Co je Vega (ν) v oblasti financí? - Přehled, jak interpretovat, použití

Vega spadá do řady měřítek citlivosti zvaných Greeks Option Greeks Option Řekové jsou finanční měřítka citlivosti ceny opce na její základní určující parametry, jako je volatilita nebo cena podkladového aktiva. Řekové jsou využíváni při analýze portfolia opcí a při analýze citlivosti opce. Vega není řecké písmeno; je však označen řeckým písmenem nu (ν). Řekové jsou opatření používaná k posouzení derivátů Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. a jsou často označovány jako riziková opatření, zajišťovací parametry nebo citlivost na riziko. Vega měří citlivost opce na třídu aktiv podkladového aktiva Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. volatilita Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru za účelem posouzení minulých výkyvů cen. Je to velmi důležité v opci Možnosti: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu ( realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli při stanovení ceny a jsou vyjádřeny jako změna hodnoty opce při změně volatility s přírůstkem 1%.

Grafická grafika Vega

Rychlé shrnutí bodů

  • Vega měří citlivost ceny opce na 1% změnu implikované volatility
  • Implikovaná volatilita se vztahuje k očekávané volatilitě podkladového aktiva
  • Vyšší volatilita obecně znamená vyšší vnější hodnotu oceněnou prémií opce
  • Vega lze použít k posouzení potenciálu možnosti zvýšení hodnoty před datem vypršení platnosti

Co je implikovaná volatilita?

Vegu lze považovat za změnu hodnoty derivátu Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. , na 1% změnu implicitní volatility podkladového aktiva. Abychom pochopili, co to znamená, musíme nejprve pochopit, co je implikovaná volatilita a jak se měří.

Implikovaná volatilita se vztahuje k očekávané volatilitě. Volatilita Volatilita je míra rychlosti fluktuací ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby posoudili minulé variace cen podkladového aktiva. Implikovanou volatilitu lze zkrátit na IV nebo pouze volatilitu. Vyšší IV znamená, že kolem ceny akcií panuje větší nejistota. Jak se IV zvyšuje, očekávali byste, že v ceně uvidíte větší výkyvy.

IV je vyjádřena jako procentuální změna spojená s jednou směrodatnou odchylkou Standardní odchylka Z hlediska statistiky je standardní odchylka souboru dat měřítkem velikosti odchylek mezi hodnotami obsažených pozorování, anualizovaná. Implikovaná volatilita 20% by znamenala, že směrodatná odchylka v příštím roce by byla 20% změna ceny. V normálním rozdělení Normální rozdělení Normální rozdělení se také označuje jako Gaussovo nebo Gaussovo rozdělení. Tento typ distribuce je široce používán v přírodních a společenských vědách. Byla by to 68,2% pravděpodobnost 20% změny ceny. Pokud je cena podkladového aktiva 100 USD, pak byste očekávali, že akcie budou v příštím roce mezi 80 a 120 USD.

Jak interpretovat Vegu?

Vega je obecně pozitivní pro obě opce kupní opce Call opce Opce opce, běžně označovaná jako „call“, je forma smlouvy o derivátech, která dává kupujícímu opce call právo, ale nikoli povinnost, koupit akcie nebo jiné finanční nástroj za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. a prodejní opce Prodejní opce Prodejní opce je opční smlouva, která dává kupujícímu právo, nikoli však povinnost, prodat podkladový cenný papír za stanovenou cenu (známou také jako realizační cena) před nebo v předem stanovené datum vypršení platnosti. Je to jeden ze dvou hlavních typů možností, druhým typem je možnost volání. které mají čas do data vypršení platnosti. Vega měří citlivost ceny opce na 1% změnu implikované volatility. Jednotky vega jsou $ / σ; stejně jako ostatní Řekové jsou však jednotky často vynechány. Opce s vega 0,10 by znamenala, že za každou 1% změnu v IV by se cena opce měla změnit o 0,10 $.

Vega ovlivňují tři hlavní věci. Je ovlivněna dobou do vypršení platnosti, realizační cena Strike Price Realizační cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci . Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. ve vztahu k spotové ceně podkladového aktiva Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď. a implikovaná volatilita. Čím delší je čas do vypršení platnosti opce, tím vyšší je vnější hodnota prémie. Důvodem vnější hodnoty je schopnost držet opci a příležitost pro opci získat hodnotu, jak se podkladové aktivum pohybuje v ceně.

Vyšší volatilita Volatilita Volatilita je měřítkem rychlosti kolísání ceny cenného papíru v průběhu času. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé odchylky v cenách, což obecně znamená vyšší vnější hodnotu oceněnou prémií opce. Důvodem je to, že časová hodnota je silně ovlivněna implikovanou volatilitou. Vyšší IV znamená větší šanci pro podkladové aktivum Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. pohybovat se v ceně a možnost zvýšit hodnotu před datem vypršení platnosti.

Realizační cena opce Strike Price Realizační cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží opci s kupní opcí nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. ve vztahu k spotové ceně aktiva Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď. je také důležité. Pokud je možnost velmi málo peněz, vega má tendenci být menší. Je to proto, že i když se volatilita změní, stále není příliš vysoká šance, že opce skončí v penězích, což znamená, že cena nebude vykazovat významný rozdíl.

Podívejme se na hypotetickou kupní opci Call Call A call opce, běžně označovaná jako „call“, je forma smlouvy o derivátech, která dává kupujícímu opci call právo, ale nikoli povinnost, koupit akcie nebo jiné finanční nástroj za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. s prémií 5 $ a podkladovým aktivem s cenou 100 $. Pokud je hodnota IV 20% a vega opce je 0,10, co by se stalo s cenou opce, pokud by hodnota IV vzrostla na 22%? Zvýšení o 2% by mělo znamenat, že změna ceny by znamenala nárůst o 2 x 0,10 = 0,20 USD. Očekávali byste, že se cena zvýší z 5,00 na 5,20 USD. Pokud by IV místo toho pokleslo o 2%, očekávali byste pokles ceny o 0,20 USD, což by vedlo k ceně 4,80 USD.

Na co se Vega používá v možnostech

Vega lze použít k určení časové hodnoty opce Opce: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum expirace) ) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli. Vnější hodnota je při porozumění cen opcí velmi důležitá a lze ji použít k posouzení potenciálu možnosti zvýšení hodnoty před datem vypršení platnosti. Vega možnosti obvykle nebude statické číslo. Jak implikovaná volatilita opce roste nebo klesá a blíží se k vypršení platnosti, vega se mění a obchodníci často vega sledují, aby posoudili, jak se může cena opce pohybovat.

Obchodníci často hovoří o dlouhých dlouhých a krátkých pozicích V investování představují dlouhé a krátké pozice investory směrové sázky, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu). nebo krátké dlouhé a krátké pozice V investování představují dlouhé a krátké pozice směrové sázky investorů, že cenný papír buď stoupne (pokud je dlouhý), nebo dolů (pokud je krátký). Při obchodování s aktivy může investor zaujmout dva typy pozic: dlouhou a krátkou. Investor může buď koupit aktivum (v dlouhodobém horizontu), nebo jej prodat (v krátkodobém horizontu). vega. Být dlouhou vegou znamená, že si drží dlouhou pozici a bude těžit z nárůstu implikované volatility. Být short vega znamená, že obchodník drží krátkou pozici a bude mít prospěch, pokud implikovaná volatilita poklesne.

Jak se počítá Vega?

Obecnou formu vega lze představovat:

Obecná rovnice Vega

Kde:

  • ∂ - první derivace
  • V - cena opce (teoretická hodnota)
  • σ - volatilita podkladového aktiva

Podle modelu Black-Scholes je výpočet pro vega dán vztahem:

Vega Black Scholes

Vega Black Scholes 2

Kde:

  • S - cena akcií
  • K - realizační cena
  • r - bezriziková sazba
  • q - roční dividendový výnos
  • τ - čas do vypršení platnosti
  • σ - volatilita

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o vega. Pokud se chcete dozvědět více o souvisejících konceptech, podívejte se na další zdroje Finance:

  • Možnost Řekové Možnost Řekové Možnost Řekové jsou finanční měřítka citlivosti ceny opce na její základní určující parametry, jako je volatilita nebo cena podkladového aktiva. Řekové jsou využíváni při analýze portfolia opcí a při analýze citlivosti opce
  • Delta Delta (Δ) Delta je měřítko citlivosti na riziko používané při hodnocení derivátů. Je to jedno z mnoha opatření, která jsou označena řeckým dopisem. Série rizik
  • Theta Theta (Θ) Theta je měření citlivosti používané při hodnocení derivátů. Je to jedno z opatření označených řeckým dopisem. Série rizika a citlivosti
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found