Fisher Price Index - definice, vzorec, způsob výpočtu

Fisher Price Index, nazývaný také Fisherův index ideální ceny, je index spotřebitelských cen (CPI), index spotřebitelských cen (CPI), index spotřebitelských cen (CPI), je měřítkem agregované cenové hladiny v ekonomice. CPI se skládá ze svazku běžně nakupovaného zboží a služeb. CPI měří změny v kupní síle měny země a cenové úrovni koše zboží a služeb. slouží k měření cenové hladiny zboží a služeb za dané období. Fisher Price Index je geometrický průměr Laspeyresova cenového indexu Laspeyresův cenový index Laspeyresův cenový index je index spotřebitelských cen, který se používá k měření změny cen koše zboží a služeb ve vztahu k určenému vážení základního období. Vyvinut německý ekonom Etienne Laspeyres - nazývaný také metoda váženého množství základního roku. a Paasche Price Index Paasche Price Index Paasche Price Index je index spotřebitelských cen používaný k měření změny ceny a množství koše zboží a služeb ve vztahu k ceně základního roku a množství sledovaného roku. Vyvinut německý ekonom Hermann Paasche. Považuje se za „ideální“ cenový index, protože opravuje kladné zkreslení cen v Laspeyresově cenovém indexu a záporné zkreslení cen v cenovém indexu Paasche.

Fisher Price Index

Porozumění indexu

Podobně jako u jiných indexů spotřebitelských cen se Fisherův cenový index používá k měření cenové hladiny a životních nákladů v ekonomice a k výpočtu inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží za stanovené období čas. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Index opravuje vzestupnou tendenci Laspeyresova cenového indexu a sestupnou tendenci Paascheho cenového indexu pomocí geometrického průměru dvou vážených indexů.

Vzorec pro index cen rybářů

Fisher Price Index je geometrický průměr indexů Laspeyres a Paasche Price a vzorec je vykreslen jako:

Vzorec

Laspeyresův cenový index - vzorec

Paasche Price Index - Formula

Kde:

  • Jáma je cena jednotlivé položky ve sledovaném období
  • Pi, 0 je cena jednotlivé položky v základním období
  • Qi, t je množství jednotlivé položky ve sledovaném období
  • Qi, 0 je množství jednotlivé položky v základním období

Jak vypočítat Fisher Price Index

Index vyžaduje značné množství výpočtů. Kroky přijaté k výpočtu indexu by měly být následující:

Krok 1: Vypočítejte Laspeyresův cenový index pro každé období. Nezapomeňte, že Laspeyresův cenový index používá pozorovatelskou cenu a základní množství v čitateli a základní cenu a základní množství ve jmenovateli.

Krok 2: Vypočítejte Paascheův cenový index pro každé období. Pamatujte, že Paascheův cenový index používá cenu pozorování a množství pozorování v čitateli a základní cenu a základní množství ve jmenovateli.

Krok 3: Vezměte geometrický průměr Laspeyresova a Paascheho cenového indexu v každém období a určete Fisherův cenový index pro odpovídající období.

Praktický příklad

Poskytovány jsou následující informace týkající se změny ceny a množství každého jednotlivého zboží v hypotetické ekonomice. Určete Fisherův cenový index pro rok 0, rok 1 a rok 2 s použitím roku 0 jako základního roku.

Rok 0

Při použití roku 0 jako základního roku by všechny cenové indexy pro tento rok měly být 100. Pro úplnost jsou výpočty uvedeny níže:

Laspeyresův cenový index - rok 0

Cenový index Paasche - rok 0

Fisher Price Index - rok 0

Rok 1

Rok 1

Připomeňme, že Laspeyresův cenový index používá cenu pozorování a základní množství v čitateli a základní cenu a základní množství ve jmenovateli:

Laspeyresův cenový index - 1. rok

Připomeňme, že Paascheův cenový index používá cenu pozorování a množství pozorování v čitateli a základní cenu a základní množství ve jmenovateli:

Cenový index Paasche - 1. rok

Fisher Price Index - 1. rok

2. rok

2. rok

Připomeňme, že Laspeyresův cenový index používá pozorovatelskou cenu a základní množství v čitateli a základní cenu a základní množství ve jmenovateli:

Laspeyresův cenový index - 2. rok

Připomeňme, že Paascheův cenový index používá cenu pozorování a množství pozorování v čitateli a základní cenu a základní množství ve jmenovateli:

Cenový index Paasche - 2. rok

Fisher Price Index - 2. rok

Níže je uvedena souhrnná tabulka Laspeyresova, Paascheho a Fisherova cenového indexu pro každý rok:

Souhrnná tabulka

Jak vidíte, číslo Fisherova indexu leží mezi čísly Laspeyresova a Paascheho cenového indexu!

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dezinflace Dezinflace Dezinflace se používá k popisu zpomalení cenové inflace. Jinými slovy, jedná se o pokles míry inflace. Termín by neměl být zaměňován s deflací, která se používá k popisu záporné míry inflace.
  • Normální zboží Normální zboží Normální zboží je druh zboží, jehož poptávka vykazuje přímý vztah k příjmu spotřebitele. To znamená, že poptávka po takovém zboží stoupá s
  • Phillipsova křivka Phillipsova křivka Phillipsova křivka je grafické znázornění krátkodobého vztahu mezi nezaměstnaností a inflací v ekonomice. Podle Phillipsovy křivky existuje negativní nebo inverzní vztah mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace v ekonomice.
  • Pigou Effect Pigou Effect Pigou Effect je teorie navržená slavným antikeynesiánským ekonomem Arthurem Pigou. Vysvětluje vztah mezi spotřebou, zaměstnaností a ekonomickým výkonem v době deflace a inflace.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found