Software pro finanční modelování - převezme to z aplikace Excel?

Pokud jde o sestavení finančního modelu, existuje mnoho kompromisů mezi používáním aplikace Excel a softwaru pro finanční modelování. Diskuse stále přetrvává, zda by finanční analytici měli nadále používat Excel nebo trvale migrovat na nějaký typ softwaru pro finanční modelování.

Použití aplikace Excel je zcela přizpůsobený způsob vytváření modelu od nuly a zvládne jakýkoli typ rozložení, struktury, výpočtů nebo formátu, který chcete. Je však náchylný k chybám.

Software pro finanční modelování nabízí strukturu a prevenci chyb, které v naší analýze všichni chceme, ale za cenu, že nebudeme schopni přizpůsobit atributy specifické pro společnost nebo aktivum.

software pro finanční modelování

Excel je nejlepší způsob, jak porozumět podnikání

Pokud jde o pochopení podnikání a finanční analýzy, Excel nikdy nemůže nahradit žádný typ softwaru. Je to proto, že procházení náročnými kroky spočívajícími ve výpočtu všeho o podnikání vám skutečně pomůže pochopit to.

Představte si typ softwaru, který automaticky vezme finanční výkazy společnosti, prognózy a kapitálovou strukturu a poté automaticky vyplivne čistou současnou hodnotu. To by vám ušetřilo spoustu času, ale nenaučilo by vás to nic o podnikání.

Je nešťastnou pravdou, že budování finančního modelu zdola nahoru v aplikaci Excel je nejlepší způsob, jak skutečně porozumět podnikání nebo investiční příležitosti.

Navštivte sekci šablon Šablony Bezplatné obchodní šablony, které můžete použít ve svém osobním nebo pracovním životě. Šablony zahrnují Excel, Word a PowerPoint. Ty lze použít pro transakce, právní, finanční modelování, finanční analýzy, obchodní plánování a obchodní analýzy. vidět různé způsoby využití Excelu k modelování financí.

Excel finanční model

Zdroj: Kurzy finančního finančního modelování.

Software může být užitečný pro řízení rizik

Po vytvoření modelu v aplikaci Excel může mít smysl používat software pro správu rizik k provádění analýzy Monte Carlo nebo jiných typů analýz rizik a citlivosti.

Software s názvem @Risk („at risk“) od společnosti Palisade představuje účinný způsob provádění analýzy rizik pomocí simulací Monte Carlo. Vzhledem k tomu, jak těžké (nebo téměř nemožné) je to udělat v aplikaci Excel samostatně, má smysl začlenit něco jako @Risk.

Aktuálně dostupné softwarové možnosti

Softwarová řešení pro finanční modelování aktuálně dostupná na trhu zahrnují:

  • Quantrix - řešení obchodního modelování
  • Maplesoft - pokročilé řešení finančního modelování

Dodatečné informace

Podívejte se na naše zdroje Zdroje pro podnikové finance Zdroje zdarma pro rozvoj vaší kariéry v oblasti podnikových financí. Knihovna zdrojů Finance zahrnuje šablony aplikace Excel, přípravu na pohovor, technické znalosti, modelování, sekci, kde se dozvíte více o podnikových financích.

Vyčnívejte z davu pomocí kurzů finančního modelování a finančních certifikací. Certifikační programy V našich certifikačních programech najdete ty nejpraktičtější a nejpraktičtější dovednosti a školení v oboru. A 100% online! .

Mezi další užitečné zdroje patří:

  • Co je finanční modelování? Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Jak být skvělým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností
  • Kariérní mapa

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found