Full Ratchet - přehled, jak to funguje a praktický příklad

Plná ráčna je ustanovení, které chrání opci Opce: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum k určitému datu (datu expirace) k specifikovaná cena (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli držitelem, nebo konvertibilní konvertibilní dluhopis Konvertibilní dluhopis je druh dluhového cenného papíru, který poskytuje investorovi právo nebo povinnost vyměnit dluhopis za předem stanovený počet akcií emitující společnosti v určitých časech života dluhopisu. Konvertibilní dluhopis je držitelem hybridního cenného papíru, a to z jakéhokoli zředění jeho investice v následujících kolech financování. Toto ustanovení zaručuje, že pokud kapitálová investice prodaná v následném kole financování sníží procento vlastnického podílu původního investora, bude kompenzována přijetím dalších akcií dostatečných k udržení jejich procentního podílu vlastnictví na původní úrovni.

Celý ráčnový obrázek

Po úpravě by investorovi měly být vydány nové akcie, aniž by se od něj vyžadovalo provedení dalších plateb. Investor si ponechá své původní procento vlastnictví - to, co se změní, je počet akcií, které drží.

Full Ratchet - opatření proti ředění

Toto ustanovení proti ředění chrání investory před ředěním způsobeným novými emisemi akcií za cenu, která je nižší než původní investice investora. Taková ředění jsou běžná u společností, které mají kapitalizační tabulky Šablona tabulky kapitalizace Tato šablona tabulky kapitalizace je užitečným nástrojem pro začínající společnost nebo podnik v počátečním stadiu pro výpis všech cenných papírů společnosti. Tabulka limitů je tabulka pro začínající společnost nebo podnik v rané fázi, který uvádí všechny cenné papíry společnosti, jako jsou běžné akcie, upřednostňované akcie, warranty, kdo je vlastní, a které obsahují velké množství možností Možnosti: Hovory a nabídky Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli a směnitelné cenné papíry. Hlavním cílem tohoto ustanovení je chránit stávající akcionáře před oslabením kapitálové investice investora. Upravuje přepočítací cenu upřednostňované akcie na kmenovou akcii Běžná populace Běžná populace je druh cenného papíru, který představuje vlastnictví akcií ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. a odráží novou kulatou cenu.

Mezi hlavní typy opatření proti ředění patří plný ráčna a vážený průměr.

Příklad

Předpokládejme, že společnost ABC má 1 000 000 nesplacených akcií, z nichž 100 000 akcií vlastní Investor X. Při aktuální tržní ceně za akcii 10 $ je společnost oceněna na 10 000 000 $. Investor X má ve společnosti hodnotu 1 000 000 USD, což znamená 10% vlastnický podíl ve společnosti ABC.

V novém vydání akcií společnost nabízí veřejnosti 500 000 nových akcií. Tím se celkový počet akcií společnosti ABC zvýší na 1 500 000 a celkové ocenění na 15 000 000 USD. Nová emise akcií oslabuje podíl Investora X ve společnosti - 100 000 akcií - z 10% na 6,67%.

Pokud si Investor X přeje zachovat své původní procento vlastnictví, pak je k jejich původní kapitálové investici ve společnosti ABC připojeno úplné západkové zajištění.

Jak funguje celá ráčna

Cílem celé ráčny je zajistit, aby si současní investoři udrželi stejné procento vlastnictví, pokud by společnost vytvořila nová kola financování. Zabraňuje tomu, aby se podíl původních akcionářů zředil vydáním nových akcií pro upisování nových akcionářů. Akcionáři udržují svůj podíl, aniž by jim vznikly další náklady.

Toho je dosaženo snížením ceny konverze, aby investoři mohli převést své preferované akcie na dané procento běžné akcie. Konverzní cena je upravena tak, aby odrážela konverzní cenu akcií vydaných v následujících kolech.

Stávající akcionáři mají prospěch z ustanovení o neředění, protože jsou chráněni před ztrátami spojenými s novými koly financování. Na druhou stranu noví akcionáři pociťují plné účinky rozředění, protože hodnota jejich akcionářského podílu je nižší než hodnota současných akcionářů.

Jedním z možných negativních účinků opatření proti ředění je to, že mohou snížit pravděpodobnost, že původní investoři přispějí v pozdějších kolech financování. Pokud jsou investoři spokojeni s procentní částkou své původní kapitálové investice, mohou si být jisti, že jejich kapitálová pozice nebude oslabena. Nejsou motivováni k nákupu dalších akcií.

Pokračovat příklad

Společnost ABC plánuje zahájit další kolo financování na podporu svých plánů expanze. Současná finanční struktura je následující:

Běžné zásoby: 1 000 000

Preferované akcie 1. kolo ($ 1 / akcii): 500 000

Preferované akcie 2. kolo (2 $ / akcii): 1 000 000

Společnost ABC plánuje vydat další kolo financování (3. kolo) ve výši 0,5 USD na akcii s plánem získat 1 000 000 USD. To znamená, že budou vydávat 2 000 000 dalších akcií. Bez klauzule o anti-diluci plné ráčny by Investor X viděl jejich kapitálové investice do společnosti značně zředěné, protože celková částka kmenových akcií společnosti se zvýšila z jednoho milionu akcií na tři miliony akcií.

Společnost ABC musí upravit akcie držené preferovanými akcionáři v 1. a 2. kole, aby se zabránilo oslabení jejich podílu. To znamená, že prioritní akcie v 1. kole vydané za cenu 1 $ / akcii a preferované akcie v 2. kole vydané za cenu 2 $ budou upraveny na cenu 0,50 $ / akcii nových akcií vydaných ve třetím kole financování. Stručně řečeno, Investor X může převést své upřednostňované akcie na počet kmenových akcií, které se budou rovnat jejich původnímu podílu na kapitálu z hlediska procenta vlastnictví.

V tomto případě Investor X obdrží úpravy podle ustanovení o anti-diluci, a to následovně:

Preferovaná úprava kola 1:

Při převodu upřednostňovaných akcií na akcie kmenových akcií se 1 $ / akcii sníží na 0,50 $ / akcii. Tím se získá konverzní poměr 2: 1. Proto se 100 000 preferovaných akcií, které Investor X drží od prvního kola, převede na 200 000 akcií kmenových akcií bez dalších nákladů.

Preferovaná úprava 2. kola zásob:

Cena 2 $ za akcii u preferovaných akcií v 2. kole je upravena na cenu 0,5 $ za akcii u nových preferovaných akcií v 3. kole. Konverzní poměr je zde 4: 1.

Nevýhody Full Ratchet

Zahrnutí úplného západkového ustanovení do charterových dokumentů společnosti může odradit některé potenciální nové investory od investování do společnosti. Společnost se bude jevit méně atraktivní pro investice, protože ustanovení o rozmělnění chrání pouze stávající akcionáře a klade jakékoli břemeno rozmělnění na nové akcionáře.

Toto riziko je však považováno za minimální, protože noví investoři neutrpěli žádnou skutečnou ztrátu - pouze nedostávají další výhody, které původní Investor X požívá.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Proces zvyšování kapitálu Proces zvyšování kapitálu Tento článek má poskytnout čtenářům hlubší pochopení toho, jak proces získávání kapitálu funguje a jak se v dnešním odvětví děje. Další informace o získávání kapitálu a různých typech závazků ze strany upisovatele najdete v našem přehledu upisování.
  • Proces IPO Proces IPO Proces IPO je místo, kde soukromá společnost poprvé vydává veřejnosti nové nebo existující cenné papíry. 5 kroků podrobně diskutovaných
  • Rekapitalizace Rekapitalizace Rekapitalizace je typ podnikové restrukturalizace, jejímž cílem je změnit kapitálovou strukturu společnosti. Společnosti provádějí rekapitalizaci, aby byla jejich kapitálová struktura stabilnější nebo optimální.
  • Priorita akcionářů Priorita akcionářů Priorita akcionářů je forma správy a řízení společnosti zaměřená na akcionáře, která se zaměřuje na maximalizaci hodnoty akcionářů před zvážením

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found