Analýza scénářů vs. analýza citlivosti - klíčové rozdíly, příklad

Abychom porozuměli analýze scénářů vs. analýze citlivosti, měli bychom nejprve pochopit, že investiční rozhodnutí jsou založena na souboru předpokladů a vstupů. Nedostatek jistoty v prostorách a vstupech přináší investiční riziko. Před provedením investice jednotlivec posoudí rozsah těchto rizik a porovná je s potenciálními přínosy.

Analýza scénářů vs. analýza citlivosti

Analýza scénářů je proces predikce budoucí hodnoty investice v závislosti na změnách, které mohou nastat u stávajících proměnných. Vyžaduje to prozkoumat dopad různých tržních podmínek na projekt nebo investice jako celek.

Naproti tomu analýza citlivosti je studium toho, jak se mění výsledek rozhodnutí v důsledku variací vstupu. Používá se v situacích, které se spoléhají na jednu nebo více vstupních proměnných. Například ceny dluhopisů mohou být ovlivněny změnami inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , úrokové sazby a úvěrové hodnocení Úvěrový rating Úvěrový rating je názor konkrétní úvěrové agentury týkající se schopnosti a ochoty účetní jednotky (vládní, obchodní nebo fyzické osoby) plnit své finanční závazky úplně a ve stanovených termínech splatnosti. Úvěrový rating také znamená pravděpodobnost selhání dlužníka. .

Investoři používají obě techniky k určení nejlepších možných investic.

Porozumění analýze scénářů vs. analýza citlivosti

Investoři používají dvě analytické metody ke stanovení míry rizika a potenciálních přínosů. Rozdíl mezi těmito dvěma metodami spočívá v tom, že analýza citlivosti zkoumá účinek změny pouze jedné proměnné najednou.

Na druhé straně analýza scénářů hodnotí účinek změny všech vstupních proměnných současně. S takovým přístupem analytik přijde s různými možnými událostmi, které se pravděpodobně v budoucnu vyskytnou.

Analýza scénářů obvykle vyžaduje, aby analytik nebo investor vytvořil tři možné scénáře:

  • Základní případ - Odkazuje na běžný / typický scénář. Například k určení čisté současné hodnoty investice by se pravděpodobně použila diskontní sazba a daňová sazba.
  • Nejhorší scénář - Odkazuje na nejextrémnější situaci, která se může stát, pokud věci nepůjdou podle plánu. V dřívějším příkladu by se použila nejvyšší možná sazba daně nebo nejvyšší diskontní sazba.
  • Nejlepší scénář - Odkazuje na nejpříznivější předpokládaný výsledek. Pokud použijeme výše uvedený příklad, znamenalo by to použití nejnižší možné sazby daně nebo nejméně možné diskontní sazby.

Příklad analýzy scénářů vs. analýza citlivosti

Pojmy citlivosti a analýzy scénářů lze lépe pochopit na příkladu. Představte si, že jedinec vynalezl kompozitní materiál, který lze použít nejen při výrobě mobilních obalů, ale také při nabíjení telefonů. K určení potenciálních výhod uvolnění svého produktu na trh může vynálezce použít scénář nebo analýzu citlivosti.

Analýza citlivosti mu může pomoci určit, jak citlivá je závislá proměnná Závislá proměnná Závislá proměnná je proměnná, která se bude měnit v závislosti na hodnotě jiné proměnné nazývané nezávislá proměnná. je (množství prodaného kompozitního materiálu), pokud existuje odchylka v nezávislé proměnné (cena kompozitního obalu).

Jak již bylo zmíněno dříve, model analýzy citlivosti zkoumá, do jaké míry se výsledek změní na základě změn provedených v jedné proměnné. Lze však vzít v úvahu i jiné faktory kromě výsledku. Je například kompozitní materiál kompatibilní s pouzdry, která jsou aktuálně na trhu?

Stručně řečeno, analýza citlivosti je predikcí toho, jak konkrétní procentní zvýšení ceny povede k následnému procentnímu snížení množství prodaných produktů.

Na druhou stranu analýza scénářů zahrnuje vytvoření několika premis o různých nezávislých proměnných. Nezávislá proměnná Nezávislá proměnná je vstup, předpoklad nebo ovladač, který se změní za účelem posouzení jejího dopadu na závislou proměnnou (výsledek). a poté zkoumat, jak se výsledek změní. Ve výše uvedeném příkladu by vynálezce zkoumal, jak by jiné faktory (jiné než cena) ovlivnily prodej jeho revolučního kompozitního materiálu pro mobilní pouzdra.

Co když na podobné technologii pracuje další společnost, která dokáže nejprve uvést svůj produkt na trh? Co když telefon způsobí, že telefon bude objemný? Bude to stále stejně atraktivní jako současné mobilní případy?

Výhody analýzy citlivosti

1. Poskytuje hloubkové posouzení

Analýza citlivosti vyžaduje, aby byla každá nezávislá a závislá proměnná studována podrobně. Pomáhá určit asociaci mezi proměnnými. Ještě lepší je, že umožňuje přesnější předpovědi.

2. Pomáhá při kontrole faktů

Analýza citlivosti pomáhá společnostem určit pravděpodobnost úspěchu / neúspěchu daných proměnných. Řekněme, že společnost hledá způsoby, jak zvýšit prodej svého produktu. Analýza citlivosti jim může pomoci zjistit, že rafinovanější balení zvyšuje jejich prodej o určitou marži.

Výhody analýzy scénářů

Krása použití analýzy scénářů spočívá v tom, že nezdůrazňuje přesnou předpovědi výsledku. Místo toho generuje několik možných budoucích událostí, které jsou platné, i když nejisté. Není pochyb o tom, že společnosti z takového přístupu významně těží.

1. Zlepšuje systémové myšlení

Přemýšlejte o analýze scénáře jako o šachu, kde hráči uvažují o několika možných tazích, které zvýší jejich pravděpodobnost výhry ve hře. V případě společnosti může manažer předpovědět pravděpodobné pozitivní a negativní výsledky, které vyplynou z implementace určitých zásad a strategií.

2. Vede k optimální alokaci zdrojů

Vzhledem k tomu, že analýza scénářů zahrnuje předpovídání budoucích událostí, pomáhá majitelům společností uvědomit si vnější podmínky, které pravděpodobně ovlivní jejich provoz. To jim zase pomáhá efektivněji alokovat zdroje, aby se zabránilo negativním důsledkům, které mohou nastat.

souhrn

Analýza citlivosti je proces vyladění pouze jednoho vstupu a zkoumání, jak ovlivňuje celkový model.

Naproti tomu analýza scénářů vyžaduje, aby jedna vypsala celou sadu proměnných a poté změnila hodnotu každého vstupu pro různé scénáře. Nejlepší scénář může například pomoci předpovědět výsledek, když dojde ke snížení úrokových sazeb, zvýšení počtu zákazníků a příznivým směnným kurzům.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Analýza scénářů a citlivosti v aplikaci Excel

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found