Self Serving Bias - Definice, přehled a příklady

Samoobslužná zaujatost je tendence v behaviorálním financování. Behavioral Finance Behavioral finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální připisovat dobré výsledky našim dovednost a špatné výsledky štěstí. Jinak řečeno, zvolíme způsob, jak připsat příčinu výsledku na základě toho, díky čemu vypadáme nejlépe. Většina z nás jistě může myslet na věci, které jsme udělali, a určit, že když vše jde podle plánu, je to zjevně díky našim dovednostem. Pak, když věci nejdou podle plánu, jasně jsme měli jen smůlu.

Self Serving Bias

Určitě si vzpomenete, pokud si vzpomenete na jednu z předešlých předsudků ohledně financování chování, že jedním z našich segmentů byla zaujatost vůči sebeklamům. Samoobslužné zkreslení, chyba nadměrné důvěry a nesprávné přiřazení příčin, je v tomto kbelíku. Klíčové je mít na paměti, že předsudky omezují naše učení nebo naši schopnost učit se.

Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance.

Jak omezit samoobslužné zkreslení

To je nebezpečný limit pro naše učení, protože v praxi to může vést ke špatným investičním rozhodnutím a opakování takových špatných rozhodnutí. Může existovat celá řada důvodů, proč jsme na finančních trzích zaznamenali konkrétní úspěch nebo neúspěch. Jak se můžeme vyhnout samoobslužnému zkreslení, tomuto omezení našeho učení? Jedním z nejúčinnějších způsobů je skutečné zaznamenávání a rozeznávání toho, co se skutečně stalo, zdokumentování zdůvodnění vašich rozhodnutí a následných výsledků.

Přemýšlejte o vedení investičního deníku / obchodního deníku. Kontrola dobře udržovaného obchodního deníku vám pomůže snadno identifikovat silné a slabé stránky vašeho obchodování. Může vám také pomoci identifikovat - a tím být schopen opravit - chyby, které neustále děláte. Pozitivní je, že vám může pomoci zjistit, kdy a proč byla vaše analýza správná. Můžete také zachytit některé věci, které byste si jinak nikdy nevšimli. Někteří obchodníci například zjistí, že z jakéhokoli důvodu je většina jejich výnosných obchodů zahájena v určitou denní dobu nebo v určitý den v týdnu.

Je důležité si uvědomit, že jsme postupovali podle chybných úvah, které vedly ke špatnému výsledku. Z těchto chyb se můžeme poučit pouze přiznáním a zkoumáním našich chyb. A pouze díky rozpoznání, kdy jsme se stali obětí věcí, jako je samoobslužná zaujatost, se můžeme naučit vyhnout se takovým pastím myšlení v budoucnosti.

Miliardář George Soros spolu s mnoha dalšími skvěle úspěšnými investory hovoří o hodnotě záznamu, přezkoumání a analýzy našich investičních rozhodnutí.

Více se můžete dozvědět v lekcích, které si Soros vzal ze své chyby ve výši 500 milionů dolarů.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce k pochopení toho, co je ve financích samoobslužná zaujatost. Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance.

Mezi další užitečné zdroje patří:

  • Glosář behaviorálních financí Glosář behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly
  • Behaviorální rozhovor otázky Behaviorální rozhovor otázky Behaviorální rozhovor otázky a odpovědi. Tento seznam obsahuje nejčastější otázky a odpovědi na pohovory týkající se financí a měkkých dovedností v chování. Otázky týkající se behaviorálních rozhovorů jsou u finančních pracovních míst velmi časté, a přesto jsou na ně žadatelé často nedostatečně připraveni.
  • Předpojatost nadměrné důvěry Předsudek nadměrné důvěry Předpojatost nadměrné důvěry je falešné a zavádějící hodnocení našich dovedností, intelektu nebo talentu. Stručně řečeno, je to egoistická víra, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme. Může to být nebezpečná zaujatost a je velmi plodná v oblasti behaviorálních financí a kapitálových trhů.
  • Mentalita stáda Mentalita stáda Ve financích se zkreslení mentality stáda týká tendence investorů sledovat a kopírovat to, co dělají ostatní investoři. Jsou do značné míry ovlivněny emocemi a instinktem, spíše než vlastní nezávislou analýzou. Tato příručka poskytuje příklady zkreslení stáda

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found