Speciální dividenda - definice, důvody vyplácení, zápisy do deníku

Zvláštní dividenda, označovaná také jako mimořádná dividenda, je jednorázová „jednorázová“ dividenda, kterou společnost rozděluje svým akcionářům. Je oddělená od běžného cyklu dividend a je obvykle neobvykle větší než obvyklá výplata dividendy společnosti.

Speciální dividenda

Zvláštní dividendy se obvykle deklarují po mimořádně silných výnosech společnosti, prodeji dceřiné společnosti nebo obchodní jednotky, odštěpení podniku Spin-Off Korporátní odštěpení je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti od své mateřské společnosti společnost. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům. , nebo po dosažení milníku společnosti.

Důvody pro výplatu speciální dividendy

Společnost vyplácí zvláštní dividendu z následujících důvodů:

1. Distribuce dodatečné hotovosti dostupné v rozvaze

Pokud je v rozvaze společnosti k dispozici velké množství peněz Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál a nerozhodne se reinvestovat peníze zpět do podnikání, společnost se může rozhodnout rozdělit hotovost ve formě speciální dividendy.

Prominentním příkladem je speciální jednorázová dividenda společnosti Microsoft ve výši 3 USD za akcii v červenci 2004, oceněná celkovou výplatou v hodnotě 32 miliard USD.

2. Změna finanční struktury společnosti

Připomeňme účetní rovnici, Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál. Ke změně kapitálové struktury společnosti lze použít speciální dividendu. Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k objemu dluhu a / nebo vlastního kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy snížením vlastního kapitálu a aktiv. Vyplacením speciální dividendy společnost mění procento dluhu oproti procentu vlastního kapitálu použitého k financování společnosti.

3. Budování důvěry v dlouhodobé vytváření hodnot

Společnost může použít speciální dividendy k prokázání důvěry v dlouhodobé vytváření hodnot a ke zvýšení důvěry akcionářů. Pokud akcionáři obdrží další hotovost ve formě speciální dividendy, je pravděpodobné, že budou dlouhodobě držet společnost.

4. Hybridní dividendová politika - cyklické společnosti

Společnosti mohou použít speciální dividendu ve spojení se svou pravidelnou dividendovou politikou k vytvoření hybridní dividendové politiky. To lze vidět u cyklických společností, kde jsou do značné míry ovlivněny ekonomickým výhledem.

Cyklické společnosti mohou sledovat normální dividendový cyklus a také deklarovat zvláštní dividendu, pokud si společnost vede lépe než obvykle. To je považováno za lepší postup než zvyšovat dividendovou sazbu během hospodářských rozmachů a snižovat sazbu během hospodářských recesí, což může investorům vysílat smíšené signály.

Možné nevýhody

Při přiznání zvláštní dividendy je třeba vzít v úvahu nevýhody:

1. Vnímaný nedostatek investičních příležitostí

Zvláštní dividendu mohou investoři považovat za společnost, která nenašla lepší využití svých hotovostních rezerv. Jinými slovy, investoři mohou vidět, že společnost čelí nedostatku reinvestičních příležitostí. To může mít negativní dopad na cenu akcií společnosti, protože investoři se mohou domnívat, že její růstový potenciál klesá.

2. Cena příležitosti

Společnosti mohou deklarovat zvláštní dividendu pouze proto, aby si uvědomily, že nemají dostatek peněz na financování budoucích projektů. Proto je cena příležitosti Cena příležitosti Možnost je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie a převládá v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. deklarování zvláštní dividendy je vysoké.

Zvažte například společnost, která rozděluje své peníze jako speciální dividendu investorům. Pokud by se potom naskytla atraktivní investiční příležitost, společnost by neměla ve své rozvaze dostatek peněz na financování projektu.

Dopad speciální dividendy na cenu akcií

Speciální dividendy mají stejný účinek jako hotovostní dividenda na ceny akcií. Zvažte například akci, která se aktuálně obchoduje za 100 USD jeden den před datem ex-dividendy. Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy je investiční termín, který určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí přijímat deklarované dividendy. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo stanovilo rozhodné datum, kdy dividendy mají nárok pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu. . Deklarovaná speciální dividenda je 20 USD na akcii.

Teoreticky by se k datu ex-dividendy měla akcie snížit o 20 $ a obchodovat za 80 $. S tím bylo řečeno, že akcie mohou být k datu ex-dividendy ve skutečnosti vyšší nebo nižší než 80 $, v závislosti na sentimentu investora ohledně speciální dividendy.

Položky deníku pro speciální dividendu

Položky deníku pro speciální dividendu jsou stejné jako pro běžnou hotovostní dividendu.

Zvažte společnost, která k 1. lednu prohlásí speciální dividendu ve výši 1 $ na akcii z 5 000 aktuálně nevyřízených akcií. Dividendy jsou splatné 1. února rekordním akcionářům k 15. lednu.

Výplata zvláštních dividend je 5 000 $ (5 000 x $ 1) a položky deníku jsou následující:

Zápis do deníku 1

Zápis do deníku 2

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda Zrychlená dividenda je dividenda, která je vyplacena před změnou způsobu zacházení s dividendami, jako je změna daňové sazby dividend. Výplaty dividend jsou prováděny včas, aby byly chráněny akcionáře a zmírněn negativní dopad, který změna dividendové politiky přináší.
  • Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál jsou míra návratnosti, kterou akcionář vyžaduje pro investování do podnikání. Požadovaná míra návratnosti je založena na úrovni rizika spojeného s investicí
  • Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy Poměr výplaty dividendy je částka dividend vyplácených akcionářům ve vztahu k celkové výši čistého příjmu generovaného společností. Vzorec, příklad
  • Plán reinvestice dividend (DRIP) Plán reinvestice dividend (DRIP) Plán reinvestice dividend (DRIP nebo DRP) je plán nabízený společností akcionářům, který jim umožňuje automaticky reinvestovat své hotovostní dividendy do dalších akcií společnosti při výplatě dividendy datum. Dividendové reinvestiční plány jsou obvykle bez provize a nabízejí slevu z aktuální ceny akcií.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found