Zpětná zkreslení - definice, přehled a příklady v oblasti financí

Zpětná zaujatost je mylná představa, poté, co člověk „vždy věděl“, že má pravdu. Někdo může také mylně předpokládat, že má speciální vhled nebo talent v předpovídání výsledku. Toto zkreslení je důležitým konceptem v teorii behaviorálních financí. Behavioral Finance Behavioral finance je studium vlivu psychologie na chování investorů nebo finančních odborníků. Zahrnuje také následné účinky na trhy. Zaměřuje se na skutečnost, že investoři nejsou vždy racionální.

Zaujatost zpětného pohledu

Příklad zkreslení zpětného pohledu

Zvažte finanční krizi v roce 2008 nebo bublinu dotcomů z konce 90. let. Když teď mluvíte s mnoha lidmi, mohou tvrdit, že tam byla všechna znamení a všichni věděli, že to přijde. Pokud však prozkoumáte historii, zjistíte, že analytici nebo investiční profesionálové, kteří křičeli, že v té době nastal problém, nebyli posloucháni, ve skutečnosti se jim smáli a investoři jejich varování do velké míry ignorovali.

Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance.

Jak se vyhnout zkreslení při zpětném pohledu

V dalších článcích o behaviorálních financích jsme hovořili o nutnosti vést investiční deník. Musíme zmapovat výsledky našich rozhodnutí a důvody těchto rozhodnutí, abychom se mohli poučit z našich vítězství i ztrát. Investiční deník také pomáhá zmírnit předpojatost sebeklamu, což opět omezuje naši schopnost učit se.

Zpětná zkreslení nám brání rozpoznat a poučit se z našich chyb. Mluvíme o tom jako o omezení našeho učení, protože máme sklon věřit po tom, že jsme o něčem věděli po celou dobu.

Jak se tedy můžeme chránit před touto zaujatostí? Investiční deník, který porovnává výsledky s odůvodněním našich investičních rozhodnutí, je dobrým způsobem, jak udržet tuto zaujatost zpětného pohledu pod kontrolou.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli toto finanční vysvětlení zpětné zaujatosti ve financích. Další informace najdete v kurzu Finance Behavioral Finance. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, mohou vám pomoci tyto další zdroje:

  • Glosář behaviorálních financí Glosář behaviorálních financí Tento glosář behaviorálních financí zahrnuje zkreslení ukotvení, zkreslení potvrzení, zkreslení rámování, zkreslení stáda, zkreslení zpětného pohledu, iluze kontroly
  • Potvrzení zaujatosti Potvrzení zaujatosti Potvrzení zaujatosti je tendence lidí věnovat zvláštní pozornost informacím, které potvrzují jejich víru, a ignorovat informace, které jí odporují. Jedná se o typ zaujatosti v behaviorálním financování, který omezuje naši schopnost činit objektivní rozhodnutí.
  • Mentalita stáda Mentalita stáda Ve financích se zkreslení mentality stáda týká tendence investorů sledovat a kopírovat to, co dělají ostatní investoři. Jsou do značné míry ovlivněny emocemi a instinktem, spíše než vlastní nezávislou analýzou. Tato příručka poskytuje příklady zkreslení stáda
  • Předpojatost nadměrné důvěry Předsudek nadměrné důvěry Předpojatost nadměrné důvěry je falešné a zavádějící hodnocení našich dovedností, intelektu nebo talentu. Stručně řečeno, je to egoistická víra, že jsme lepší, než ve skutečnosti jsme. Může to být nebezpečná zaujatost a je velmi plodná v oblasti behaviorálních financí a kapitálových trhů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found