Relativní ocenění - přehled, typy a příklad

Relativní oceňovací modely se používají k oceňování společností Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, splácení odkupů a financích jejich porovnáním s jinými podniky na základě určitých metrik, jako je EV / Revenue Enterprise Value (EV) až Revenue Multiple Násobek hodnoty podniku (EV) k výnosům je metrika oceňování používaná k oceňování podniku vydělením jeho hodnoty podniku (kapitál plus dluh minus hotovost) jeho ročním výnosem. Násobek EV k výnosu se běžně používá pro poměry EV / EBITDA a P / E. Logika spočívá v tom, že pokud mají podobné společnosti 10násobný výdělek, měla by mít oceňovaná společnost také 10násobek svých výdělků. Tato příručka poskytne podrobné příklady toho, jak provádět analýzu relativního ocenění.

Relativní ocenění

Typy modelů relativního ocenění

Existují dva běžné typy relativních oceňovacích modelů: srovnatelná analýza společnosti a analýza předchozích transakcí. Níže je podrobné vysvětlení každé metody:

# 1 Srovnatelná analýza společnosti

Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku, nebo zkráceně „Comps“ se běžně používá k oceňování firem jejich porovnáním s veřejně obchodovanými společnostmi s podobnými obchodními operacemi. Analytik porovná aktuální cenu akcií veřejné společnosti s určitou metrikou, jako je její zisk, aby odvodil poměr P / E Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na podíl. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současných (nebo budoucích) výnosů. Tento poměr poté použije k ohodnocení společnosti, kterou se snaží určit hodnotu.

Výhodou společnosti Comps je, že jsou vždy aktuální a je snadné najít finanční informace o veřejných společnostech.

# 2 Analýza předcházejících transakcí

Precedentní transakce Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza je metoda oceňování společnosti, při které se minulé fúze a akvizice používají k ocenění dnes srovnatelného podniku. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici běžně připravují, nebo zkráceně „Precedenty“, je metodou oceňování společností při pohledu na historické transakce, kde byly zakoupeny nebo prodány celé společnosti (fúze a akvizice Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak jsou dokončeny fúze a akvizice a transakce. V této příručce od začátku načrtneme proces akvizice dokončení, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady). Tyto transakce ukazují, co byl investor ochoten zaplatit za celou společnost. Precedenti také používají poměry, jako je EV / EBTIDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) na EBITDA v poměru k průměru. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu.

Precedenty jsou užitečné při oceňování celého podniku (včetně prémie za převzetí Prémie za převzetí Prémie za převzetí je rozdíl mezi tržní hodnotou (nebo odhadovanou hodnotou) společnosti a skutečnou cenou za její získání. Poplatek za převzetí je dodatečná cena nákupu všech podíly na fúzi a akvizici. Prémie se vyplácí kvůli (1) hodnotě kontroly a (2) hodnotě synergie nebo kontrolní prémie), ale může rychle zastarat a informace lze obtížně najít .

Příklad relativního ocenění

Níže je uveden příklad relativního oceňovacího modelu z kurzu Advanced Financial Modeling Course společnosti Finance na Amazonu. V kurzu používáme Amazon jako případovou studii pro provádění analýzy součtu dílů (SOTP) Součet ocenění (SOTP) ocenění Součet dílů (SOTP) je přístup k oceňování firmy samostatným hodnocením hodnoty každého obchodního segmentu nebo dceřiné společnosti a přidávat je k hodnotě online prodejce.

Relativní ocenění - příklad

Jak vidíte na snímku obrazovky, podnikání společnosti Amazon je rozděleno do několika různých segmentů: prodeje první strany (1P), prodeje třetích stran (3P), reklama, cloud computing a předplatné. Pro každý z těchto segmentů se používají různé veřejně obchodované společnosti ke shromažďování obchodních násobků, jako jsou EV / výnosy a EV / EBITDA. Tyto obchodní násobky se pak použijí na tržby společnosti Amazon a EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací jsou zisky společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady, čísla k určení hodnoty celého podniku.

Vnitřní hodnota vs. relativní oceňovací modely

Zatímco modely relativního ocenění se snaží ocenit podnik společnostmi vůči jiným společnostem, vnitřní ocenění Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. Modely vidí hodnotu podniku tím, že se dívají pouze na samotnou společnost.

Nejběžnější vnitřní metodou ocenění je analýza diskontovaných peněžních toků (DCF). Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec. Diskontovaný peněžní tok DCF vzorec je součet peněžních toků v každém období dělený jednou plus diskontní sazba zvýšená k síle období # . Tento článek rozděluje vzorec DCF na jednoduché termíny s příklady a videem výpočtu. Vzorec se používá k určení hodnoty podniku, který vypočítává čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti investice diskontované do současnosti. Analýza NPV je formou vnitřní oceňování a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investice, budoucích peněžních toků společnosti Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz podnik, instituce nebo jednotlivec. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho druhů CF.

Výhody modelu DCF spočívají v tom, že obsahuje mnoho podrobností o podnikání společnosti a nezajímá se o to, jak si vedou jiné společnosti. Nevýhodou je, že je vyžadováno mnoho předpokladů, a hodnota společnosti je velmi citlivá na změny v některých z těchto klíčových předpokladů.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na různé kurzy finančního modelování Finance.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto průvodce relativními oceňovacími modely. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ® FMVA® Certification. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Chcete-li se dozvědět více, budou užitečné tyto další zdroje:

  • Upravená současná hodnota (APV) Upravená současná hodnota (APV) Upravená současná hodnota (APV) projektu se počítá jako jeho čistá současná hodnota plus současná hodnota vedlejších účinků financování dluhu. Podívejte se na příklady a stáhněte si šablonu zdarma. Proč místo NPV používat upravenou současnou hodnotu? Musíme pochopit, jak finanční rozhodnutí (dluh vs. vlastní kapitál) ovlivňují hodnotu projektu
  • Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného.
  • Model předpovědi měsíčních peněžních toků Model předpovědi měsíčních peněžních toků S klouzavým modelem předpovědi měsíčních peněžních toků zůstává počet období v prognóze konstantní (např. 12 měsíců, 18 měsíců atd.).
  • Průvodce konečným peněžním tokem (EBITDA, CF, FCF, FCFE, FCFF) Průvodce konečným peněžním tokem (EBITDA, CF, FCF, FCFE, FCFF) Jedná se o průvodce konečným peněžním tokem, který slouží k pochopení rozdílů mezi EBITDA, peněžními toky z operací (CF), Free Cash Flow (FCF), Unlevered Free Cash Flow or Free Cash Flow to Firm (FCFF). Naučte se vzorec pro jejich výpočet a odvodte je z výkazu zisku a ztráty, rozvahy nebo výkazu peněžních toků

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found