Abnormální návratnost - přehled, důležitost a příklady

Abnormální návratnost, známá také jako „nadměrná návratnost“, označuje neočekávané zisky (nebo ztráty) generované cenným papírem / akciemi. Abnormální výnosy se měří jako rozdíl mezi skutečnými výnosy, které investoři vydělají na aktivu, a očekávanými výnosy, které se obvykle předpovídají pomocí rovnice CAPM Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je model, který popisuje vztah mezi očekávaným výnosem a rizikem cenného papíru. Vzorec CAPM ukazuje, že návratnost cenného papíru se rovná bezrizikovému výnosu plus riziková prémie, založená na beta verzi tohoto cenného papíru.

Abnormální návrat

Abnormální výnosy mohou být pozitivní nebo negativní. Pozitivní abnormální výnosy se realizují, když jsou skutečné výnosy vyšší než očekávané výnosy. Negativní abnormální výnosy (nebo ztráty) se vyskytují, když je skutečný výnos nižší, než se očekávalo, podle rovnice CAPM.

Kumulativní abnormální návratnost (CAR)

Kumulativní abnormální návratnost (CAR) označuje součet abnormálních výnosů za dané časové období. Umožňuje investorům měřit výkonnost aktiva Druhy aktiv Mezi běžné typy aktiv patří běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace nebo zabezpečení Zabezpečení Zabezpečení je finanční nástroj, obvykle jakékoli finanční aktivum, s nímž lze obchodovat. Povaha toho, co lze a nelze nazývat cenným papírem, obecně závisí na jurisdikci, ve které se s aktivy obchoduje. za určité časové období, zejména proto, že abnormální výnosy v krátkých oknech bývají zkreslené.

Abnormální výnosy - důležitost

Abnormální výnosy umožňují investorům sledovat výkonnost jednotlivého aktiva nebo portfolia aktiv ve vztahu k určité referenční hodnotě, která se obvykle stanoví pomocí rovnice CAPM. Při zohlednění tržního výnosu jako měřítka umožňují neobvyklé výnosy investorům měřit skutečný rozsah zisků a ztrát.

Údaje se také používají k měření finančního dopadu fúzí, soudních sporů, uvedení produktů na trh, organizačních změn a dalších událostí, které ovlivňují cenu akcií společnosti.

Příklady

  • V některých případech mají ceny akcií tendenci kolísat v návaznosti na aktivitu sociálních médií vrcholového vedení společnosti. Například v roce 2018 cena akcií Tesly poklesla, když generální ředitel Elon Musk tweetoval, že uvažuje o převzetí společnosti do soukromí za 420 $ za akcii a akcie Tesly (NASDAQ: TSLA) byly na několik dní pozastaveny v obchodování.
  • Finanční oznámení také produkují neobvyklé výnosy. Například počátkem února 2020 klesla cena akcií Spotify (NASDAQ: SPOT) po oznámení ztráty, která byla mnohem větší, než se předpokládalo.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Burza cenných papírů Burza cenných papírů Burza cenných papírů je tržiště, kde se nakupují a prodávají cenné papíry, jako jsou akcie a obligace. Burzy cenných papírů umožňují společnostem získávat kapitál a investorům činit informovaná rozhodnutí pomocí informací o cenách v reálném čase. Výměnou může být fyzické umístění nebo platforma elektronického obchodování.
  • Obchodování s cennými papíry Obchodování s cennými papíry Cenné papíry k obchodování jsou cenné papíry, které společnost koupila za účelem realizace krátkodobého zisku. Společnost může zvolit spekulace s různými dluhovými nebo majetkovými cennými papíry, pokud identifikuje podhodnocený cenný papír a chce při příležitosti využít.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found