodními operacemi.

Provozní a neprovozní výnosy společnosti jsou uvedeny ve vícestupňovém výkazu zisku a ztráty, jak je uvedeno níže:

Neprovozní příjem - vícestupňový výkaz zisku a ztráty

Provozní příjem se vypočítá odečtením nákladů na prodané zboží. Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS jsou často i všechny provozní náklady z celkových výnosů společnosti. Provozní náklady jsou výdaje vynaložené na provoz jejích hlavních operací. Mezi příklady patří odpisy, prodejní, správní a režijní náklady i výdaje na výzkum a vývoj.

Sečtením neprovozního příjmu k provoznímu příjmu lze vypočítat zisk společnosti před zdaněním. Pokud jsou celkové neprovozní zisky větší než neprovozní ztráty, společnost vykáže pozitivní neprovozní zisk. Pokud neprovozní ztráty překročí celkové zisky, společnost dosáhne záporného neprovozního zisku (ztráty).

Provozní příjmy se opakují a je pravděpodobnější, že porostou spolu s expanzí společnosti. Ve srovnání s neprovozními výnosy poskytuje provozní výnosy více informací o základech a růstovém potenciálu společnosti.

Společnost, která dosahuje lepších výsledků a generuje většinu svých příjmů prostřednictvím svých hlavních obchodních operací, je příznivější než společnost, která vydělává většinu svých příjmů z neprovozních činností. Pro hodnocení jejího skutečného výkonu je zásadní rozlišovat schopnost společnosti profitovat z jejího hlavního podnikání a z zisků z jiných aktivit nebo faktorů.

Vícekrokový výkaz zisku a ztráty může lépe odhalit finanční zdraví společnosti než jednokrokový výkaz zisku a ztráty, který neklasifikuje příjmy ani výdaje do provozních a neprovozních kategorií.

Praktický příklad

Předpokládejme, že po odečtení nákladů na prodané zboží a všech provozních nákladů od výnosů z prodeje Výnosy z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. společnost vykázala provozní příjem ve výši 200 000 USD po dobu jednoho roku. Kromě svého hlavního podnikání společnost také provedla určité investice, které přinesly 10 000 USD na dividendách a 8 000 USD na úrokových příjmech. V průběhu roku společnost zaplatila úrok 6 000 USD za své předchozí financování a prodala pozemek se ztrátou 4 000 USD. Rovněž byla žalována a byla účtována částka 15 000 $.

Zisk společnosti z investování (dividendy a úroky), úrokové náklady držitelům úvěrů a ztráty způsobené prodejem pozemků a soudní spory - to jsou neprovozní zisky nebo ztráty. Celkově společnost za rok zaznamenala čistou neprovozní ztrátu ve výši 7 000 USD po sčítání zisků a odečtení ztrát. Její příjem před zdaněním je 13 000 $. Za předpokladu 25% sazby daně je čistý příjem společnosti 9 750 $.

Neprovozní příjem - ukázková tabulka

Manipulace s účetnictvím

Mnoho neprovozních zisků nebo ztrát se neopakuje, což ponechává více prostoru pro manipulaci s účetnictvím. Společnost může zaznamenat vysoký neprovozní příjem, aby zakryla špatný výkon v hlavních operacích. Může také manipulovat se svými provozními výnosy zahrnutím zisků z činností nesouvisejících s hlavní činností. Náhlé, podstatné zvýšení zisku je pravděpodobně způsobeno neprovozními příjmy.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Provozní daň po zdanění Provozní daň po zdanění (ATOI) Provozní daň po zdanění nebo ATOI je provozní výnos společnosti po zaplacení všech daní. Podle GAAP není ATOI uznán, protože vylučuje daň po zdanění
  • Neúrokové náklady Neúrokové náklady Neúrokové náklady jsou provozní náklady vzniklé bance a jsou oddělené od úrokových nákladů z vkladů zákazníků. Zahrnuje banky
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle
  • Jak číst finanční výkazy - kurz zdarma

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found