Federální rezervní systém (Fed) - historie, funkce, struktura centrální banky

Federální rezervní systém, běžněji označovaný jako „Fed“, je centrální bankou Spojených států amerických a je nejvyšším finančním orgánem největší světové tržní ekonomiky. Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb jsou stanoveny podle měnících se přání a schopností trhu. Vzhledem k rozsahu vlivu USA na globální ekonomiku Obchodní cyklus Obchodní cyklus je cyklus fluktuací hrubého domácího produktu (HDP) kolem jeho dlouhodobého přirozeného růstu. Vysvětluje expanzi a pokles ekonomické aktivity, které ekonomika v průběhu času prožívá. „Fed je považován za jednu z nejvlivnějších finančních institucí. Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch ve světě.

Federální rezervní systém vyřizuje měnovou politiku Peněžní aktiva Peněžní aktiva mají pevnou hodnotu vyjádřenou v měnových jednotkách (např. Dolary, eura, jeny). Jsou uváděny jako pevná hodnota v dolarovém vyjádření. vlády nezávisle a bez legislativního zásahu. Kromě toho vykonává všechny ostatní funkce centrální banky - reguluje bankovní činnosti, provádí průzkumy o USA a globální ekonomice - vše pod společným cílem udržení finanční stability.

Federální rezervní systém má sídlo ve Washingtonu D.C.

Ústředí Federálního rezervního systému (Fed)

Historie Fedu

Fed se zrodil nepřímo z „paniky z roku 1907“ a z celkové ekonomické situace během této doby. Poslední čtvrtina 19. století a začátek 20. století se vyznačovaly recesí americké ekonomiky. Řada finančních panik přinutila významné bankéře, jako jsou J.P.Morgan a John D. Rockefeller Jr., požadovat nový systém centrálního bankovnictví.

Zoufalá finanční situace země poté přiměla republikánského senátora Nelsona Aldricha k ustavení dvou samostatných komisí pro studium amerického měnového systému a evropských centrálních bankovních institucí. Aldrich byl velmi ovlivněn modelem Bank of England a německého měnového systému. Ačkoli jeho původní návrhy byly Kongresem opakovaně odmítnuty, 22. prosince 1913 byl nakonec přijat přeformátovaný zákon.

Funkce Federálního rezervního systému

Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států, a je tedy odpovědný za udržování celkové stability ekonomiky země.

  • Provádění měnové politiky - Federální rezervní systém se prostřednictvím své měnové politiky snaží dosáhnout tří hlavních cílů stanovených Kongresem - maximální zaměstnanost, stabilní ceny a nízké dlouhodobé úrokové sazby. Federální rezervní systém kontroluje inflaci, investice a další ekonomické parametry kontrolou dostupnosti úvěrů v ekonomice.
  • Podpora stability finančního systému - Federální rezervní systém zajišťuje stabilitu finančního systému USA, sleduje vnitřní a vnější vlivy a předchází jakékoli budoucí krizi.
  • Regulace finančních institucí a jejich činností - Federální rezervní systém dohlíží na činnost finančních institucí a kontroluje jejich dopad na ekonomiku jako celek.
  • Podpora bezpečnosti platebního a vypořádacího systému - Federální rezervní systém pracuje na zajištění bezporuchového zabezpečeného systému pro platební brány ve prospěch amerických občanů.
  • Podpora ochrany spotřebitele - Práva spotřebitele jsou nedílnou součástí sektoru finančních služeb a Federální rezervní systém neustále pracuje na zajištění těchto práv pro všechny spotřebitele.

Struktura Fedu

Centrální banka Federálního rezervního systému je vícevrstvý finanční orgán, který svou autoritu a ducha odvozuje od zákona o federálních rezervách z roku 1913. Přestože je finanční orgán výkonnou agenturou, je do značné míry nezávislý na kontrole prezidenta nebo Kongresu a je popisován jako „nezávislost na vládě“. Mezi čtyři hlavní mocenské osy Federálního rezervního systému patří:

  • Nejvyšší rada
  • Federální výbor pro volný trh
  • Dvanáct regionálních bank Federálního rezervního systému a
  • Ostatní členské banky

Rada guvernérů centrální banky

Sedmičlenná rada guvernérů dohlíží na celkovou odpovědnost měnového orgánu jako centrální banky - řízení činnosti 12 regionálních bank, vytváření měnové politiky a obecný dohled nad ekonomikou. Každý člen představenstva je jmenován prezidentem na čtrnáctiletá období, zatímco předsedu a místopředsedu jmenuje představenstvo na čtyřletá funkční období. V současné době jsou tři ze sedmi míst v představenstvu neobsazena.

Federální výbor pro volný trh

Federální výbor pro volný trh (FOMC) je výbor odpovědný za řízení operací na volném trhu, což je důležitá součást měnové politiky. Jedná se o dvanáctičlenný výbor, který se skládá ze všech sedmi členů rady guvernérů a prezidentů pěti regionálních bank. Zástupci regionálních bank jsou vybíráni na období dvou až tří let, přičemž stálým členem je prezident Federální rezervní banky v New Yorku.

Regionální banky Federálního rezervního systému

Regionální Federální rezervní banky (12) mají za úkol provádět měnovou politiku předepsanou bankovní radou. V každé bance je devítičlenná rada s interním prezidentem. Každá z těchto bank vykonává kromě své regulační role vlastní operace, drží cenné papíry a poskytuje půjčky.

Ostatní členské banky

Členská banka je soukromá finanční instituce, která vlastní akcie ve své regionální Federální rezervní bance a z této akcie vydělává. Ze zisku, který akcie vydělaly, dostávají banky 6% dividendu, zatímco zbytek zisku jde do amerického ministerstva financí.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli tohoto průvodce Federální rezervní centrální bankou. Finance je globálním poskytovatelem označení Financial Modeling and Valuation Analyst (FMVA) TM Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, vytvořené s cílem pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Abychom vám pomohli na vaší cestě, budou užiteční tito další finanční průvodci:

  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.
  • Trhy s dluhovým kapitálem Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem
  • Treasury Stock Treasury Stock Treasury stock, nebo znovu získané akcie, je část dříve vydaných nesplacených akcií akcií, které společnost odkoupila nebo odkoupila zpět od akcionářů. Tyto zpětně nabyté akcie jsou poté drženy společností pro vlastní potřebu. Mohou buď zůstat ve vlastnictví společnosti, nebo může společnost akcie vyřadit
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found