FCFF vs FCFE vs Dividendy - Kdy použít každé ocenění

K určení skutečné hodnoty vlastního kapitálu lze použít všechny tři typy peněžních toků - FCFF vs. FCFE vs. Dividendy. Vlastní kapitál Ve financích a účetnictví je vlastní kapitál hodnotou, kterou lze přiřadit podniku. Účetní hodnota vlastního kapitálu je rozdíl mezi aktivy a závazky a v konečném důsledku je vlastní cena akcií společnosti Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního cenného papíru) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků, diskontovaná s příslušnou slevou hodnotit. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. . Primární rozdíl v metodách oceňování spočívá v tom, jak jsou diskontovány peněžní toky. Všechny tři metody zohledňují zahrnutí dluhu do kapitálové struktury firmy, i když různými způsoby. Pomocí přiloženého pracovního listu můžeme ilustrovat, jak se sladí různé typy peněžních toků (FCFF vs FCFE vs Dividends), jak jsou oceňovány a kdy je pro oceňování nejvhodněji použit každý typ.

FCFF vs FCFE vs Dividendy

Volný peněžní tok do firmy (FCFF) je peněžní tok dostupný všem dodavatelům kapitálu firmy, jakmile firma zaplatí veškeré provozní a investiční výdaje potřebné k udržení její existence. Provozní výdaje zahrnují jak variabilní, tak fixní náklady nezbytné pro generování výnosů. Investiční aktivity zahrnují výdaje společnosti na její pozemky, budovy a zařízení PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv uvedených v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucích výdajů. Zahrnují také náklady na nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná, nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. spolu s krátkodobými investicemi do pracovního kapitálu, jako je například inventář. Zahrnuty jsou také odložené platby a příjmy z výnosů na jejích závazcích a pohledávkách. Zbývající peněžní toky jsou ty, které jsou k dispozici dodavatelům kapitálu společnosti, zejména jejím akcionářům a držitelům dluhopisů.

Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) je peněžní tok dostupný pouze akcionářům společnosti. Tyto peněžní toky zahrnují všechny výše uvedené výdaje spolu s čistými peněžními odtoky držitelům dluhopisů. Použití modelu diskontování dividend je podobné přístupu FCFE, protože obě formy peněžních toků představují peněžní toky dostupné akcionářům. Mezi modely FCFF vs FCFE vs Dividendy se dává přednost metodě FCFE, když dividendová politika společnosti není stabilní, nebo když investor vlastní kontrolní podíl ve společnosti.

Sladění FCFF s FCFE

Abychom sladili FCFF s FCFE, musíme učinit důležité předpoklady o finanční a kapitálové struktuře firmy. Nejprve musíme předpokládat, že kapitálová struktura firmy se v průběhu času nezmění. To je důležitý předpoklad, protože pokud se změní kapitálová struktura firmy, změní se mezní náklady na kapitál. Zadruhé musíme pro obě metody pracovat se stejnými základními finančními proměnnými. Nakonec musíme na obě metody použít stejné daňové sazby a požadavky na reinvestování.

Průvodce FCFF vs FCFE a dividendy

Kroky

  1. Zadejte základní vstupy listu výpočtu. Patří mezi ně poměr dluhu firmy (u kterého se předpokládá, že zůstane statický), náklady na dluh před zdaněním, daňová sazba, náklady na vlastní kapitál a konečná míra růstu.
    • Volný peněžní tok do firmy se každoročně určuje převedením provozního zisku společnosti (EBIT) na NOPAT vynásobením (1 - daňová sazba), přičtením nepeněžních výdajů a odečtením čisté reinvestice firmy (provozní kapitál a kapitálové výdaje) .
    • Současná hodnota FCFF firmy a koncová hodnota se sčítají, aby se zjistila skutečná hodnota firmy od dnešního dne. Za předpokladu, že společnost má nulovou hotovost, odečtením hodnoty dluhu od ocenění firmy se získá hodnota vlastního kapitálu.
  2. Sekce předpokladů o statické kapitálové struktuře vypočítává hodnotu firmy v každém příslušném forwardovém roce, přičemž každý forwardový rok jako současný rok používá k výpočtu různých současných hodnot. Poté se předpokládá převzetí dluhu na konci roku tak, že se vezme produkt pevné hodnoty každého forwardového roku a statického poměru dluhu k kapitálu. Od tohoto bodu můžeme začít samostatně počítat hodnotu vlastního kapitálu firmy.
    • Začínáme s provozním ziskem firmy (EBIT) a odečteme úrokové náklady firmy. Úrokový náklad se vypočítá tak, že se vezme součin nákladů společnosti na dluh a jejího dluhu ke konci roku v každém dalším roce. Rozdíl vede k zisku společnosti před zdaněním (EBT).
    • Daňový výdaj se vypočítá tak, že se vezme součin daňové sazby použité v sekci FCFF a zisk před zdaněním v každém příštím roce. Rozdíl přináší čistý příjem firmy.
    • Volný peněžní tok do vlastního kapitálu se počítá tak, že se vezme čistý příjem firmy v každém dalším roce, přičte se zpět nepeněžní poplatky a odečte se čistá reinvestice firmy - stejně jako v FCFF, s jedním klíčovým rozdílem. Musíme také přidat čisté zvýšení dluhu, protože se jedná o nový kapitál, který je pro společnost k dispozici.
    • Současná hodnota společnosti FCFE a konečná hodnota jejího kapitálu se sečtou, aby se zjistila aktuální vnitřní hodnota společnosti.

Statistiky FCFF vs FCFE vs Dividendy

První věc, kterou si všimneme, je, že oběma metodami dospějeme ke stejnému ocenění akcií. Prvním rozdílem v obou metodách je použitá diskontní sazba. Metoda FCFF využívá vážené průměrné náklady na kapitál (WACC), zatímco metoda FCFE využívá pouze náklady na kapitál. Druhým rozdílem je zacházení s dluhy. Metoda FCFF odečte dluh na samém konci, aby se dospělo k vnitřní hodnotě vlastního kapitálu. Metoda FCFE integruje platby úroků a čisté přírůstky dluhu, aby se dospělo k FCFE.

Další zdroje

Doufáme, že jste si užili finanční analýzu FCFF vs FCFE vs Dividendy. Finance nabízí analytika finančního modelování a oceňování (FMVA) Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je přeměnit kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál jsou míra návratnosti, kterou akcionář vyžaduje pro investování do podnikání. Požadovaná míra návratnosti je založena na úrovni rizika spojeného s investicí
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Vážené průměrné náklady na kapitál (WACC) WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují jejich smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found