Systémové myšlení - přehled, historie a role na pracovišti

Systémové myšlení je přístup k analýze, který vynuluje, jak různé části systému vzájemně souvisejí a jak systémy fungují v kontextu jiných, větších systémů. Jedná se o holistický přístup Holistický přístup, který lze použít v mnoha oblastech výzkumu. Může to být užitečné při analýze různých operačních systémů, jako jsou lékařské, politické, ekonomické, environmentální a vzdělávací systémy.

Systémové myšlení

Dějiny systémového myšlení

Koncept „Systems Thinking“ vznikl v roce 1956, kdy systémovou dynamickou skupinu vytvořil profesor Jay W. Forrester ze Sloan School of Management na MIT. Využívá počítačové simulace a různé grafy a diagramy k ilustraci a předvídání chování systému. Mezi populární grafiku používanou při analýze patří kauzální smyčkový diagram, graf chování v čase, letový simulátor pro správu a simulační model.

Systémové myšlení na pracovišti

Pokud jde o správu organizací Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Mnoho organizačních struktur považuje systémy za efektivní přístup, protože vidí, jak různé složité entity interagují a navzájem se ovlivňují a tvoří celý systém. Různé divize nebo týmy v organizaci se navzájem propojují a ovlivňují. V ideálním případě spolupracují na dosažení cíle. Generální ředitel v podnikání Generální ředitel, zkratka pro generálního ředitele, je nejvýše postaveným jednotlivcem ve společnosti nebo organizaci. Generální ředitel je zodpovědný za celkový úspěch organizace a za rozhodování na nejvyšší úrovni. Přečtěte si popis pracovní pozice, kdo jsou systémoví myslitelé vidí „celkový obraz“, a na to se zaměřují, aby maximalizovali výkon v organizaci.

Kromě pochopení toho, jak různé komponenty spolupracují a ovlivňují se navzájem, uvažují systémy také o tom, jak mohou jejich akce v jakékoli komponentě ovlivnit systém jako celek. Existuje také koncept nabídky a poptávky, Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích se množství dodávaného zboží a požadovaného množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. kde systémoví myslitelé vědí, kdy a kde budou jejich výstupy potřebné, stejně jako vnější faktory, které mohou ovlivnit poptávku. Rozumí také schopnosti své organizace uspokojovat poptávku na trhu.

Podstatnou součástí systémového myšlení je zaměření na zpětnou vazbu. Věnování pozornosti relevantní zpětné vazbě umožňuje vedoucím firmám přijít s řešením problémů a vyhnout se plýtvání zdroji. Maximalizace provozní efektivity je primárním cílem používání analýzy systémového myšlení.

Když jsou lídři v podnikání systémovými mysliteli, odvracejí se od praxe pouhého vydávání pokynů a ovládání systému. Myslitelé systémů si například uvědomují důležitost integrace osobních cílů zaměstnanců s zastřešujícími obchodními cíli společnosti. Proto používají styl řízení, který klade důraz na uznávání a odměňování jednotlivých úspěchů zaměstnanců, a který se snaží udržet zaměstnance dobře informováni o primárních cílech společnosti a o tom, jak jsou jejich příspěvky při dosahování těchto cílů jednotlivě důležité.

Vytvoření organizace založené na systémech

Ne všichni vedoucí získávají systémovou perspektivu, částečně kvůli organizační struktuře. V mnoha případech má každá divize nebo tým vlastní manažera, cíle, úkoly, rozpočty a KPI Klíčové ukazatele výkonu (KPI) Klíčové ukazatele výkonu (KPI) jsou metriky používané k pravidelnému sledování a hodnocení výkonnosti organizace směrem k dosažení konkrétní cíle. Používají se také k měření celkového výkonu společnosti. Ve výsledku se týmy soustředí pouze na úkoly, které jim byly přiděleny. Mnoho organizací také funguje ve formátu shora dolů a velení a řízení. V systémovém myšlení obchodní vedoucí umožňují zaměstnancům pochopit, jak organizace funguje, a povzbuzovat je, aby pomáhali zlepšovat procesy k dosažení celkových cílů společnosti.

Závěrečné slovo

Jste systémový myslitel? Vzít systémovou perspektivu není snadný výkon. Zahrnuje nejen vrcholový management - každý v organizaci musí rozumět obchodním cílům a procesům, které je mají implementovat, aby jich bylo dosaženo. Je nezbytné rozvinout praxi vnímání systému jako celku a přijímání opatření, která budou přínosem pro celou organizaci.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Vlastnosti vedení Vlastnosti vedení Vedoucí vlastnosti se vztahují k osobním kvalitám, které definují efektivní vůdce. Vedení označuje schopnost jednotlivce nebo organizace vést jednotlivce, týmy nebo organizace k plnění cílů a záměrů. Vedení hraje v řízení důležitou funkci
  • Konstruktivní zpětná vazba Konstruktivní zpětná vazba Konstruktivní zpětná vazba přichází s pozitivními úmysly a používá se jako podpůrný komunikační nástroj k řešení konkrétních problémů nebo obav.
  • Teorie správy Teorie správy Teorie správy jsou koncepty obklopující doporučené strategie řízení, které mohou zahrnovat nástroje, jako jsou rámce a pokyny, které lze implementovat v moderních organizacích. Obecně se profesionálové nebudou spoléhat pouze na jednu teorii řízení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found