Ekonomická účinnost - přehled, vzorec, Paretova účinnost

Ekonomická efektivita je v nejobecnějším smyslu určitá funkce poměru skutečné hodnoty ekonomické ekonomie. Články o ekonomii financí jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, kteří se učí ekonomii vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitele, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha a další proměnné k potenciální hodnotě stejné ekonomické proměnné.

Ekonomická účinnost

Vzorec ekonomické efektivity

Ekonomická účinnost je v zásadě jen měřítkem toho, jak dobré věci jsou ekonomicky, ve srovnání s tím, jak dobré by potenciálně mohly být. Vzorec pro určení ekonomické účinnosti je následující:

Ekonomická účinnost - vzorec

Paretova účinnost

V ekonomii je nejběžněji používaným konceptem efektivity Pareto Efficiency Pareto Efficiency Pareto Efficiency, koncept běžně používaný v ekonomii, je ekonomická situace, ve které je nemožné udělat jednu stranu lepší, aniž by se druhá strana zhoršila. . Měření účinnosti je pojmenováno po Vilfredovi Paretovi, italském inženýrovi a ekonomovi. Alokace je Pareto efektivní, pokud je nemožné, aby se od té chvíle někdo zlepšil, aniž by se někdo jiný zhoršil. Výsledek se říká, že je Pareto neúčinný, pokud je možné zlepšit alespoň jednoho agenta bez zhoršení stavu jiného agenta.

1. Paretova účinnost v individuální spotřebě

V chování spotřebitele Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitele ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky, svazek spotřeby je Pareto efektivní, pokud není možné zvýšit spotřebu jednoho zboží u spotřebitele, aniž by se snížila spotřeba u jiného zboží.

Graficky to znamená, že spotřebitel vždy konzumuje na hranici své sady lhostejnosti, a nikoli v jejím nitru. Všechny body vnějšku sady lhostejnosti dávají spotřebiteli větší užitečnost, ale jsou neproveditelné, protože si je spotřebitel nemůže dovolit.

Paretova účinnost v individuální spotřebě

Balíček efektivní spotřeby Pareto vždy leží na lhostejné křivce. Ve výše uvedeném grafu představuje šedá stínovaná oblast méně, než je nastaveno pro indiferenční křivku (oranžová křivka) U0. Všechny body ve vnitřní oblasti poskytují přísně menší užitečnost než bod na indiferenční křivce.

2. Paretova účinnost v individuální výrobě

Ve výrobním chování je výrobní balíček Pareto efektivní, pokud není možné zvýšit produkci jednoho zboží výrobce bez snížení produkce jiného zboží. Graficky to znamená, že producent vždy vyrábí na hranici své nastavené možnosti výroby.

Paretova účinnost v individuální produkci

Pareto efektivní výrobní balíček vždy leží na hranici výrobních možností Hranice výroby - možnosti Hranice výroby se týká myšlenky, že v dané ekonomice jsou výrobní faktory, jako je práce a kapitál, vzácné. Proto existuje jen omezené množství jakéhokoli zboží, které lze vyrobit, a omezené zdroje musí být pečlivě přiděleny. Ve výše uvedeném grafu představuje šedá stínovaná oblast méně, než je nastaveno pro hranici produkční možnosti (oranžová křivka) Q0. Všechny body ve vnitřní oblasti poskytují striktně menší výkon než bod na hraniční křivce možnosti výroby.

3. Paretova účinnost při rozdělování příjmů nebo bohatství

Ve svém výzkumu Vilfredo Pareto zjistil, že 20% italské populace drží 80% bohatství země. Pareto poznamenal, že rozdělení bohatství, i když je morálně sporné, bylo z ekonomického hlediska efektivní. Distribuce bohatství je Paretovo efektivní právě tehdy, když se součet individuálního bohatství rovná souhrnnému bohatství. Dokud nebudou promarněny žádné zdroje, je jedna osoba, která vlastní veškeré bohatství na světě, považována za stejně efektivní jako celá světová populace se stejným bohatstvím.

Kritiky ekonomické efektivity

Koncept efektivity používaný ekonomy je často kritizován filozofy a politology. Kritika nevychází z logického konstruktu Paretovy účinnosti, ale ze skutečnosti, že ekonomové mají tendenci ospravedlňovat politická doporučení na základě zvýšení efektivity (spíše než s přihlédnutím k morálním nebo sociálním otázkám).

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Využití kapacity Využití kapacity Využití kapacity se týká výrobních a výrobních schopností, které v daném okamžiku využívá stát nebo podnik. Jedná se o vztah mezi výstupem produkovaným s danými zdroji a potenciálním výstupem, který lze vyprodukovat, pokud byla kapacita plně využita.
  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.
  • Teorie užitku Teorie užitku V oblasti ekonomiky je užitek (u) měřítkem toho, jak velkou výhodu mají spotřebitelé z určitého zboží nebo služeb. Z finančního hlediska se jedná o to, kolik výhod získávají investoři z výkonnosti portfolia.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found