Účetní konzervatismus - přehled, jak to funguje, příklady

Účetní konzervatismus odkazuje na pokyny pro finanční výkaznictví, které vyžadují, aby účetní provedli vysoký stupeň ověření a využili řešení, která vykazují nejmenší počty, když čelí nejistotě. Jedná se o dlouhodobý princip finančního výkaznictví Interní vs. externí finanční výkaznictví Interní vs. externí finanční výkaznictví přináší několik rozdílů, kterých si musí být každá zúčastněná strana vědoma. Účelem interního finančního výkaznictví je chránit uživatele finančních informací před nafouknutými výnosy a zajistit, aby byly všechny potenciální závazky zaznamenány, jakmile budou realizovány.

Účetní konzervatismus

Směrnice vyžaduje, aby byly ztráty zaznamenány, jakmile jsou kvantifikovány, zatímco zisky jsou zaznamenány až později, když jsou realizovány. Obecným konceptem je poskytnout všechny pravděpodobné ztráty a nepředvídat žádné zisky.

souhrn

  • Účetní konzervatismus je princip finančního výkaznictví, který vyžaduje, aby účetní připravovali účetní závěrky opatrně a řádně ověřovali účetní položky.
  • Americké obecně uznávané účetní zásady (GAAP) vyžadují, aby všechny společnosti dodržovaly účetní zásady, aby zaručily maximální přesnost při vykazování své účetní závěrky.
  • Přestože účetní konzervativismus vybízí manažery k optimálnímu rozhodování, ponechává prostor pro manipulaci s účetními hodnotami.

Jak funguje konzervativní účetnictví

Společnosti jsou povinny dodržovat několik účetních konvencí, aby zaručily maximální přesnost při vykazování své účetní závěrky, jak je uvedeno v Obecně uznávaných účetních zásadách (GAAP) GAAP GAAP nebo Obecně přijímaných účetních zásadách je běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řídí podnikové účetnictví a finanční výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a. Konzervatismus je jedním z takových účetních standardů, které vyžadují, aby účetní zvolili metody a odhady, které udržují účetní hodnoty čistých zisků v situacích nejistoty relativně nízké.

Účetní pravidlo poskytuje pokyny pro odhad v dobách nejistoty a za okolností, kdy existuje pravděpodobnost zaujatosti od účetního. Přirozeně také vychází ze dvou smluvních stran a považuje se za efektivní koncept uzavírání smluv.

Taková perspektiva je založena na myšlence, že smluvní strany čelí asymetrickým výplatám z určitých smluv - jako je výkonná kompenzace a dluh. Výsledkem je, že výplaty vedou k včasnějšímu finančnímu výkaznictví, které může potenciálně ovlivnit smluvní strany.

Účetní konzervatismus ovlivňuje kvalitu údajů vykazovaných v rozvaze, výkazu zisku a ztráty a dalších finančních výkazech. V případě zvýšených investic vede tento princip k relativně nižším vykázaným výnosům než jiné liberální účetní možnosti. Nezaznamenané rezervy vytvořené nižšími výdělky však dávají flexibilitu vykazovat v budoucnu vyšší výdělky. Společnost může vložit více finančních prostředků do rezervy, aby zvýšila investice a snížila tak výdělky.

Naopak společnost může také rozdělit prostředky do rezervy, aby zvýšila výdělky a následně minimalizovala investice. Stále však mohou nastat nejistoty, ať už jsou zamýšleny či nikoli. S účetním konzervatismem se aktuální výdělky zvyšují, což z nich dělá špatný indikátor budoucího mezního výnosu.

Účetní konzervatismus stanoví vodítko, když účetní stojí před dilematem účetního výkaznictví mezi dvěma alternativami. V takové situaci vybere účetní nižší možnost. V nejhorším případě je společnost nucena zaujmout opatrný přístup.

Například účetní hodnoty aktiv a výnosů jsou při vykazování záměrně podhodnoceny, zatímco ztráty a závazky jsou nadhodnoceny. Účetní jsou povinni zaznamenávat a rozšiřovat potenciální dopad nejistoty ohledně vzniku ztrát. Stejně tak se účetním doporučuje ignorovat jakoukoli možnost tržní odměny, dokud k ní nedojde.

Příklady účetního konzervatismu

Principy účetního konzervatismu jsou při oceňování zásob obvykle běžné. Oceňování zásob Oceňování zásob odkazuje na praxi účtování hodnoty inventáře podniku. Obchodní zásoby se vztahují na veškeré zásoby, které podnik potřebuje k provozu a které jsou buď použity ve výrobním procesu, nebo prodány zákazníkům. . Tyto zásady vyžadují, aby společnost při odhadu vykazované hodnoty pro zásoby použila historické náklady nebo reprodukční hodnotu. Jsou také použitelné v účetních standardech, jako jsou ztráty na životech a pohledávky.

Například společnost, která očekává, že vyhraje soudní spor, je povinna splnit všechny požadavky na uznání výnosů, než ohlásí zisky. Společnost však musí podceňovat své ekonomické výhody, pokud očekává, že prohraje soudní spor. Další informace, na které se vztahuje požadavek na zveřejnění, zahrnují podmíněné závazky Podmíněná odpovědnost Podmíněný závazek je potenciální závazek, který může nebo nemusí nastat. Relevance podmíněného závazku závisí na pravděpodobnosti, že se z podmíněného závazku stane skutečný závazek, jeho načasování a přesnost, s jakou lze odhadnout částku s ním spojenou. , jako je kompenzace za záruku na produkt, nezasloužený příjem nebo platby licenčních poplatků.

Účetní konzervatismus se také používá k zaznamenávání a vykazování výnosů. Princip vyžaduje, aby výnosy a související výdaje byly vykazovány ve stejném období, v jakém se vyskytují. Informace nelze zaznamenat, pokud to není možné. Předpokladem je skutečnost, že nelze uznat žádný výnos, pokud transakce nepropaguje nároky na aktivum nebo směnu hotovosti.

Pros účetního konzervatismu

Asymetrické zacházení s finančními transakcemi naznačuje, že účetní konzervatismus bude trvale vykazovat nižší čistý příjem i nižší budoucí tržní odměny. Bezpodmínečné podhodnocení financí společnosti nabízí několik výhod.

Především povzbuzuje vedení, aby při rozhodování čelilo optimismu nebo přehnané nejistotě. To také znamená, že existuje vyšší bezpečnost proti problémovým výstupům.

Kromě toho vede i účetní konzervatismus objektivní účetní hodnoty které jsou připravovány na základě obecně uznávaných účetních zásad (GAAP), což investorům usnadňuje porovnávání výkonnosti na různých trzích a obdobích.

Omezení účetního konzervatismu

Účetní konzervatismus ovlivňuje několik nevýhod. Zaprvé, asymetrická reakce výnosů na ekonomické zisky a ztráty je otevřené pro tlumočení. V tomto ohledu může vedení společnosti manipulovat s účetními hodnotami ve svůj prospěch.

Zadruhé, účetní konzervatismus podporuje přesouvání příjmů. Transakce může být vykázána v příštím období, pokud nesplňuje zpravodajské požadavky aktuálního období.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found