Marže segmentu - přehled, vzorec a praktický příklad

Marže segmentu je míra ziskovosti, která hodnotí zisk nebo ztrátu generovanou konkrétní produktovou řadou podniku nebo konkrétní geografickou polohou. Demografické údaje Demografické údaje odkazují na socioekonomické charakteristiky populace, kterou podniky používají k identifikaci preferencí produktu a nákupního chování. zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. . Marže segmentu se používá hlavně k porovnání ziskovosti různých složek společnosti. Toto opatření je mimořádně užitečné pro velké společnosti s několika obchodními liniemi nebo pro udržení přítomnosti v mnoha zeměpisných oblastech.

Marže segmentu

Z analýzy segmentových marží může vedení společnosti identifikovat sílu nebo slabost každé obchodní složky. Analýza marží segmentu může být užitečná, i když je společnost celkově zisková. Může pomoci řešit problémy obchodních segmentů s nižší než průměrnou ziskovostí nebo jejichž ziskovost zaznamenala výrazný pokles.

Analýza marže segmentu je cenná pro rozhodování managementu, Corporate Strategy Corporate Strategy se zaměřuje na to, jak řídit zdroje, rizika a návratnost napříč firmou, na rozdíl od pohledu na konkurenční výhody v obchodní strategii, protože pomáhá vyhodnotit minulá rozhodnutí managementu a identifikovat velké provozní problémy v různých segmentech společnosti.

Většina veřejně obchodovaných společností zveřejňuje své finanční výsledky podle obchodních segmentů a geografických lokalit. Informace jsou zveřejňovány ve zprávách společnosti nebo v regulačních přihláškách Druhy podání SEC Americké SEC stanoví, že pro veřejně obchodované společnosti je povinné předkládat různé typy podání SEC, formuláře zahrnují 10-K, 10-Q, S-1, S-4 , viz příklady. Pokud jste seriózní investor nebo finanční profesionál, znalost a schopnost interpretovat různé typy podání SEC vám pomůže při přijímání informovaných investičních rozhodnutí. (např. 10-K).

Vzorec pro výpočet marže segmentu

Okraj segmentu se vypočítá podle následujícího vzorce:

Marže segmentu - Formule 1

nebo

Marže segmentu - Formule 2

Výnosy a náklady Inventoriable Cost Inventoriable costs, také známé jako náklady na produkt, se vztahují k přímým nákladům spojeným s výrobou produktů pro generování výnosů. Před prodejem se inventář zaznamená v rozvaze jako aktivum. Prodej těchto produktů přesouvá zásoby z rozvahy do nákladového řádku nákladů na prodané zboží (COGS) ve výkazu zisku a ztráty. použité při výpočtu rozpětí segmentu lze přičíst segmentu. Nedoporučuje se zahrnout náklady vysledovatelné k celkovým podnikovým nákladům, protože tyto náklady jsou pro operace segmentu obvykle irelevantní. Zahrnutí podnikových nákladů může narušit výpočty marže segmentu a závěry z ní vyvozené.

Příklad segmentové marže

Orange Inc. je technologická společnost, která vyrábí dva hlavní produkty: smartphony a notebooky. Níže uvedená tabulka je souhrnem finančních výsledků společnosti v členění podle produktů:

Marže segmentu - ukázková tabulka

Kvůli intenzivní konkurenci na trhu se společnost rozhodla zlepšit operace investováním více do jedné z produktových řad. Pro výběr nejvhodnější produktové řady se vedení rozhodlo vyhodnotit okraje segmentů každé produktové řady.

Na základě analýzy segmentů společnosti je zřejmé, že chytré telefony nabízejí mnohem větší segmentovou marži (42%) než notebooky (20%). Investice do produktové řady pro smartphony je lepší volbou než investice do produktové řady pro notebooky, protože první bude generovat větší zisky.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně
  • Pozice trhu Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu
  • Produktový mix Produktový mix, známý také jako sortiment produktů nebo produktové portfolio, označuje kompletní sadu produktů a / nebo služeb nabízených společností. Mix

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found